El soroll i els animals domèstics són la principal font de conflictes entre els veïns de Sant Cugat. Així es desprèn de les dades del Servei de Mediació i Convivència de l'Ajuntament de Sant Cugat, que s'encarrega d'intervenir en problemes de convivència entre veïns, comunitats, grups de persones o entitats i que està obert a tota la ciutadania.
Durant el 2024, el Servei va rebre un total de 141 peticions i es van atendre 259 persones. La majoria de casos van ser de conflictes veïnals (63%), seguit de familiars (16%), d'activitats econòmiques (12%) i d'associatius (4%). El perfil predominant són persones entre 31 i 64 anys.
En els conflictes veïnals, l'origen dels problemes són els sorolls, els animals domèstics i les dificultats de relació i la comunicació entre les parts. El centre de Sant Cugat és la zona amb major nombre de sol·licituds, 78 en total. En segon lloc, es troba Mira-sol, que el 2024 ha duplicat les peticions de mediació respecte de l’any anterior, passant de 12 a 24 casos. La zona amb menor nombre de casos, 2 en total, és la de Les Planes.
El Servei de Mediació i Convivència de Sant Cugat
El Servei es dedica principalment a intervenir en casos, però també treballa en la prevenció a partir de formacions, tallers de sensibilització i intervencions comunitàries. El 2024, ha realitzat 14 sessions formatives, 2 tallers de sensibilització i 1 intervenció comunitària per treballar la convivència a la plaça d’en Coll, que ha viscut mesos conflictius.
Al Servei de Mediació s’hi pot adreçar qualsevol persona que vulgui resoldre o millorar una situació de convivència a Sant Cugat. Per iniciar un procés de mediació, n’hi ha prou que ho demani una de les parts implicades (sigui una persona o un grup). A partir d’aquí, la persona mediadora contacta amb l’altra part i s’estableixen les reunions individuals o conjuntes necessàries per arribar a acords.
La decisió de participar depèn de la voluntat de les persones implicades, se signa un compromís de confidencialitat amb la persona mediadora i es garanteix la seva imparcialitat respecte a les dues parts. Es tracta d’un servei gratuït i adreçat a tothom, que funciona a Sant Cugat des de l’any 2013. En cas de necessitat, es pot trucar directament a l’Ajuntament (935 65 70 00) o contactar a través del correu mediació@santcugat.cat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.