El col·lectiu de vetlladores ha alçat la veu contra la "precarietat" que pateixen. "Creiem que no es valora gens ni mica la nostra tasca", ha explicat Zaïra Torán, vetlladora a l'Institut Arnau Cadell. El desencadant del malestar, que han denunciat els sindicats, és el retard en el cobrament de les nòmines del mes de novembre. A 7 de desembre, més de 600 vetlladores de Catalunya encara no havien cobrat la seva nòmina de novembre. A dia 13, encara n'hi havia que no l'havien rebut.
"L’externalització del suport a l’educació inclusiva als centres educatius per part del Departament d’Educació està arribant a límits insostenibles", han denunciat des de Comissions Obreres. Tot i que les vetlladores treballen en escoles i instituts públics, la Generalitat externalitza el servei a empreses privades. Recentment, la gestió s'ha adjudicat a la Fundació SAMU, una empresa amb seu a Sevilla. En el traspàs amb l'anterior concessionària és quan s'ha produït tot el retard en el cobrament.
"Diuen que hi ha hagut un mal traspàs d’informació i que no s’ha gestionat bé. Això ha generat un retard de cinc o sis dies de cobrar nòmines. A dia 13 hi ha algunes vetalladores que encara no han cobrat. Algunes han cobrat 200 o 300 euros menys i, a d'altres, no se'ls hi ha fet bé la retenció d'IRPF", lamenta Zaïra Torán, que afegeix: "A algunes vetlladores les van donar d’alta l’1 de novembre i també de baixa. Hi ha treballadores que no estaven contractades i han seguit treballant".
La precarietat del sector
Aquesta ha estat la gota que ha fet vessar la paciència del col·lectiu de vetlladores, que denuncia la seva "precarietat" i reclama a la Generalitat que internalitzi el servei i no el deixi en mans privades. Una de les situacions que pateixen és que són treballadores fixes discontínues i no saben quantes hores treballaran el curs vinent abans de començar: "Ens genera molta inestabilitat a nivell familiar i laboral".
A més, les vetlladores tenen ocntractes parcials, d'entre 5 i 25 hores setmanals. "Vaig conèixer una companya contractada per tres hores a la setmana", indica la Zaïra. Això les obliga a buscar altres feines per poder obtenir més ingressos. I al juliol i a l'agost són donades de baixa i no perceben un salari i es veuen obligades a demanar l'atur o cercar una feina temporal a l'estiu.
Zaïra Torán: "S'omplen la boca amb l'escola inclusiva..."
Per tot plegat, consideren que el Departament d'Ensenyament no valora la seva feina. "S’omplen la boca amb l’escola inclusiva, però això passa perquè un nano pugui tenir una atenció total en cada moment. I resulta que només hi ha una vetlladora durant vint hores a la setmana. I en un institut, potser ha d'atendre quatre o cinc nois", explica.
Zaïra Torán: "Nosaltres no juguem amb els nanos, cuidem i acompanyem els infants dins de les aules en el seu creixement escolar"
I és que la feina de les vetlladores és primordial per poder atendre i donar suport a alumnes amb necessitats especials: "La tasca és molt diversa. Som tècniques d’educació especial. Atenem nanos de diversitat funcional (per exemple, infants amb cadires de roda) i també conductuals, amb dificultats per aguantar les seves crisis".
Tot i el seu paper fonamental en el creixement educatiu, el seu conveni és dels professionals del lleure: "Nosaltres no juguem amb els nanos, cuidem i acompanyem els infants dins de les aules en el seu creixement escolar". Per tot plegat, demanen a la Generalitat que internalitzi el servei i posi en valor la seva tasca.
"Des de CCOO denunciem el greu incompliment de la Fundació SAMU envers de les seves treballadores, i exigim que de manera immediata aquesta situació sigui resolta. Igualment, responsabilitzem directament el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, al qual reclamem una intervenció ràpida per redreçar la situació actual, a la vegada que els reclamem obrir una taula de diàleg amb les organitzacions sindicals més representatives per tal de negociar la internalització d’aquestes treballadores a la funció pública", emfatitza el sindicat el sindicat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.