Serra, mossèn de Sant Cugat: “El pessebre vivent és una fusió entre tradició i modernitat"

El Grup de Joves de la Parròquia de Sant Cugat impulsa per Nadal el pessebre vivent i la campanya Un nen, una joguina

Nadal són les dates més assenyalades per la comunitat cristiana de Sant Cugat. Les misses del gall i del pollet de l'església del Monestir s'omplen de gom a gom i els Grups de Joves de la Parròquia impulsen activitats ja tradicionals com el pessebre vivent o la campanya 'Un nen, una joguina'. Enguany, celebren 47 i 46 anys respectivament. El pessebre vivent repetirà format, en un únic escenari a la plaça de l'Om, el dia 24 a les 18.30 h. En parlem amb el mossèn Àlex Serra, vicari de la Parròquia i responsable dels Grups de Joves.

Què és el Grup de Joves de la Parròquia?

No hi ha només un grup, en són diversos. És un fil conductor d'edats, perquè no és una cosa d'un moment. L'objectiu principal és que coneguin a Déu. En una societat on Déu no és el primer, nosaltres propiciem un lloc on venen lliurement i els hi presentem. El principal és que coneguin Jesús, que ha canviat la vida a tantes persones.

Quina és la motivació dels joves a venir?

La motivació principal és veure altres joves que viuen al mateix i compartir-ho. Hi ha una part social de trobar-te amb altres persones que creuen i lluiten per viure com ho feia Jesús. I veuen que van millorant com a persones. No per una idea o una ideologia, sinó per alguna cosa més gran, com és seguir una persona, el Senyor.

Costa que la gent jove s'acosti a l'església?

És la pregunta que es fa qualsevol mossèn. El que vivim a Sant Cugat és un regal. No hem fet res diferent de la resta. És veure el desig de la persona i ajudar-la a fer-lo realitat. La fe es passa per contagi. Si veus una persona que viu la fe i és molt feliç, t'hi apropes perquè vols viure d'aquesta manera determinada. És l'exemple que veus als altres.

Quants joves hi ha als Grups de la Parròquia?

Hi ha 81 joves de 16 a 32 anys que lideren els diferents Grups de Joves. És difícil saber quanta gent hi participa, potser són uns 700 i uns 250 actius.

Àlex Serra: "Nadal necessita esperança, que també passa per gaudir amb un espectacle renovat"

Quina importància tenen les dates de Nadal pels Grups de Joves, amb activitats tan destacades com el pessebre vivent o la campanya Un nen, una joguina?

Tirem endavant aquestes activitats gràcies a tots aquests joves. A vegades costa, perquè estudien o treballen, i han de dedicar-hi molt temps. Però sempre surt i sempre hi ha gent involucrada. És molt important per nosaltres i per Sant Cugat. Ho viuen amb molta alegria.

Què en pot explicar del pessebre vivent? L'any passat es va fer en un mateix espai, sense les tradicionals escenes.

Seguim amb la mateixa situació, tenim totes les obres darrere del Monestir i a la muralla i el pessebre vivent tradicional de Sant Cugat, amb el recorregut, no es pot fer. Però també s'ha de veure què motiva a les persones participants, el que els mou a estar practicant des del juliol. No és la seva feina, tots són voluntaris i treuen hores per fer una proposta atractiva i que tingui un missatge. I s'ho han fet molt seu, amb la proposta de l'any passat. I la resposta que hem rebut ha sigut molt bona, va agradar molt el nou format. No canvia la marca de pessebre vivent. I aquest any li donarem molt més protagonisme als nens i sortirà millor. 

L'any passat la música tenia molt pes.

És una fusió entre la tradició i la modernitat aprofitant els talents dels joves, que molts són músics i ho fan molt bé. Era una manera d'unir esforços i crear una comunió amb la tradició. Si sempre es fes el mateix, no avançaríem. I els joves aporten coses positives, com aquesta. És un regal, fins i tot la gent gran, que potser és més tradicional, va agrair aquesta alegria. Nadal necessita esperança, que també passa per gaudir amb un espectacle renovat. I els joves estan donant aquest plus al pessebre vivent.

És difícil trobar els participants?

Gràcies a Déu no ha costat. Ho fan per Déu, si no, no hi dedicarien tantes hores. Hi ha molt talent musical a la parròquia, és increïble. Hi haurà uns vuit o nou músic i, en el moment amb més gent a l'escenari, hi haurà 35 nens i joves. Les inscripcions es van omplir molt de pressa. És una tradició molt arrelada a Sant Cugat, fa 47 anys que es fa. I els infants també participen en l'escenificació de l'Evangeli a la missa del pollet. La qüestió és que visquin el Nadal.

Àlex Serra: "No estem d'acord amb una festa consumista"

La missa del pollet i la del gall són segurament de les més multitudinàries de tot l'any.

Hi ha un aspecte tradicional de molta gent d'anar-hi. Nosaltres ho veiem com una oportunitat per fer-los veure què és l'església. L'església no és una infraestructura o els mossens, són totes les persones que formen part de la comunitat. Són benvinguts.

Li sap greu que l'Ajuntament no inclogui la missa del gall o del pollet al programa oficial de Nadal, tenint també en compte que és una celebració religiosa?

A ulls del món som una entitat més i que se'ns exclogui... Si s'ofereixen totes les activitats, per què no la missa? Hauria de ser més natural.

S'ha perdut l'essència i origen religiós de Nadal en favor d'una festa del consumisme?

Amb el pessebre vivent, la campanya Un nen, una joguina o totes les misses volem transmetre això. Ei, per què tenim festa per Nadal? I és perquè neix el Senyor. Si no ho coneixes, algú t'ho ha d'explicar. No estem d'acord amb una festa consumista, sinó que és la festa del naixement de Jesús. I fem el possible per transmetre-ho i perquè no es perdi. Nosaltres proposem no perdre la tradició i ensenyar un camí i un sentit en tot el que es fa.

També impulseu la campanya Un nen, una joguina.

Quan coneixes les famílies que no poden viure Nadal com molta altra gent, veus que val la pena. Des de Càritas Sant Cugat és primordial. Totes aquestes famílies són igual d'importants que la resta. Als joves els hi permet tocar i conèixer una realitat que, si no la veus de prop, no et toca el cor i es queda en un número. Entren en contacte amb les necessitats de moltes famílies i veuen com es viu Nadal en la pobresa. Els hi obre una part del cor.

Àlex Serra: "Més de 2.000 persones passen cada diumenge per les misses"

I més a Sant Cugat, on sembla que tothom visqui molt bé.

Hi ha gairebé 835 persones que venen a buscar menjar setmanalment al Recer de Càritas. És una brutalitat.

Com és la comunitat de la parròquia a Sant Cugat?

Més de 2.000 persones passen cada diumenge per les misses. I és molt maco veure com s'ajunta la gent jove i la gent gran. Aquest any farem per primera vegada una cantada de Nadales dels Grups de Joves a la Llar d'Avis de la Parròquia. És la fusió entre aprendre dels grans, per no carregar-nos la tradició, i la gent jove. És molt maco. El que estem vivint a la Parròquia de Sant Cugat no passa enlloc, aquesta fusió de joves amb gent gran que inverteixen el temps a escoltar-se i en activitats com el pessebre vivent o Un nen, una joguina. Inverteixen el temps a aprendre i trobar el sentit a la vida, que no sigui una vida a través d'Instagram o TikTok.

Per què passa això a Sant Cugat?

Comença a passar a més llocs. I és perquè la gent necessita una consistència a la seva vida. Tot el que és líquid o les idees passen. L'Imperi Romà era una gran idea i es va acabar. Al Cristianisme no seguim una idea o una forma de vida, sinó que seguim una persona que està viva, Jesucrist. No canvies per superació personal o altres missatges, sinó perquè és una gràcia de Déu. Fa deu anys les coses eren diferents de la societat. Avui tothom està més tancat a casa i la gent no surt a les places. Aquí els joves troben un lloc de confiança, una família on poden ser ells mateixos.

Segueix Nadal amb el TOT Sant Cugat

Com cada any, el TOT Sant Cugat fa un seguiment exhaustiu de l'actualitat santcugatenca. Podeu seguir l'actualitat de Nadal al canal especial del TOT, amb les millors fotografies dels actes, els vídeos i totes les activitats. A més, podeu seguir el TOT per les xarxes socials TwitterFacebookInstagram i per primer cop també explicarem Nadal a través de TikTok. Les etiquetes específiques del TOT per on ens podeu seguir el TOT és #TOTNadal i les genèriques #Nadalstc i #encenelnadal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem