Per Tot Sants, Castanyes... i disfresses per Halloween

Des de fa anys, a Sant Cugat conviuen les dues tradicions, amb panellets i castanyes per una banda, i disfresses i esperits per l’altra

Ara que la tardor és ben present als carrers i places d’arreu de Sant Cugat fent olor de castanyes i moniatos, és fàcil saber que la festa de la Castanyada ja és a tocar. I és que la nit del 31 d’octubre és ben especial i esperat per moltes famílies, tot i que enguany la pandèmia de la Covid-19 obligarà a celebrar la festa amb restriccions en les trobades. Tot i això, el 31 d’octubre no deixa de ser la vigília de Tot Sants, i la nit en què, des de fa un grapat d’anys, conviuen dues tradicions fortament arrelades. La Castanyada i Halloween.

L’origen de la Castanyada va estretament lligada al dia de Tots Sants, una festa dedicada al record dels avantpassats. Té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s’assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

La nit de la castanyada és també la nit dels panellets. Uns dolços que també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d’ofrena funerària que es feia a les tombes, i també eren els dolços que se servien en l’àpat que es feia després de la mort d’algú de la família.

Pel que fa a Halloween, hi ha diverses teories sobre el seu origen, però el que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones. El dia 31 d’octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits.

Més endavant, el cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d’octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants.

Culte als morts

El dia de Tot Sants és dia de culte als difunts. És per això que el cementiri de la ciutat amplia el seu horari. Enguany s’espera que visitin el cementiri unes 9.000 persones, i per facilitar-ne l’accés, hi haurà servei especial de bus. El cementiri estarà obert de 9 a 18 hores. Així mateix, es recomana limitar el temps d’estada al cementiri, al voltant d’uns 20 minuts, en grups de màxim sis persones. El recinte reforçarà la freqüència de neteja durant aquests dies i disposarà de punts de gel hidroalcohòlic.

Servei especial de bus

L’Ajuntament de Sant Cugat ofereix un servei de bus especial per totes aquelles persones que vulguin anar al cementiri els dies 31 d’octubre i 1 de novembre.

L’autobús fa un trajecte d’anada i tornada  entre la plaça de Sant Francesc i el cementiri, amb diferents parades: passeig Francesc Macià, rambla del Celler, carrer Francesc Moragas, avinguda Rius i Taulet, avinguda Lluís Companys, rambla Ribatallada i avinguda de la Clota, entre d’altres.

La freqüència de pas és d’una hora el dissabte 31 d’octubre (de 10.30 a 12.30 h i de 14.30 a 17.30 h) i cada mitja hora el diumenge 1 de novembre (de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h). El preu d’anada i tornada serà de 3,50 euros.

Un Halloween diferent

La tradició de Halloween indica que els més joves demanen caramels als veïns i veïnes de la ciutat, visitant-los als domicilis. Una activitat que, enguany, no es podrà realitzar pel toc de queda i per les restriccions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem