VÍDEO: La flama del Canigó il·lumina el retorn de l'esperit de Sant Joan en la revetlla

Tot i que amb mesures de seguretat per fer front a la situació de la pandèmia de la Covid-19, Sant Cugat ha tornat a viure l'esperit de la revetlla de Sant Joan

L'ambient estiuenc, l'esperit de la revetlla de Sant Joan i la història de la flama del Canigó han tornat a respirar-se a Sant Cugat el dimecres, 23 de juny de 2021, després que l'any passat la ciutat no pogués gaudir de l'ambient tant particular d'aquesta celebració. Enguany, Òmnium Cultural Sant Cugat ha organitzat una gran festa a la plaça d'Octavià, on uns dos centenars de persones han pogut respirar revetlla, història, foc i cultura popular.

La tarda ha començat amb audició de sardanes, a través de grabació, que ha amenitzat el temps d'espera fins a l'arribada de la flama del Canigó. Una flama que enguany ha estat baixada per l'Associació Cultural L'Empelt, de Sant Climent de Llobregat que, amb relleus de bicicletes, ha fet els més de 140 quilòmetres entre el Coll d'Ares i Sant Quirze de Llobregat. Allà l'ha recollit Òmnium Cultural Sant Cugat. La flama ha arribat a la plaça d'Octavià. Diables, Caparrots i Geganters li han obert pas.

La flama del Canigó en el peveter de Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

La flama del Canigó en el peveter de Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

Sara Martínez, guanyadora del concurs de narració Sambori i Mateu Pla, en nom de la seva família que fa 16 anys que recull la flama, han pujat la flama del Canigó a l'escenari. Allà, Laia Travé, del Grup Mediterrània i Roger Cusidó, de l'Esbart Sant Cugat han fet un ball d'homenatge, abans que l'alcaldessa, Mireia Ingla, hagi pres la paraula, fent èmfasi al fet que després d'un any en el qual "ho hem passat malament, la revetlla és el tret de sortida a l'estiu, i a la Festa Major".

L'lalcadessa, Mireia Ingla, en la revetlla de Sant Joan. FOTO: TOT Sant Cugat

L'lalcadessa, Mireia Ingla, en la revetlla de Sant Joan. FOTO: TOT Sant Cugat

Ingla també ha tingut paraules de record pel santcugatenc Raül Romeva, que ha sortit de la presó el dimarts 23, gràcies a l'indult.

Més info: Raül Romeva ja ha sortit de la presó

Ball de Laia Travé i Roger Cusidó, del Grup Mediterrània i de l'Esbart Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

Ball de Laia Travé i Roger Cusidó, del Grup Mediterrània i de l'Esbart Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

Per la seva banda, el president d'Òmnium Sant Cugat, Jaume Angerri, ha agraït el paper de totes les entitats participants en l'acte, per fer-lo possible, i ha tingut un record pels qui ho han passat malament a causa de la Covid-19 i, sobretot, als presos polítics que han estat indultats el mateix dimarts 23, i per a "totes aquelles persones represaliades", a qui, tal com ha dit Angerri, "sempre defensarem".

El manifest

Ja amb presència de la flama a la plaça d'Octavià, s'ha procedit a la lectura del manifest, que enguany ha estat escrit per l'activista Daniela Grau: "La Flama és el vincle d'unió de la nostra nació!". Un manifest que ha recordat la història de la flama del Canigó: "El 1964 va ser encesa al Castellet de Perpinyà, presó on van ser torturats els resistents nord-catalans a l'annexió francesa". El 23 de juny del 1969, la flama va ser portada fins al Coll d'Ares: "Amb una sardana, discursos abrandats, i pals fronterers aixecats, la Flama desentenebrà la llarga nit franquista. Que ahir com avui ens il·lumini en la foscor de la repressió i conhorti els nostres compatriotes exiliats, empresonats i encausats!".

En aquest sentit, el manifest defensa que "la Flama vertebra també el futur dels Països Catalans", i sentencia: "Amb la Flama volem poder reivindicar, per fi amb normalitat, el que som i el que volem. Volem els drets i les llibertats de les nacions lliures i independents".

La cultura popular, protagonista

Després de la lectura del manifest, i abans de l'encesa de la foguera, la cultura popular de Sant Cugat ha pres el protagonisme. Els Caparrots i els Geganters han fet breus exhibicions que han precedit a l'encesa final de la foguera, sota el control de Diables, a les 21 h, quan la llum del sol començava a declinar al municipi.

Actuació dels Caparrots de Sant Cugat en la revetlla de Sant Joan. FOTO: TOT Sant Cugat

Actuació dels Caparrots de Sant Cugat en la revetlla de Sant Joan. FOTO: TOT Sant Cugat

Actuació dels Geganters de Sant Cugat en la revetlla de Sant Joan. FOTO: TOT Sant Cugat

Actuació dels Geganters de Sant Cugat en la revetlla de Sant Joan. FOTO: TOT Sant Cugat

Per últim, La Banda del Gínjol ha fet una petita actuació musical abans que centenars de persones comencessin el tradicional sopar popular de carmanyola.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem