Una altra Diada Nacional plena d’actes i reivindicacions

Als santcugatencs i santcugatenques els toca ser al tram 35 de la manifestació de Barcelona i les seccions locals de l’ANC i Òmnium Cultural organitzen sortides amb autocar per arribar-hi

El dimarts 11 de setembre se celebra, com cada any, la Diada Nacional de Catalunya, que commemora la caiguda de Barcelona en mans de les tropes de Felip V l’any 1714. Per tal de celebrar aquesta jornada, pels santcugatencs i santcugatenques hi ha diferents opcions i activitats a l’abast.
De fet, al municipi, les celebracions comencen durant la vigília de l’11 de setembre. El dilluns dia 10, a les 22 h, els Nois de l’Eixida encetaran la festa amb una cantada d’havaneres, acompanyada de rom cremat i coca. L’escenari escollit per aquesta actuació és la plaça de l’Om.

Ja durant el dimarts 11 arriba una de les activitats més tradicionals del municipi: l’ofrena floral a la plaça de Rafael Casanova, que porta el nom de qui fou conseller en cap de Barcelona en l’etapa de la resistència de Barcelona al setge de Felip V i fins al moment de la caiguda de la ciutat. La seva figura és una de les més homenatjades en els actes de la Diada arreu de Catalunya i també a Sant Cugat.

Per això, diferents partits polítics i entitats del municipi faran la tradicional ofrena floral, a partir de les 8 h del matí. Just després, a les 10 h, es realitzarà l’ofrena institucional, seguida d’un parlament de l’alcaldessa, Carmela Fortuny. Posteriorment hi haurà una lectura de poemes i, per acabar el matí, el Cant dels Segadors, a càrrec del Quartet Brossa. Al vespre hi ha un altre acte programat: una ballada de sardanes, a les 20 h a la plaça d’Octavià.

Manifestació de l'11 de setembre. Foto: Lali Álvarez

Manifestació de l'11 de setembre. Foto: Lali Álvarez

De Sant Cugat a Barcelona

A banda dels actes commemoratius que se celebren a Sant Cugat, des de fa uns anys durant la Diada Nacional es fa una manifestació per reclamar la independència de Catalunya a Barcelona, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Enguany, les entitats sobiranistes han convocat a la ciutadania a concentrar-se a l’avinguda Diagonal de Barcelona sota el lema ‘Fem la República Catalana’ i recordant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Als santcugatencs i santcugatenques els pertoca el tram 35 d’aquesta manifestació, ubicat a la plaça de Pablo Neruda.

Així, tant l’ANC com Òmnium Sant Cugat organitzen sortides d’autocar des del municipi santcugatenc fins a la capital catalana. El preu és de deu euros per persona, que es poden pagar el mateix dia, i les reserves es poden fer a través de correu electrònic, on s’ha de fer constar el nom de la persona que fa la reserva, un telèfon de contacte i el nombre de places sol·licitades. Els autocars sortiran de davant del Teatre-Auditori de Sant Cugat a les 14.30 hores.

A banda de les sortides organitzades amb autocar, com cada any, molts santcugatencs i santcugatenques es desplaçaran fins a Barcelona utilitzant els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que connecten el Vallès Occidental amb la capital catalana.

Manifestació de l'11 de setembre. Foto: Lali Álvarez

Manifestació de l'11 de setembre. Foto: Lali Álvarez

Caminada fins a Barcelona

Per tercer any consecutiu, l’ANC Sant Cugat, amb la col·laboració d’Òmnium, organitzen una caminada popular per arribar fins a la manifestació de la Diada Nacional de Catalunya a Barcelona. D’aquesta manera, proposen caminar des de Sant Cugat i fins al Tram 35, punt al qual estan convocats els santcugatencs.
15 quilòmetres de distància, que es calcula fer en 4 hores, i que començarà a les 10 hores des de l’Hípica de Can Caldés. El punt de trobada és la cruïlla entre el Camí de Can Calders i l’avinguda de les Corts Catalanes.

Per participar-hi no cal reserva i si pot anar directe. S’esmorzarà al Turó de la Magarola, i el punt d’arribada serà a Lesseps.

 
Comentaris

Destaquem