La TransEines torna amb una nova caminada per sensibilitzar sobre les addicions

La 5a edició de la TransEinesCat tindrà lloc entre el 23 d'agost i el 23 de setembre i recorrerà Catalunya amb xerrades sensibilitzadores sobre les addicions

La 5a edició de la TransEinesCat ja està en marxa. La caminada per diferents municipis de Catalunya tindrà lloc entre el 23 d'agost i el 23 de setembre de la mà d'Àlex Florensa, director d'Eines Centre d'Addiccions.

La presentació d'aquesta nova edició s'ha produït a la sala de plens de l'ajuntament de Sant Cugat, municipi on té seu l'entitat. A l'acte han assistit, a part d'Àlex Florensa, el suport del director i els participants d'aquest programa amb alguns dels familiars, l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, Núria Escamilla, regidora d'Esports, i Núria Fernández, regidora de Salut.

Al començament de la xerrada, l'alcalde ha parlat de la relació amb Àlex Florensa i que quan el va conèixer va descobrir "un heroi addicte a rehabilitar". En aquest moment, el director de la TransEines ha aprofitat per explicar el gratificant que és aquest projecte. "Ara fa setze anys que vaig estar ingressat i al setembre farà dotze anys que el centre està obert. Aquesta aventura d'ajudar als altres és el més gratificant de la vida", apuntava Florensa. Finalment, abans de donar la paraula al director, Josep Maria Vallès ha volgut assenyalar que sempre "és més fàcil arribar a gent jove amb històries en primera persona i és una de les raons de l'èxit de la TransEines".

La 5a edició de la TransEinesCat comptarà amb 8 pacients. FOTO: Ajuntament

La 5a edició de la TransEinesCat comptarà amb 8 pacients. FOTO: Ajuntament



Àlex Florensa ha començat explicant de què tracta aquesta caminada. L'activitat va molt més enllà del que és caminar recorrent Catalunya. Durant aquest mes, els participants, que és gent que ha consumit fins fa poc, ha de rentar la seva roba, fer el menjar cada dia i participar en xerrades. "L'addicte és una persona que no vol sentir. Això és tot el contrari. Això és sentir. Hem de rentar la roba, fer el menjar, caminar... Tot això és sentir i viure al màxim mentre treballem els valors de la paciència, la humilitat, l'esforç, etc.", indicava el director. A més a més, hi ha una part important del projecte com és el diari, on hauran de treballar cada dia un valor que escriuran al diari. "Una de les parts més crucials és el diari, on cada vespre escriuran un valor i veurem com l'han treballat durant el dia. Això es fa a base del que veiem, dels estímuls. Un altre cop, és sentir, és vida".

Al director de la TransEines li acompanyava Xavi, el seu suport en la caminada i pacient de la passada edició. Aquest ha explicat la seva experiència i com li va canviar la vida gràcies a aquest projecte. "La convivència amb els altres, aconseguir reptes, les xerrades... tot això t'omple de vida. No vaig trobar sentit a la vida i des que estic aquí donen ganes de viure i lluitar", explicava Xavi.

"La família és el més rellevant, perquè són coaddictes i també pateixen molt"

Algun pacient que participarà en la caminada i que es trobava a la sala de plens de l'ajuntament també ha volgut participar. És el cas de Marc, un noi que porta tres mesos a la TransEines i que té unes altes expectatives en aquesta 5a edició. "La caminada et permet poder pensar les coses. Fer esport, escriure, reflexionar... et fa reconstruir el teu camí i veure què és realment l'important en la vida. Veure en què t'has equivocat i què has fet bé. Trobar el camí recte per gaudir de la gent que t'estima", ha assenyalat Marc. En aquest últim aspecte ha volgut incidir també el director Florensa, ja que creu que la família "és el més rellevant, perquè són coaddictes i també pateixen molt".

Abans de finalitzar l'acte, tant la regidora d'Esports, Núria Escamilla, com la regidora de Salut, Núria Fernández, han volgut donar forces als pacients per afrontar aquest repte. "Per Sant Cugat és un orgull tenir un centre com aquest", ha afirmat Fernández. "Us trobareu entrebancats, moments que no seran fàcils, però els companys, amb la mateixa conversa, us ajudaran a continuar caminant. Serà dur, però us haureu d'aixecar i continuar. Això és la vida", acabava explicant Escamilla.

Finalment, la presentació ha acabat amb un fort aplaudiment i amb l'Àlex Florensa posant la polsera de la TransEines a l'alcalde Josep Maria Vallès.

L'itinerari d'una ruta "més física"

La ruta de la 5a edició de la TransEinesCat "serà la més física fins ara, però és la que gaudiran més", explicava Àlex Florensa. L'inici serà el dia 23 d'agost a Viella i hauran de recórrer Esterri d'Àneu, Rialp, Bellver-La Molina, Ribes de Freser, Camprodon, Olot, Besalú, Sant Esteve de Llémena, Sant Hilari Sacalm, Roda de Ter, Santa Maria d'Oló, Balsareny, Sant Joan de Vilatorrada, Solsona, Calaf, Puigverd de Lleida, Les Borges Blanques, L'Albi, L'Espluga de Francoli, Alcover, Montbrió del Camp, Falset, Gandesa, Alcanar, Vilafranca del Penedès i arribar, finalment, a Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem