La vacunació pren ritme a Sant Cugat, i comença a protegir de la Covid col·lectius de risc

En alguns col·lectius de risc, la població vacunada amb almenys la primera dosi supera ja el 70%, però els percentatges encara són curts en altres col·lectius

La vacunació contra la Covid-19 va prenent un ritme a Sant Cugat, i els darrers 15 dies més de 5.000 persones han rebut com a mínim la primera dosi de la vacuna. En aquest sentit, el 15% dels santcugatencs ha rebut ja aquesta primera dosi, mentre que el 5,4% ha rebut la segona. En xifres totals, dels 92.977 habitants de Sant Cugat -segons xifres de l'IDESCAT del 2020-, 13.806 han estat vacunats amb la primera dosi, dels quals 4.954 han rebut també la segona, a 12 d'abril, segons dades del Departament de Salut. Tot i l'acceleració, la ciutat encara està lluny d'arribar al 70% de la població vacunada. Cal recordar que tant la conselleria de Salut de la Generalitat com el ministeri de Salut del Govern espanyol van afirmar que s'arribaria a aquesta xifra a l'estiu, la qual cosa sembla difícil a hores d'ara.

Destaca, en aquest sentit, la velocitat que ha pres la vacunació en les darreres dues setmanes, i és que des del diumenge 28 de març fins al diumenge 11 d'abril s'han col·locat el 37,4% del total de les primeres dosis administrades des de l'inici de la campanya de vacunació, a finals de desembre. Aquesta xifra indica l'acceleració de la vacunació en els darrers dies al municipi. El percentatge, però, no és tant clarificador pel que fa a la segona dosi. I és que, si bé és cert que en les últimes tres setmanes s'ha viscut un augment d'administracions de segones dosis de la vacuna, l'acceleració no ha estat tant pronunciada com la de l'administració de primeres dosis. Així, des de finals de març fins a 12 d'abril, s'han col·locat el 26,3% del total de segones dosis.

 

Alguns col·lectius superen el 70% i d'altres no arriben al 20 

La xifra de població de Sant Cugat total vacunada és del 15%, però col·locant la lupa i ampliant la visió en els diferents col·lectius poblacionals, s'observa que n'hi ha alguns que ja estan força coberts contra la Covid-19 gràcies al percentatge de vacunació que tenen. Per exemple, el grup que viuen en residències geriàtriques ja ha estat vacunat amb la primera dosi en un 97,5%, amb la segona dosi en un 95,1% i amb pauta completa -persones menors de 66 anys que hagin patit la Covid-19 que només necessiten una dosi- en un 95,5%. També supera el llindar del 70% el col·lectiu de treballadors en residències geriàtriques. Un 83,3% d'aquestes persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna, un 79,3% la segona dosi i un 81,1% la pauta completa.

Aquest gran percentatge de vacunació entre el col·lectiu de persones que viuen en residències geriàtriques o de treballadors sanitàris contrasta, però, amb el de la població total major de 16 anys, que arriba a un 18,6% de primeres dosis, a un 6,7% de segones dosis i a un 6,9% de pauta completa. De fet, contrasta encara més amb les xifres de vacunació entre la població de 70 a 79 anys, que per criteris mèdics no han pogut rebre la vacuna d'AstraZeneca. Entre aquest col·lectiu, només un 7,2% de les persones han rebut la primera dosi, un 0,8% han rebut la segona dosi i un 0,8% la pauta completa. 

Entre les persones de més de 80 anys, en canvi, aquest percentatge torna a créixer respecte al col·lectiu de persones de 70 a 79 anys. Així, un 87,2% dels santcugatencs majors de 80 anys ja han rebut la primera dosi, un 25,7% la segona i un 25,7% la pauta completa.

 
Comentaris

Destaquem