Unipau ha homenatjat a la periodista palestina Shirenn Abu Akleh

L'entitat ha celebrat la 21a edició del Dia de la No-Violència recordant la periodista que va ser assassinada per les forces militars d'Israel

La Universitat Internacional per la Pau ha celebrat un any més el Dia de la No-Violència, i ja van 21 edicions, homenatjant en aquesta ocasió a Shireen Abu Akleh, la periodista assassinada per l'exèrcit d'Israel durant la cobertura d'una incursió militar a la ciutat de Jenin (Palestina) l'11 de maig del 2022. Amb això, el diumenge 28 de gener, l'entitat ha reivindicat la importància dels drets civils i de la justícia social.

Durant l'acte, Neus Sotomayor, presidenta d'Unipau, ha destacat el missatge intrínsec del Dia de la No-Violència: "Avui commemorem l'assassinat, el 30 de gener de l'any 1948, de Mahatma Gandhi. Aquesta commemoració constarà de dues parts, per una banda, el treball que han fet alumnes de primària de diverses escoles de Sant Cugat. D'altra banda, també recordarem a persones, que com Gandhi, han dedicat la seva vida al reconeixement dels drets civils, de la justícia social i el valor de la pau sense utilitzar la violència, com és el cas de Shireen Abu Akleh".

IMG 6746

Neus Sotomayor, presidenta d'Unipau, Gemma Aristoy, regidora de Drets Socials, Juliana Sotelo, coordinadora del projecte educatiu d'Unipau i Aina Hache, professora de l'Escola d'Art i Disseny. Foto: TOT.

La regidora de Drets Socials, Gemma Aristoy ha volgut aprofitar aquest Dia de la No-violència per condemnar "la violència, els segrestos, els assassinats, d'una banda, causats per Hamàs, però també la resposta de l'estat d'Israel que s'ha emportat 25.000 persones com a víctimes d'aquest enfrontament". També ha destacat la tasca que fa l'entitat en els centres educatius: "És important anar avançant des de ben petits amb la mirada de què és la pau, què és la no-violència i alhora plasmar-ho de forma artística, on cadascú ho expressa de la seva manera amb aquestes exposicions que ens sorprenen cada any i ens fan reflexionar".

Captura de Pantalla 2024 01 28 a les 16.06.25

Exposició del projecte d'Unipau amb diverses escoles de Sant Cugat. Foto: TOT.

Per la seva banda, Julia Sotelo, coordinadora del projecte educatiu ha explicat com s'ha treballat amb els infants: "Fent pedagogia sobre la pau hem realitzat aquestes peces artístiques junt amb l'Escola d'Art i Disseny de SAnt Cugat. Aquest projecte també ens ha permès reflexionar sobre la importància dels drets humans i sobre com els drets de la infància són la base per construir una societat justa".

En un acte on s'ha reivindicat la llibertat d'informació dels periodistes, els representants dels mitjans de Sant Cugat (Cugatmèdia, el Cugatenc i el TOT Sant Cugat) han reflexionat sobre les violències i coaccions que pateixen en aquesta professió. Així, Laura Grau, directora general del Tot Sant Cugat, expressava: "La llibertat d'expressió emergeix com el fonament de la democràcia i el bressol de la justícia, és la veu el poble, el dret inalienable que ens permet compartir i debatre idees i exposar veritats incòmodes. En aquesta lluita incessant per la llibertat, els mitjans de comunicació esdevenen les sentinelles en primera línia de la nostra societat".

IMG 6742

Ana González (Cugatmèdia), Jordi Pascual (El Cugatenc) i Laura Grau (TOT Sant Cugat). Foto: TOT.

Finalment, els representants dels mitjans de Sant Cugat han simulat l'assassinat de Shireen Abu Akleh en el moment que va rebre un tret al cap per part de l'exèrcit israelià mentre cobria (ben identificada amb l'armilla de premsa) una operació militar a Jenin, ciutat a Cisjordània. Els tres periodistes "han caigut" i s'ha recordat la gran tasca que va fer Shireen Abu Akleh en la seva trajectòria professional.

Ana González (Cugatmèdia), Jordi Pascual (El Cugatenc) i Laura Grau (TOT Sant Cugat). Foto: TOT.

Ana González (Cugatmèdia), Jordi Pascual (El Cugatenc) i Laura Grau (TOT Sant Cugat). Foto: TOT.

Vídeo de l'acte

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem