Veïns de Torreblanca, farts de les conseqüències de viure al costat de zones d'oci nocturn

Diverses comunitats de veïns del barri s'han organitzat per reclamar mesures a l'Ajuntament davant d'una situació que consideren "insostenible"

Cotxes ratllats, contenidors cremats, restes de botellades escampades pels carrers i parcs del barri i nits d'insomni pel soroll. Són algunes de les conseqüències que un grup de veïns de Torreblanca lamenten patir setmanalment a causa de viure a tocar de dues zones d'oci nocturn: la de Can Solà i la de l'entorn del Mercat de Torreblanca. Segons els veïns, aquesta problemàtica ha anat creixent al llarg dels anys fins a arribar a ser "insostenible". Una situació que ha portat a diverses comunitats de veïns de la zona a organitzar-se per vehicular les seves queixes a l'Ajuntament. "Fa 10 anys el problema de la comunitat de veïns era si un nen havia trencat alguna cosa jugant a futbol, ara són que no podem dormir", lamenta un dels afectats. 

 

La problemàtica ha arribat a tal extrem que, segons apunten els veïns, hi ha persones que "s'han mudat" i d'altres que es "plantegen marxar". Els conflictes, a més, van més enllà del soroll. Una veïna denuncia que li van cremar el tendal de casa seva, i una altra diu que van llençar-li ous. "Cada cap de setmana és un infern, quan vam venir a viure en aquest barri no esperàvem això". Els veïns apunten que els problemes arriben amb el cap de setmana, sobretot a partir de divendres a la nit. La sortida del sol revela els resultats de la gresca nocturna. "Ens trobem les papereres plenes, restes de vòmits i pixats, vidres trencats...". Així, més de mig miler de veïns han signat una carta dirigida al consistori que exposa la situació i reclama mesures. 

Un cotxe ratllat FOTO: Cedida

Un cotxe ratllat FOTO: Cedida

Torreblanca i la "desfilada de la borratxera"

El barri de Torreblanca és la penúltima parada d'un recorregut que va des de l'estació de Ferrocarrils de Sant Cugat fins a Can Solà, on hi ha la zona de les discoteques i locals d'oci nocturn. De fet, ja fa anys que aquest recorregut causa problemes a diversos barris de Sant Cugat. El 2016, la llavors secretària de l'associació de Veïns Centre-Est, Ángeles Serrano, va descriure aquest recorregut com "la desfilada de la borratxera"

Un dels punts "crítics" d'aquesta "desfilada" és el parc de la Pollancreda, al qual els afectats anomenen "una extensió més del polígon de Can Solà". Les taules de pícnic que hi ha al parc converteixen la Pollancreda en un punt òptim per fer la prèvia abans d'anar a la discoteca. Això afecta, sobretot, els veïns dels blocs de pisos del carrer de Puig i Cadafalch que donen directament al parc. "He anat a dormir al menjador per no sentir el soroll", explica un dels santcugatencs que viu en un d'aquests blocs. 

Restes de botellada FOTO: Cedida

Restes de botellada FOTO: Cedida

Una veïna del carrer de Pau Casals relata la seva experiència amb joves que esperen que obrin els primers bars per poder esmorzar i recuperar forces després d'una nit intensa. "Em fan la botellada davant de casa, aparquen el cotxe, treuen taula i cadires desplegables i posen música mentre esperen poder fer l'esmorzar", explica indignada. Fa anys, fins i tot alguns joves s'havien colat als jardins privats de les comunitats per fer allà la festa. Davant d'aquestes situacions, els veïns organitzats del barri coincideixen a apuntar en una problemàtica concreta: "un únic barri assumeix l'oci nocturn de tots els joves de Sant Cugat i de la comarca"

La línia invisible que marca l'extraradi

Les queixes veïnals per l'incivisme d'alguns usuaris de l'oci nocturn santcugatenc se sumen a una llarga llista de reivindicacions que se centren, sobretot, en el manteniment del barri. Els veïns consideren que estan "deixats de la mà de Déu" i que la zona a partir del passeig de Domènech i Montaner forma part de l'"extraradi" de Sant Cugat. L'estat de les voreres i els fanals, la presència de cristalls al parc de la Pollancreda i la manca de buidatge de les papereres són algunes de les problemàtiques que assenyalen. 

També lamenten la manca de cura de l'arbrat i que cada vegada n'hi hagi menys perquè van morint. "Es necessita manteniment i fer pressió per controlar el comportament de la gent", reclama una veïna del carrer de Puig i Cadafalch. 

Els veïns que viuen a la zona del Mercat de Torreblanca també afirmen viure una situació "insuportable", i denuncien que els locals que hi ha a l'avinguda de Torreblanca "no respecten els horaris ni de tancament ni d'obertura". Uns suposats incompliments que condueixen a part del veïnat a nits de "soroll, crits i música". 

Voreres en mal estat FOTO: Cedida

Voreres en mal estat FOTO: Cedida

Una solució "complexa" i reunions periòdiques

En declaracions al TOT Sant Cugat, el tinent d'alcaldia de Drets, Dinamització de la ciutat, Comerç i Seguretat, Bernat Picornell, explica que ja s'han reunit en diverses ocasions amb els veïns i que ho tornaran a fer el setembre. "Els hem dit que la solució és complexa perquè requereix moltes coses alhora. No podem prometre una resposta ràpida", diu Picornell, que apunta que el problema és multifactorial. "A les reunions anem amb Mobilitat, Via Pública i comandaments de la policia per intentar donar una resposta més àmplia", remarca el tinent d'alcaldia. També explica que es troben en una fase inicial de converses amb els agents de la zona d'oci "per treballar" amb ells. 

Des de l'Ajuntament ja han tirat endavant diferents actuacions per respondre a les queixes dels veïns, com el reforç policial en algunes hores els caps de setmana per fer controls a les persones que aparquen per la zona. També es va instal·lar un radar mòbil per comprovar si es feien curses a l'avinguda de les Corts Catalanes arran de les queixes d'un veí. Segons els resultats del radar, es tractava més d'un problema de soroll per les accelerades que per velocitat.

"Anirem avaluant periòdicament l'impacte de les actuacions", afirma Picornell, que recorda que des del consistori estan impulsant millores que van més enllà del barri de Torreblanca. "Estem immersos en el procés d'incorporar 12 nous agents de la Policia Local". 

Tot i això, hi ha veïns que es mostren escèptics. "Estan esperant que passi el temps i que ens resignem, és molt cansat queixar-se i veure que no hi ha resposta", diu la veïna de Pau Casals. N'hi ha d'altres que mantenen l'aposta per continuar parlant amb el consistori, tot i que entre els veïns comença a forjar-se la idea de portar les seves reclamacions a l'audiència pública del ple municipal

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem