Treballadors de l'Ajuntament denuncien "precarietat laboral" i reclamen ser fixes

El 60% de la plantilla del consistori treballa en condició de temporalitat o interinitat, alguns des de fa molts anys

El 60% de la plantilla de treballadors de l'Ajuntament fa anys que treballa "en frau de llei", segons denuncia el Col·lectiu d'Interins i Laborals en Frau de Llei de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Tal com expliquen, 400 treballadors i treballadores municipals tenen un contracte temporal des de fa molts anys: 10, 15, 20 o, fins i tot, 25. "Esperem arribar a algun acord per regularitzar la situació", expliquen dos treballadors al TOT Sant Cugat.

A més, asseguren que l’abús en la temporalitat és encara més elevat a la plantilla de mestres i professorat dels organismes autònoms municipals, arribant al 88’8% de l’Escola d'Art i Disseny, al 56% de l’Escola de Música i Conservatori i al 86’7% de les Escoles Bressol Municipals.

Cal destacar que l'interinatge i la temporalitat en el sector públic és una problemàtica que existeix a arreu d'Espanya, i es calcula que unes 800.000 persones hi treballen amb contractes temporals, moltes d’elles en sectors com la sanitat o l’educació. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha emès una sentència en la qual reclama a Espanya la regularització d'aquesta situació.

Un règim de contractació discriminatori i que genera inestabilitat

"Aquesta situació és insostenible", denuncien, tot argumentant que segons reconeix el mateix Ajuntament en un informe municipal, "els interinatges i contractes temporals presenten greuges comparatius respecte al personal fix". Per llei un contracte temporal a l'administració pública només ha de servir per cobrir necessitats puntuals i conjunturals i que pot tenir, únicament, una durada d'un màxim de 3 anys.

La situació contractual d'aquests treballadors els genera inestabilitat i certa discriminació, ja que el personal temporal pot ser acomiadat en qualsevol moment. A més, aquest règim contractual genera desigualtats entre els que el tenen i el personal fix.

Per regularitzar les places, l'Ajuntament vol convocar oposicions de torn lliure. És a dir, obertes a tothom i a través de la qual els qui les ocupen ara, i des de fa anys, perdrien el seu lloc de feina. La sentència europea, però, deixa clar que la convocatòria massiva d'oposicions no ha de ser la solució.

Una sentència europea sobre la qüestió

Cal destacar que recentment una sentència europea ha reprovat el sector públic espanyol per l’existència d’aquest frau de llei i deixa la porta oberta a la fixesa per resoldre aquesta situació. "Per aquest motiu el col·lectiu de l’Ajuntament demana transformar ja els seus contractes temporals en contractes fixes", expliquen.

Una sentència que "censura de forma clara i contundent l’abús en la contractació temporal que es dona a les administracions públiques de l’estat espanyol". I que, a més, desgrana que "la solució més raonable és sancionar l’administració obligant-la a fer fix el seu personal temporal per posar fi a la seva precarietat i evitar el pagament de milions d’euros d’indemnitzacions amb recursos públics".

De totes maneres, els treballadors afectats apunten que aquesta sentència "no és tant contundent com esperaven".

Reunió amb l'alcaldessa i tres solucions damunt la taula

Per tal d'arribar a una solució acordada amb el consistori, els representants del col·lectiu s'han reunit amb l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. Des de l'Ajuntament encara no han fet declaracions al TOT.

En aquest sentit, els treballadors afectats expliquen que hi ha tres opcions damunt la taula per poder regularitzar la seva situació. Per una banda, la via judicial, que ara mateix tenen aturada a l'espera de nous esdeveniments; per una altra banda una possible regulació de l'EBEP (Estátuto Básico de Empleados Públicos); i, per últim, una legislació en l'àmbit autonòmic.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem