UniRaid: l'aventura solidària de dos joves santcugatencs

Els estudiants Guillem Carmona i Pere Urgell s'embarquen en l'UniRaid, un ral·li solidari que transcorre pel Marroc

Solidaritat a cop de pedal. Això és el que materialitzaran dos joves estudiants santcugatencs, Guillem Carmona, estudiant de mecànica, i Pere Urgell, estudiant de màrqueting i publicitat en l'UniRaid, un ral·li en el qual l'important no és ser el més ràpid, sinó ser solidaris i prémer a fons en valors com la cooperació entre els participants: "El cosí de la meva parella va fer-ho l'any passat, ens va semblar un tema interessant, perquè som aficionats de la mecànica, els cotxes, etc. I, a més, ens semblava una oportunitat per ajudar els altres", explica Guillem Carmona.

De fet, més enllà de gaudir de l'experiència, Pere Urgell destaca que el seu principal objectiu "és que més gent s'apunti", ja que "és quelcom que s'ha de fer". Per la seva banda, Carmona hi afegeix cullerada: "Hi ha molta gent que ho necessita, i sovint no hi parem a pensar. És una experiència maca, i al mateix temps pots ajudar".

"Hi ha molta gent que ho necessita, i sovint no hi parem a pensar"

Així, els dos joves santcugatencs es desmarquen de la competitivitat: "Tenim dorsal i conten el temps, però és un ral·li solidari, no és un ral·li de velocitat. Per a nosaltres, aguantar tot el ral·li és guanyar. Volem acabar totes les etapes, per poder repartir material en totes les etapes. És el principal", es reafirma Urgell.

El Ral·li i la solidaritat

El principal objectiu de l'UniRaid és fer arribar ajuda humanitària a escoles de poblats desafavorits del Marroc, com per exemple roba, joguines, material escolar, etc. transcorrent prop de 1.000 km, dividits en 7 etapes, sense GPS ni dispositius electrònics: "Hem d'anar amb un Roadbook, amb les indicacions, i això també ens farà espavilar", assenyala l'estudiant de mecànica.

Els participants han de ser estudiants i menors de 26 anys i han de completar l'aventura amb un cotxe de més de 20 anys d'antiguitat: "Cada participant porta 40 kg, aproximadament, d'ajuda. Si sumes, són molts kg", assenyala Pere Urgell, que afegeix que això "és el més bonic del Raid".

"Tothom s'hi ha bolcat i està ajudant força"

A més, tot el material que donaran en aquests poblats del Marroc l'han anat aconseguint en el darrer any, a base de donacions solidàries: "Hem anat recollint, demanant a la gent, i tothom s'hi ha bolcat i està ajudant força", es felicita l'estudiant de màrqueting i publicitat, que destaca que intentaran portar el màxim pes possible: "Hem comprat una vaca, per afegir encara més material al cotxe. El que aquí a molts nens els sobra, allà és un regal nou".

Així, Carmona i Urgell prendran la sortida del ral·li el 15 de febrer, des de Tànger, per creuar el Marroc per l'interior, travessant l'Atles en direcció al desert d'Erg Chebbi, on es farà l'entrega del material humanitari. El ral·li passarà després per Marràqueix, per finalment tornar cap a Tànger, on acabarà el 23 de febrer: "El que més por em fa és la tornada, perquè l'anada fins allà la farem amb ferry, però la tornada la farem amb el cotxe, després d'haver fet el ral·li", explica entre riures Pere Urgell.

El Ford Fiesta amb el qual participaran en l'UniRaid. FOTO: Cedida

El Ford Fiesta amb el qual participaran en l'UniRaid. FOTO: Cedida

Un any preparant el vehicle

Guillem Carmona i Pere Urgell col·locaran el peu a l'accelerador de la solidaritat amb un Ford Fiesta de l'any 1983. Un vehicle que van rebre gràcies a la donació d'una coneguda i que s'han encarregat d'arreglar i condicionar per a l'aventura en el darrer any: "Amb els coneixements que tenim, hem anat fent, a poc a poc", explica Carmona. Un any que, més enllà d'un aprenentatge constant, ha estat també un regal: "Hem passat molts moments junts, i és una manera d'aprendre. Hem anat esquivant els diferents entrebancs que hem anat trobant. Trobar recanvis per un cotxe tant antic és molt difícil", diu Guillem Carmona.

"El cotxe no tenia res. Eren 4 ferros i 4 rodes"

Per tal de completar els 1.000 km del ral·li, s'han encarregat personalment d'habituar el cotxe per tal de carregar l'ajuda humanitària que donaran a les poblacions on es vagin aturant i per aconseguir acabar el ral·li: "El cotxe no tenia res. Eren 4 ferros i 4 rodes. És un model molt reconegut, el primer model del Ford Fiesta i qui ha anat veient com s'ha anat transformant el cotxe, al·lucina. Poder anar evolucionant el cotxe ha estat molt maco", apunta Pere Urgell, qui afegeix que "treballar cada tarda junts, formant equip, és quelcom que molta gent no està acostumada a fer, i val molt la pena".

Per aconseguir-ho, els dos joves santcugatencs han buscat la majoria de peces en desballestaments: "En el darrer any ens hem mogut força, cada cap de setmana, cada vegada que teníem temps lliure, hem estat fent això", diu Urgell, mentre Carmona hi afegeix: "I és complicat, perquè trobar peces de models tant antics és difícil".

El Ford Fiesta amb el qual participaran en l'UniRaid. FOTO: Cedida

El Ford Fiesta amb el qual participaran en l'UniRaid. FOTO: Cedida

Busquen patrocinadors

"Tot això ho hem anat fent nosaltres, dels nostres diners i estalvis, amb feines que hem anat fent, jo de cuiner i ell de mecànic, i ara ens faltaria una espenta final per la benzina i alguns recanvis", explica Pere Urgell. I és que tots els costos del ral·li, alimentació inclosa, van a càrrec dels participants, que s'han de costejar des de la benzina fins al dinar: "Hem pagat 2.000 euros d'inscripció. Amb això ens entra l'allotjament, però la resta no. Si el cotxe es queda allà espatllat, allà es queda... Hi ha coses que no entren", afegeix.

Actualment els joves compten amb 3 patrocinadors, però en busquen més per tal de poder realitzar l'UniRaid amb total garantia i tranquil·litat.

 
Comentaris

Destaquem