La tos ferina es dispara a Sant Cugat: de 43 casos el 2023 a més de 250 el 2024

La gran majoria de casos de tos ferina són lleus gràcies a la vacunació, però pels menors d'un any no vacunats pot ser més greu

Els casos de tos ferina s'han multiplicat a tot el país i també a Sant Cugat. Els contagis s'han disparat, sobretot a les escoles, ja que és molt contagiosa i afecta més els infants i adolescents. En aquest 2024, el Servei de Vigilància Epidemiològica ha detectat 259 casos d'aquesta malaltia respiratòria a Sant Cugat, mentre que en tot l'any 2023 en van ser 43. És a dir, en poc més de dos mesos s'han registrat sis vegades més de casos de tos ferina que en tot l'any passat. Una xifra de rècord i que no té una explicació clara, però que s'està donant en diferents països. 

El perfil majoritari de contagiats són santcugatencs de 10 a 14 anys i la gran majoria de casos són lleus. Les persones més vulnerables són els menors d'un any no vacunats, que en algun cas poden acabar ingressats. Així, la vacuna permet reduir la gravetat de la malaltia, segons explica Maria Rosa Sala, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès: "La vacuna va molt bé perquè redueix els casos greus. La vacunació amb embarassades i menors d'un any és essencial".

Què és la tos ferina?

La tos ferina és una malaltia infecciosa que afecta l'aparell respiratori i es caracteritza especialment per provocar atacs de tos intensos que es poden repetir durant setmanes. Tot i que fa un segle era greu, la vacunació i el tractament fa que la majoria de casos siguin lleus. "Comença com un constipat i, a poc a poc, vas tenint més tos. Fins que acabes tenint autèntics atacs de tos, poden durar setmanes", explica Sala. Els atacs són més habituals a les nits.

Tot el que has de saber de la tos ferina. 

La responsable del Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès explica que el més important és la diagnosi i el tractament, que es fa amb antibiòtic. Per això, és important que la ciutadania conegui els símptomes, ja que es poden confondre amb la grip o altres afeccions respiratòries. La tos ferina passa habitualment per tres fases:

  • La fase catarral és semblant a un refredat, sense febre o amb una mica (que no sol arribar a 38ºC) i una mica de tos ocasional i no productiva. Sol durar d’una a dues setmanes i és molt contagiosa.
  • La fase paroxística és la de màxima intensitat, amb tos que va augmentant en freqüència i gravetat, en forma d’atacs de tos molt forts. Després d’aquests atacs, en inspirar es produeix un so agut característic. Els malalts poden estar bé entre els atacs, que empitjoren a la nit. Poden produir-se vòmits, nàusees, ofec o esgotament, o sudoració profusa després de la tos. Poca febre o gens. Els infants, sobretot els menors de sis mesos, poden tenir apnea en lloc d’estridor. Aquesta fase dura entre tres i sis setmanes.
  • La fase convalescent dura d’una a dotze setmanes i els atacs de tos van desapareixent gradualment.

 

Sala: "És una malaltia que té tractament antibiòtic i, com més aviat es doni, la tos dura menys"

"És una malaltia que té tractament antibiòtic i, com més aviat es doni, la tos dura menys i evita que la transmetis a altres persones", explica Maria Rosa Sala. Per això, si una persona creu que pot tenir tos ferina o té símptomes compatibles després d'estar en contacte amb una persona diagnosticada, es recomana anar al metge. Es diagnostica amb una PCR.

Què fer si som positius?

A banda de seguir el tractament receptat pel metge, des del Servei de Vigilància Epidemiològica recomanen estar-se cinc dies a casa per no propagar la malaltia, que són els dies amb més risc de contagi. De fet, quan es detecta un cas, per exemple en una escola, s'avisa al centre i a la resta de famílies. "La tos ferina és molt contagiosa", emfatitza Sala. 

En aquest sentit, explica que a les nits és quan es produeixen més atacs nocturns, però que és possible que durant el dia s'estigui bé. "Com que es troba bé i no té febre, és fàcil que el nen vagi a l'escola i per això hi ha més casos. Ara sobretot a Secundària", afegeix. 

La importància de la vacuna

Les complicacions més greus de la tos ferina, que es donaven en els infants, sobretot en els menors de sis mesos d’edat no vacunats són: pneumònia, convulsions, encefalopatia i seqüeles i, fins i tot, la mort  (1% en menors de dos mesos). Però tot va millorar molt substancialment des del 2014, quan es va començar a vacunar a les embarassades: des de llavors, aquestes complicacions pràcticament han desaparegut. 

Altres complicacions que també es poden donar en els adults són insomni, incontinència urinària, fractures costals, pèrdua de pes i pneumònia. Si un nadó no vacunat pateix un cas greu, pot tenir crisis d'apnea o complicacions neurològiques.

Per què augmenta la tos ferina?

Maria Rosa Sala explica que la tos ferina té un comportament cíclic i cada certs anys es produeix un augment de casos. Però enguany s'han superat totes les xifres. "A Sant Cugat va començar a augmentar a finals de l'any passat", explica. Tot i això, no se sap ben bé el motiu.

Segons detalla la responsable del Servei, podria ser un efecte derivat de la pandèmia i l'ús de les mascaretes durant tant temps, que van tenir sota mínims les malalties respiratòries, que ara tornen a aparèixer amb molta força. De fet, amb la grip ja va passar una cosa similar cap al Nadal.

Més info: Alerta pels casos de grip entre la població de Sant Cugat

En canvi, Maria Rosa Sala explica que la cobertura de vacunació no ha disminuït. És a dir, que l'increment no ha arribat perquè hi hagi menys gent que es vacuna. De fet, la vacuna és el que està permetent que tot aquest increment de casos no es tradueixi en situacions greus. "La vacunació amb embarassades i menors d'un any és essencial", conclou. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem