Torre Negra ja és propietat de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha oficialitzat la compra de la històrica masia de Torre Negra per 2,8 milions d'euros

Torre Negra ja és propietat municipal. L'Ajuntament de Sant Cugat ha oficialitzat la compra de la històrica masia, ubicada a les portes del Parc Natural de Collserola, per 2,8 milions d'euros. La voluntat és obrir aquest espai a la ciutadania, tot i que encara s'han de definir els usos que tindrà. "És un dia històric per Sant Cugat. És una propietat amb un valor patrimonial incalculable", ha celebrat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha assegurat que és el segon monument més important de la ciutat, per darrera del Monestir. En total s'han adquirit 88,2 hectàrees de terrenys agrícoles i foretsals, de les quals 2,7 són a la finca i la resta per Collserola. 

Exterior de la masia de Torre Negra. FOTOS: Quim Llop

La família Rabadà, propietària de Torre Negra des de 1842, ha fet entrega de les claus de la masia aquest divendres, després de signar-ne la compravenda. Esteve Rabadà ha valorat positivament que l'Ajuntament es quedi la masia, ja que així es podrà conservar i obrir-la a la població. "Estem una mica en xoc, Torre Negra sempre ha estat un més de la familia. Ens sentim privilegiats d'haver-la tingut i gaudit", ha apuntat.

L'Ajuntament obrirà ara el procés per definir què s'hi farà a la masia, tot i que el govern municipal té clar que ha de tenir uns "usos col·lectius i comunitaris". Sí que es vol que sigui una activitat lúdica o cultural i que serveixi per posar en valor el seu entorn natural. Però, primer caldrà afrontar actuacions de remodelació per tal d'adequar l'espai. "Haurem d'esmerçar recursos però no tenim la xifra", ha reconegut el tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler.

WhatsApp Image 2022 01 14 at 12.00.26

Presentació de la compra de Torre Negra FOTO: Lali Puig

Obrir-lo a la ciutadania

El primer que vol fer l'Ajuntament és obrir el pas entre el camí de Can Borrell i la masia de Torre Negra, perquè la ciutadania la pugui veure de prop. S'haurà d'adaptar el caminet, que surt a l'alçada del Pi d'en Xandri. Segons l'alcaldessa, serà possible en de manera "imminent". "El deure que tenim és preservar-la i obrir-la a la ciutadania", ha assegurat Mireia Ingla.

Preservar Torre Negra

WhatsApp Image 2022 01 14 at 12.00.31

Visita a l'interior de Torre Negra FOTO: Lali Puig

Per l'alcaldessa, la compra de la masia suposa reivindicar la voluntat per preservar l'àmbit de Torre Negra i evitar la seva urbanització. "És un símbol que associem a la defensa de la natura i la seva adquisicio suposa una passa endavant en el llarg i complex camí per protegir el seu entorn" davant de "l'especulació urbanística".

Cal recordar que fa anys que hi ha una batalla judicial entre l'Ajuntament de Sant Cugat i propietaris de l'àmbit de Torre Negra, que defensen que tenen drets adquirits per construir a la zona. 

La masia de Torre Negra

La Torre Negra és una masia romànica fortificada que data de l'any 1145, creada com a castell per defensar l'àmbit territorial del monestir de Sant Cugat, i que va ser reconstruïda entre els segles XIV i XV. El Monestir de Sant Cugat se la va quedar en propietat al segle XVIII, fins que va ser venuda per dos milions de rals a la família Rabadà el 1842.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem