Una visita al Museu del Monestir amb dos guies fora de sèrie

Eduardo del Río i Carla Bonet, dues persones afectades per la síndrome d'Asperger, condueixen les visites guiades dels diumenges a les 13 hores

Des del mes de febrer, tots els diumenges –menys el primer de cada mes–, a les 13 hores, l'Eduardo Del Río i la Carla Bonet condueixen una visita guiada al Museu del Monestir. L'Eduardo i la Carla tenen síndrome d'Asperger, un trastorn del desenvolupament que afecta sobretot a les habilitats socials i comunicatives de les persones que el pateixen.

Aquestes visites guiades formen part del projecte Guia'm pel Monestir, un projecte impulsat per la Fundació Friends i l'Ajuntament per fomentar la inserció laboral de persones amb necessitats especials. Gràcies a l'acord que van signar ambdues parts a primers d'any, l'Eduardo i la Carla tenen l'oportunitat de dirigir aquestes visites guiades al Museu del Monestir.

Segons la coordinadora del projecte Guia'm, Helena Minuesa, "aquest projecte permet visibilitzar les capacitats que tenen les persones amb síndrome d'Asperger i suposa per a aquestes persones una oportunitat per reforçar el seu coneixement, el seu esperit crític, la seva autoconfiança i la seva autoestima". 

Les visites del projecte Guia'm són gratuïtes, tot i que es poden fer aportacions voluntàries que es destinen a la Fundació Friends. Durant tot l'estiu, fins i tot a l'agost, seguiran havent-hi visites guiades els diumenges.

Fundació Friends

Eduardo del Río i Carla Bonet FOTO: Haidy Blanch

La Fundació Friends – Fundació Privada és una entitat sense ànim de lucre creada amb la finalitat d’impulsar el suport als joves amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) i/o amb problemes de comunicació social, relació i empatia.

Constituïda l’any 2004, la Fundació Friends aplega diferents serveis on es treballa en el desenvolupament i realització de projectes per promocionar i afavorir la inclusió social i laboral d’aquests i aquestes joves.

"La Fundació Friends té tres variants principals. Una és donar feina a persones amb problemes d'autisme, i específicament a persones amb síndrome d'Asperger", explica Carmina del Río. "Tenim una botiga que dóna feina a 8 persones. Les altres dues variants són la de suport del lleure i la d'educació. Paral·lelament a això s'han posat en marxa pisos tutelats".

Museus de Sant Cugat

L'Eduardo i la Carla durant la visita FOTO: Haidy Blanch

Aquest és un dels tres projectes que actualment impulsen els Museus de Sant Cugat amb l'objectiu comú de fer accessible la cultura a tots els col·lectius i d'afavorir la integració i la millora de la qualitat de vida de persones amb risc d'exclusió social.

A part del projecte Guia'm, també realitza el Fem un museu, un projecte artístic que vol trencar l'estigma de la discapacitat intel·lectual mitjançant la creació col·lectiva; i l'Explica'm Teixint, un projecte creatiu entorn del món tèxtil on l’art esdevé curatiu i dignificant.

"La voluntat dels Museus és treballar amb col·lectius vulnerables mitjançant la cultura i l'espai museístic per afavorir la millora de la seva qualitat de vida. Però no només per ells. La societat tenim molt a aprendre d'aquestes persones", afegeix Minuesa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem