Travé (Fons Social): "Ajudem treballadors que no tenen capacitat d’estalvi"

Andreu Travé, voluntari del Fons Social Sant Cugat-Valldoreix, explica la tasca que fa aquesta entitat amb persones treballadores amb pocs recursos econòmics

El Teatre-Auditori acull aquest dissabte 25 de febrer a les 20 h el concert Música per la Solidaritat del Rotary Sant Cugat. Enguany, el 90% dels diners recaptats es destinaran al Fons Social Sant Cugat-Valldoreix, que ofereix microcrèdits sense interessos a treballadors amb dificultats. El 2022 van donar 150 microcrèdits per valor de 150.000 euros. Andreu Travé és voluntari del Fons Social i ens explica la tasca que fa l’entitat.
A banda de l’entrada, es poden fer aportacions de Fila Zero al compte ES17 3140 0001 9200 1345 4100.

Quina és la tasca del Fons Social?

Els nostres beneficiaris són treballadors o pensionistes que no tenen capacitat d’estalvi. I, quan tenen una necessitat puntual com pagar els estudis del fill o anar al dentista, els hi oferim microcrèdits sense interessos. Els fem un estudis dels seus ingressos i els hi concedim crèdits de 500 a 2.000 euros i pactem uns terminis de pagament.

Com neix el projecte?

La fundadora, Maria Antònia Gil, va detectar les necessitats d’una persona que coneixia. Li va deixar els diners i li va retornar a poc a poc. Parlant amb el seu marit, van pensar que no devia ser un cas únic i va unir persones amb la mateixa sensibilitat, va aconseguir un capital inicial i van començar aquesta tasca.

Quina reflexió feu sobre el fet que persones que treballen i tenen un sou tinguin aquestes dificultats?

Són persones que tenen una feina, però el que cobren no és suficient per cobrir totes les seves necessitats i, a més, anar fent estalvi per imprevistos. També hi ha persones que no tenen papers o que moltes entitats bancàries no els permeten tenir un compte.

Quin és el perfil més habitual de les persones a les que ajudeu?

Hi ha de tot. Hi ha persones que viuen soles o en pisos compartits, per exemple. Inicialment eren sobretot immigrants, però ara hi ha també molta gent nascuda aquí, fins i tot coneguts nostres que ens sorprèn que vinguin. Però les seves pensions o els treballs, que són bastant precaris, no els hi permeten estalviar. A més, ara el sou s’està mantenint i els preus cada vegada són més alts. Cada vegada tenen menys coixí per fer front a necessitats imprevistes.

Andreu Travé: "Sant Cugat és una població bastant benestant i hi ha tendència a fer fora a les persones que tenen menys capacitat"

Pot sobtar que un treballador necessiti aquestes ajudes.

Hi ha una gent que viu bé i d’altres que tenen moltes necessitats i reben suport de Serveis Socials o Càritas. Però hi ha una població al mig, que està treballant i no compleixen els requisits per rebre beneficiència, i que no reben cap ajuda. Nosaltres treballem amb ells perquè no hagin de baixar un esglaó fins la beneficiència.

Cada vegada hi ha més treballadors precaris que es troben en aquesta situació?

Creiem que sí. A més, Sant Cugat és una població bastant benestant i hi ha tendència a fer fora a les persones que tenen menys capacitat. Hem vist que part de les persones que venien, ara estan vivint a Rubí o Cerdanyola. A més, les consesqüències de la pandèmia estan afectant més a les persones amb feines precàries. Hi ha alguns que han hagut d’anar a la beneficiència. I també hem renegociat els terminis de pagament. No volem que ho passin malament i tota aquella persona que ens diu que pot pagar menys, li allarguem el termini de retorn per baixar la quota.

Heu notat un increment de les necessitats amb la pandèmia i la inflació?

Amb la pandèmia vam tenir molts avisos de persones de s’havien quedat sense feina i no podien seguir pagant. Els hi deiem que, quan poguessin, tornessin a pagar. I la majoria ho han fet. Amb la inflació ens trobem amb dos casos concrets. Hi ha persones que venen que tenien una certa capacitat i ara poden retornar quantitats mensuals menys petites. I treballadors que cobraven poc i, amb l’increment de preus, tenen més dificultats.

Andreu Travé: "La gent seguirà tenint dificultats i els diners que tenen per cobrir-les són cada vegada més justos"

Quines perspectives teniu de futur pel que fa a la vulnerabilitat en la situació actual d’inflació i incertesa?

Creiem que anirà a més. La gent seguirà tenint dificultats i els diners que tenen per cobrir-les són cada vegada més justos.

A quanta gent doneu microcrèdits?

El 2022 vam donar uns 150 microcrèdits amb un valor total de 150.000 euros. En anys anteriors a la pandèmia havíem arribat a 300 crèdits i 300.000 euros.

D’on surten els diners pels microcrèdits que oferiu?

En els gairebé 30 anys que portem, hem donat més de 4 milions d’euros en microcrèdits, però només n’hem rebut 350.000. Això vol dir que hem fet més de deu voltes als nostres diners. Tenim una morositat acumulada del 4,5%, menys que molts bancs. La gent en general és molt solidària i retornen els diners. I gràcies a això continuar el cercle. Els diners que ens entren provenen de socis o associacions, com el cas del Rotary.

Com vau rebre la decisió del Rotary de dedicar-vos el concert solidari?

Amb molta alegria. Amb els diners que es recaptin podrem allargar el termini de retorn dels microcrèdits per la gent amb més dificultats i seguir donant préstecs.

En el seu cas o d’altres voluntaris, què us mou a col·laborar amb el Fons Social?

Normalment, els voluntaris col·laboren amb diverses entitats. Són gent que dedica el seu temps a revertir a la societat el que han aconseguit. I pel que fa al Fons Social, entenem que ens dirigim a un col·lectiu que no està atès per pràcticament ningú. Volem ajudar a aquesta part de la població que té feina, però no té capacitat d’estalvi, perquè segueixi endavant

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem