Les veus dels comerciants sobre les mesures d'estalvi i eficiència energètica

Es calcula que cada grau de canvi de temperatura suposa un estalvi del 7% del consum

Dimecres 10 d'agost va entrar en vigor les tan controvertides mesures d'estalvi i eficiència energètica aprovades pel Consell de Ministres que afecten principalment als edificis d'ús públic. El decret llei per estalviar energia té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l'estiu i a 19 graus a l'hivern, cosa que amb la que han entrat en conflicte els comerciants.

Les noves mesures afecten als equipaments municipals, supermercats, espais culturals, estacions de transport, zones comunes d'hotels i comerços. Aquestes limitacions no s'apliquen en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, calcula que cada grau de canvi de temperatura suposa un estalvi del 7% del consum. Exempts han quedat també instal·lacions com els centres de formació, centres sanitaris, perruqueries, gimnasos o els mitjans de transport.

D'altra banda, a partir de les 22 hores, tots els aparadors i la llum dels edificis públics s'hauran d'apagar. Tanmateix, els monuments no hauran d'apagar obligatòriament les llums, sinó que ho decidiran els governs autonòmics o municipals o l'organisme que els gestioni. Les mesures d'estalvi i eficiència energètica estaran vigents fins al novembre de 2023 i de moment, no s'aplicarà cap mesura o pla en l'ús privat.

La veu dels comerciants de Sant Cugat

Qui sembla estar més afectat per aquestes mesures són els comerciants, però sobretot els petits locals on es pot generar una massificació de gent i el tancament de les portes, per tal de mantenir la climatització interior, que "comportarà una disminució del volum de persones que accedeixen als comerços". Així ho considera Marc Petit, amo de les botigues Petit Travel, i es que segons explica, les portes són "la carta de presentació" i mantenir-les tancades pot fer pensar que la botiga no es troba oberta. Hi ha establiments que fins i tot s'han decantat per senyalitzar les portes per mostrar que el comerç està obert. D'altra banda, demana "més marge per aplicar les mesures i que les coses no es facin precipitadament" tot i que afirma que es pot limitar la temperatura però "dins d'uns altres barems". Sobre la mesura d'apagar les llums dels aparadors a les 22 hores, Petit ho considera negatiu, no tant pels negocis sinó per la pèrdua de llum al carrer.

Alguns locals es veuen obligats a senyalitzar que estan oberts FOTO: TOT

Alguns locals es veuen obligats a senyalitzar que estan oberts FOTO: TOT


El petit comerç és divers i plural, i altres establiments com Chocolat Factory ha assegurat que els seus productes s'han de mantenir a una temperatura de 21ºC. Per la seva part, locals com Calcedonia no ho consideren un problema, ja que han mantingut el mateix nivell d'afluència a la seva botiga del carrer Santa Maria. En general, els comerços santcugatencs s'han adaptat a la mesura tot i que alguns treballadors afirmen no haver estat informats pels seus superiors i han mantingut la temperatura entre els 23 i 26ºC. En casos extrems, s'ha optat per apagar completament l'aire condicionat per les dimensions del local i per haver de mantenir les portes obretes.

Unes mesures "amb un punt pedagògic per a la societat"

Robert Savé, biòleg, investigador emèrit de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i expert en vitivinicultura i canvi climàtic, considera que les mesures aplicades "tenen un punt clau molt important i és que són molt visibles per el que tenen un punt pedagògic per a la societat". L'expert afirma que qualsevol mesura de "sobrietat és molt important". "Les mesures volen baixar el confort tècnic autoimposat" a les que "ens hem d'adaptar". Tot i això, Savé considera que "s'ha fet amb tanta precipitació que inclús ha passat per sobre de lleis d'higiene i seguretat laborals que marcaven els límits de temperatura que ara es poden veure afectats".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem