Les terrasses de Sant Cugat s'omplen de gent en el primer dia de la fase 1

En aquesta nova fase, els locals de restauració poden disposar d'un 50% de taules a l'exterior i poden reunir fins a grups de 10 persones en cada taula o grup de taules

Sant Cugat ha entrat en la fase 1 de la desescalada del confinament, el dilluns 25 de maig, amb la possibilitat d'obrir les terrasses dels locals de restauració, podent-se reunir fins a 10 persones en una mateixa taula o grup de taules. No obstant això, molts locals encara es mantenen amb les persianes abaixades i els que han obert, ho fan amb incerteses i dubtes.

Des de primera hora del matí, diferents bars de Sant Cugat han obert les seves portes, unes portes que es trobaven abaixades des del divendres 13 de març. Així ho expliquen des de L'Àntic: "La gent tenia ganes ja de terrassa, així que des de primera hora hem tingut gent que ha vingut a esmorzar. A més, tots han estat prudents amb el temps, ja que veien que hi havia altres persones que es volien asseure".

En aquesta fase 1, els locals de restauració poden disposar d'un 50% de les taules exteriors. No obstant això, l'Ajuntament de Sant Cugat estudiarà cada cas per poder veure si els bars o restaurants compten amb espai suficient per a poder ampliar les taules. És el cas de L'Àntic, local que ha pogut doblar les seves taules. "Han vingut des de l'Ajuntament per garantir que hi ha la distància adequada i que no bloquem el pas als camions".

Altres bars, com és el cas d'El Dehesa, tot i haver sol·licitat doblar l'espai permès, han rebut una resposta negativa des de l'Ajuntament: "La nostra intenció era poder posar el doble de les taules, no obstant això, per mesures de prevenció acatarem les ordres de l'Ajuntament, qui ens han dit que havíem de posar de moment un 50% de taules".

terrasses sant cugat fase 1

Plaça de Barcelona FOTO: Joan Troyano

Mesures de neteja i desinfecció

Abans de l'obertura, tots els locals de restauració van haver de condicionar el local. "La veritat que vam tenir una bona organització prèvia a poder obrir. Vam netejar exhaustivament tot l'interior i exterior del local i vam desinfectar totes les cadires i taules", diuen des d'El Dehesa.

A més, entre cada taula hi ha d'haver un espai mínim de 2 metres de distància i en ella, només es podran ajuntar fins a un grup de 10 persones. D'altra banda, els tovallons i escuradents d'autoservei estan prohibits. Un cop que uns clients marxen, els cambrers han de netejar de nou les cadires i taules abans que se seguin unes noves persones. "Estem tenint molts canvis. Molta separació entre taula i taula i no podem facilitar coses d'autoservei. Hi ha gent que se sorprèn que no puguin amanir, però de moment és el que hi ha" apunten des de la Granja Montserrat.

Tanmateix, de moment l'entrada a l'interior està totalment prohibida i hi ha locals de restauració que ho estan notant: "Teníem mola clientela fixa que venia a dinar cada dia, però a molta gent no li agrada dinar fora, ja que per la nostra terrassa passa trànsit" afegeixen des de la Granja Montserrat.

 
IMG 20200525 WA0051

Els locals de restauració de moment no poden obrir el seu interior. FOTO: Cedida

Valoració per part dels restauradors

Els restauradors creuen que ara és ràpid per fer una valoració i que ara les terrasses s'omplen per la novetat de la fase: "Estem una mica a l'expectativa. Tothom té moltes ganes de sortir i avui està tot més animat. Però també hi ha molta gent a l'atur o esperant a rebre alguna ajuda" assenyalen des de la Granja Montserrat.

En una línia similar s'han posicionat des de La Vermuteria: "Avui hem tingut molt bona resposta per part de la clientela. Tanmateix, han sigut moments difícils per tots. La gent necessita diners per poder consumir i no sabem com avançarà això segons vagin passant els dies".

Dificultats i pors dels restauradors

Amb l'obertura, també els restauradors deixen veure les seves incerteses o pors. "Per una banda, és molt feixuc treballar amb aquesta calor i amb la mascareta, no obstant això, sabem que és per prevenció. D'altra banda, no deixes de tenir por de contagiar-te, no saps a qui estàs atenent" comenten des d'El Dehesa.

Un altre dels factors pel qual pateixen els restauradors és la impaciència de la clienta: "Tenim por que no es respectin les normes i que la gent vagi com boja a buscar una taula. Demanem paciència, perquè primer nosaltres hem de desinfectar la taula i sabem que tot va més a poc a poc. En els comerços aquestes mesures ja estan molt establertes, esperem que passi el mateix en els locals de restauració" expliquen des de L'Àntic.

Els restauradors esperen que es mantingui l'activitat del primer dia. FOTO: Cedida

Els restauradors esperen que es mantingui l'activitat del primer dia. FOTO: Cedida

Consens total amb la falta d'ajuts econòmics

Finalment, tots els restauradors han assenyalat que haurien d'haver rebut més ajudes per part de les administracions: "No hem rebut cap ajuda durant aquests mesos i nosaltres hem continuat pagant l'aigua, la llum, el gas, el lloguer... Estem enfadats, perquè som un matrimoni que gestiona un local petit i vivim d'això" comenten des de L'Àntic.

Cas similar és el viscut per la Granja Montserrat. "Fa por tot això. Han faltat moltes ajudes. Nosaltres encara, ja que som persones grans i si la cosa no funciona bé, no ens quedarà una altra cosa que plegar i jubilar-nos, però els joves... Hem tingut sort que teníem diners estalviats per fer un creuer i al final, hem fet un creuer pel desert de la COVID-19", comenten amb una mostra d'humor.

Més optimistes s'han mostrat des de Can Ametller, restaurant que obre les portes a partir del dimarts 26 de maig: "Les ajudes sempre són necessàries, tanmateix són moments molt difícils per a tots. Per a nosaltres, que ens deixin obrir ja és una ajuda, així que molt contents amb l'obertura".

Amb tot, des de La Vermuteria afegeixen que l'exemple han sigut altres països on sí que han rebut ajudes per part de les administracions: "En un altre país ja hauria començat una revolució. Només és necessari veure com a altres llocs si han donat ajudes. A més, a part de sobreviure, la gent necessita diners per poder consumir i reactivar l'economia".

terrasses fase 1 sant cugat

Plaça de Barcelona FOTO: Joan Troyano

 

 
Comentaris

Destaquem