El Síndic de Greuges denuncia que la digitalització "està deixant gent enrere"

L'informe s'ha presentat a l'EMD de Valldoreix amb la presència del govern de Valldoreix, la tinenta d'alcaldia de Transparència Lourdes Llorente i el Síndic de Greuges de Sant Cugat

L'informe Digitalització i drets de la ciutadania del Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya s'ha presentat el dijous 14 d'octubre a l'EMD de Valldoreix. L'entitat vol subratllar els drets digitals de les persones i la manca de facilitats per part de les institucions.

L'acte, presentat per Josep Puig, president de l'EMD de Valldoreix, i Eva Abellan, presidenta del FòrumSD, ha mostrat el resultat de l'estudi: "Hem col·laborat en una comissió de treball entre diversos municipis per estudiar l'estat dels drets bàsics de la ciutadania de ser formats i informats", ha explicat Abellan. "L'estudi neix de la inquietud per la desprotecció de la població."

Ramon Palacio, membre del Síndic de Greuges de Sant Cugat, ha seguit exposant els motius de l'informe: "L'objectiu és no augmentar les situacions de vulnerabilitat on l'administració és prepotent. La llei actual és garantista, però garanteix més a l'administració que el ciutadà. Per exemple, en l'administració electrònica. A tots ens ha passat que no hem pogut completar un tràmit, per molts estudis que tinguem. El món s'està digitalitzant i no es poden perdre els drets de les persones."

Palacio, que presentava l'informe en què també ha treballat l'adjunta del Síndic de Greuges, Esperanza del Pino, ha explicat que la digitalització pot causar tres tipus de problemes: culturals (gent que per edat, coneixements o voluntat no disposa d'habilitats per interactuar digitalment), econòmics (el cost dels dispositius digitals) i tecnològiques (la màquina és inflexible, "si t'hi baralles sempre perdràs perquè l'algoritme no cedeix"). Per aquest últim cas ha posat un exemple: "Si no aconsegueixes resoldre una pàgina del formulari, no et deixarà seguir i constarà com que no ho has fet. Ni tan sols et dóna un resguard conforme ho has intentat".

El Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya demana que aquestes problemàtiques es tinguin en compte en l'àmbit legislatiu i operatiu. "Tenim un equilibri de tres potes entre la virtualitat i la presencialitat, però si no hi ha un cert suport personal a vegades les coses no funcionen", ha acabat d'explicar Palacio. "No es pot només eliminar la persona i posar la màquina. S'han de donar opcions de presencialitat i fer els tràmits accessibles. També per a persones amb discapacitats."

Seguidament, Carles Salvadó, vicepresident de la Fundació.cat i exdegà del Col·legi de Telecomunicacions de Catalunya, ha ofert una ponència per parlar de "les oportunitats de la digitalització": "Internet per a la humanitat és positiu, l'accés a la xarxa ens iguala a totes les persones, amb independència dels seus orígens. Però és una arma de doble fil: ens poden envair altres països, però també podem fer créixer el nostre. L'aposta cap al digital és evident, i s'ha d'apostar per l'eficiència".

Eva Abellan ha discrepat amb la intervenció de Salvadó, considerant que la tecnologia "no ens està igualant i ens estem deixant gent pel camí".

La presentació, que s'ha pogut seguir també en streaming, ha estat clausurada amb el parlament de Lourdes Llorente, tinenta d'alcaldia de Transparència i Bon Govern, Participació i Barris. Llorente ha explicat què recollia de l'informe com a membre de l'Ajuntament: "S'han de simplificar els tràmits i el llenguatge amb què ens dirigim a la ciutadania. La institució hem de treballar per a ser més eficients i més eficaços. Com per exemple per als tràmits de queixes per part del Síndic. S'ha de treballar en un model de digitalització que es comuniqui millor amb l'usuari. L'administració fem tard."

Lourdes Llorente és tinenta d'alcaldia de Transparència. FOTO: Localpres

Lourdes Llorente és tinenta d'alcaldia de Transparència. FOTO: Localpres

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem