Valldoreix es reivindica celebrant el centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns

L'EMD de Valldoreix ha fet entrega d'un reconeixement persones rellevants de l'Associació de Propietaris i Veïns, i s'ha presentat un llibre sobre la història del barri i l'entitat

Valldoreix ha volgut reconèixer i distingir la tasca que l'Associació de Propietaris i Veïns ha fet pel barri, amb motiu del seu centenari. De fet, el del dissabte 7 de setembre ha estat l'acte central de les celebracions d'aquesta fita, que compta amb activitats durant tot el 2019: "Fa 100 anys es va crear l'associació. Fa 100 anys la gent ja tenia inquietuds per crear associacions i defensar els seus interessos, i el resultat és aquest, que després de 100 anys l'associació segueix tirant endavant, i segueix defensant els interessos de la gent de Valldoreix", ha dit Josep Puig, president de l'EMD, per encetar l'acte.

Així, s'ha fet entrega d'un reconeixement a diferents persones rellevants en la història de l'associació, així com a tots els associats que té actualment, i s'ha presentat un llibre sobre la història de Valldoreix, L'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, 100 anys al servei d'un poble, de Juanjo Cortés, que també s'ha entregat als associats.

Inicis, història i "independència" de Valldoreix

Per la seva banda, l'actual president de l'associació, Antonio Zamora, ha repassat els inicis i la història de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, i ha apuntat que "a partir de l'arribada de tren a Sant Cugat, aquí va haver-hi més moviment de gent, i per això es va fundar, l'any 1918, l'associació".

Una associació, que tal com ha explicat Zamora, ha tingut 24 presidents al llarg de la seva història. Zamora ha també destacat algunes de les reivindicacions històriques de l'associació: "L'estació de Valldoreix, la il·luminació dels carrers, la Festa Major, etc". Reivindicacions, totes elles, que s'han anat aconseguint al llarg del temps. El president de l'associació ha volgut acabar la seva intervenció amb un contundent "visca Valldoreix!", que ha arrencat els aplaudiments de la més de 80a d'assistents a la Sala de Plens de l'EMD, just abans de fer entrega d'un reconeixement als fills dels impulsors i primers presidents de l'associació, que també van ser alcaldes del municipi, Ramon Escayola i Josep Maria Coll: "Tant de bo que les autoritats de Sant Cugat i la Generalitat veiessin amb bons ulls la legítima aspiració de Valldoreix per convertir-se en municipi independent, agermanat amb Sant Cugat", ha dit el fill d'aquest últim.

Acte central del centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. FOTO: Paula Galván

Acte central del centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. FOTO: Paula Galván

Posteriorment s'ha fet entrega d'un reconeixement als presidents vius de l'associació, Rafael Vila, Nicolás Canela, Jordi Cufí i el mateix Antonio Zamora: "L'Associació, en aquella època tenia una gran il·lusió: que Valldoreix fos independent", ha recordat Rafael Vila.

 

Presentació del llibre

"L'Associació de Propietaris i Veïns ha estat el pal de paller de la societat valldoreixenca"

L'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, 100 anys al servei d'un poble vol mantenir viva la memòria dels inicis de l'associació, així com la història de Valldoreix, tot relacionant-la amb el desenvolupament de l'entitat: "fer aquest llibre va ser tot un repte, un repte amb el qual als historiadors ens agrada atrevir-nos. Era parlar del Segle XX, de la història de Valldoreix. L'Associació de Propietaris i Veïns ha estat el pal de paller de la societat valldoreixenca", ha explicat Juanjo Cortés, autor del llibre, que ha apuntat que té "milers d'anotacions de la història valldoreixenca que expliquen què és Valldoreix en l'actualitat."

Acte central del Centenari de l'Associació de veïns i propietaris de Valldoreix. FOTO: Paula Galván

Acte central del Centenari de l'Associació de veïns i propietaris de Valldoreix. FOTO: Paula Galván

Cortés ha explicat que el principal objectiu del llibre és "fer accessible a tothom la tasca i la història que ha fet aquesta entitat per Valldoreix.", abans de fer un repàs a la història de l'entitat, fent especial èmfasi en moments complicats, com per exemple el paper que va jugar l'associació durant la Guerra Civil: "L'Associació va passar per moments difícils, tensions internes, i va estar a punt de desaparèixer", ha explicat l'autor del llibre: "Acabada la guerra es va impulsar un estudi d'autonomia local", ha afegit.

"A cada dècada del Segle XX hi ha hagut un intent d'aconseguir la independència."

Pel que fa a la independència de Valldoreix, Cortés ha assegurat que "a cada dècada del Segle XX hi ha hagut un intent d'aconseguir la independència."

 

En aquest sentit, el president Josep Puig, "sense voler entrar amb polèmica amb Sant Cugat", ha assegurat que "la gent de Valldoreix se sent de Valldoreix", animant a "reforçar entre tots el sentiment de ser de Valldoreix.", tot i dir que "ara no és el moment de parlar d'independència."

La importància social de les entitats

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha acomiadat l'acte central del centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix: "És un honor ser en aquest acte, que és molt important, perquè parlem d'una entitat que compleix 100 anys, i això té una gran transcendència", ha dit Ingla, que ha defensat la tascat de les associacions de veïns: "Sense aquestes associacions no podem tirar endavant", ha apuntat l'alcaldessa de Sant Cugat.

Acte central del centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. FOTO: Paula Galván

Acte central del centenari de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. FOTO: Paula Galván

"Som el que som perquè tenim persones que s'han volgut bolcar en tot allò que els envolta", ha argumentat Mireia Ingla, abans de dir que "Sant Cugat sempre estarà al servei de Valldoreix.", tot i reconèixer que "no serà una alcaldessa d'ERC qui negui les aspiracions que té el poble de Valldoreix.".

Les millors imatges del cap de setmana.

Concurs de síndries. FOTO: Paula Galván

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem