Un excel·lent maridatge navarrocatalà

El primer que et sorprèn de l’Elisabeth és la seva afirmació: “A mi no m’agrada cuinar. El que passa és que m’agrada reunir els amics i per això haig de cuinar. Penso que els convidats han de veure que m’he esforçat a l’hora de fer alguna cosa que els agradi i que surti bona, i per això has de posar-hi temps i amor”.
Reconeix que cuinar li representa un esforç perquè ha de posar-hi els cinc sentits i estar pendent del que fa per evitar que li surti malament. Veure la seva taula preparada per rebre un sopar d’amics és tot un plaer. Sempre hi trobes algun detall, ja siguin uns petits manats de flors, unes espelmes estratègicament situades o un centre de taula amb flors i fruites. No cal dir que els plats, els gots, les copes i els tovallons presenten sempre una semblança cromàtica.


Va néixer a Barcelona i viu a Sant Cugat des del 1970, però va estar a Pamplona uns anys i allà va descobrir dues plantes comestibles molt poc conegudes a Catalunya com són el card i la borratja, les quals allà són molt apreciades. Quan va tornar a Sant Cugat va decidir cuinar els cards, però segons ens diu: ”El que jo trobava del card és que és una verdura molt suau i li falta alguna cosa que li doni més consistència i una mica més de sabor. Per això vaig decidir fer assajos per trobar què era el que li anava millor i així no fos simplement una verdura bullida com la fan a Pamplona”.


Aquí neix el plat que us recomanem. Primer li va afegir unes fesols de Santa Pau i, posteriorment, per acabar d’arrodonir la fortalesa que ella pensa que li falta al card va afegir unes botifarres negres i, de vegades, una mica de cansalada. És un plat sorprenent amb un resultat excel·lent.


El que l’Elisabeth considera fonamental és que el card estigui ben cuinat. Per això és imprescindible pelar-lo molt bé i que només en quedi la part blanca interior, posar-lo a bullir a foc lent i no treure’l fins que estigui ben blanc i tou perquè, si no, pot arribar a amargar. Val a dir que el card és difícil de trobar i que habitualment no n’hi ha habitualment a les verduleries. Ella normalment el va a buscar al mercat de la Boqueria, a Barcelona, que és un dels pocs llocs on en troba.

Cards amb mongetes i botifarra negra

La recepta de cards amb mongetes i botifarra negra. FOTO: Jaume Espina

Elaboració
Primer poseu en una olla el card prèviament pelat i tallat a trossos petits. Afegiu una mica d’oli i sal i deixeu bullir fins que el card és ben blanc i tou. Coleu els cards, però conserveu el caldo. Mentre, poseu en una paella una mica d’oli amb la ceba i l’all tallats a trossets ben petits. Quan ja han enrossit, tireu una cullerada de farina i remeneu. Poseu la cansalada i la botifarra fins que queden ben fregides. Tot seguit, afegiu les mongetes cuites, el card que ja estava bullit i una mica del caldo dels cards. Deixeu fer una mica de xup-xup a foc lent i serviu.


Ingredients

1 quilo de cards, 1 ceba petita, 1 gra d’all, 300 grams de mongetes de Santa Pau bullides, 3 o 4 botifarres negres, 1 tall de cansalada, 1 cullerada de farina, oli, sal

Més informació
 
Comentaris

Destaquem