VÍDEO: Interins i temporals de l'Ajuntament han reclamat la fixesa laboral

Amb una marxa lenta amb vehicles i una lectura d'un manifest, els interins i temporals de l'Ajuntament han exigit fi a "l'abús de la temporalitat"

Un centenar de persones, interines i temporals de l'Ajuntament de Sant Cugat, han sortit al carrer per reclamar la fi de la temporalitat i han exigit fixesa laboral, el diumenge 9 de maig. Sota la iniciativa la Caravana per la fixesa, organitzada pel Col·lectiu d'Interins i Laborals en frau de Llei de l'Ajuntament i la secció sindical IAC-CATAC, una 60a de vehicles ha recorregut en marxa lenta els carrers del centre de la ciutat i posteriorment els implicats han llegit un manifest a la plaça d'Octavià amb l'objectiu de reclamar una estabilització dels seus llocs de treball.

Així ho ha explicat Víctor Balboa, interí de l'Ajuntament i portaveu del col·lectiu: "Demanem bàsicament estabilitat laboral. Som un col·lectiu que fa molts anys que estem treballant a l'Ajuntament amb contractes temporals i estem en una clara situació en frau de llei. És per això que demanem que es busqui la manera legal i adequada per fer-ho realitat, ja que fem feina estructural des de fa anys i volem que es reconegui aquesta feina i aquest bagatge, perquè vam accedir demostrant mèrits i capacitats, amb processos legals".

Amb sortida des de la Renfe de Sant Cugat, aquesta seixantena de vehicles ha inundat els carrers de Sant Cugat, a cop de clàxon i amb globus grocs i negres amb la intenció que la ciutadania pugui percebre la seva problemàtica. Una caravana que ha coincidit amb altres a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i desenes de ciutats més de l'estat espanyol.

A més, un cop finalitzada la caravana, els interins i temporals de l'Ajuntament han fet una manifestació a la plaça d'Octavià, on han llegit un manifest, reclamant els seus drets: "Existeix una evident manca de voluntat política i sindical per solucionar aquest problema, que afecta 900.000 famílies a tota Espanya. La mentida, el menyspreu a les víctimes de l'abús, o la simple inacció, s'ha instaurat en l'actuació tant dels principals partits polítics com dels sindicats majoritaris".

D'altra banda, en la lectura del manifest, el col·lectiu ha demanat protecció per la seva situació: "El personal públic està totalment desprotegit davant l'abús. Quan és l'Administració Pública l'empresa que incompleix la legalitat, no existeix sanció per a l'abusador. I, per tant, la persona que ha estat víctima de l'abús es troba desemparada i desprotegida".

Finalment, durant la lectura del manifest, el col·lectiu ha demanat una solució immediata: "La fixesa és legal i és possible: ha estat reconeguda en diverses sentències judicials i existeixen diverses iniciatives legislatives que proposen aquesta solució per posar fi a aquest frau de llei, entre d'altres, la presentada al Parlament de Catalunya aquest mateix dilluns. És el moment d'exigir fixesa, estabilitat laboral, en igualtat de condicions i drets, com a sanció a l'abús de la temporalitat. Exigim que no es convoquin ni s'ofereixin places ocupades per personal en temporalitat abusiva".

La temporalitat, problema estès a les administracions

Tal com va explicar el col·lectiu en un comunicat, "prop de 450 treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Sant Cugat (un 60% de la plantilla) no tenen un contracte/nomenament fix tot i haver desenvolupat durant anys tasques estructurals per a l'administració i això suposa poder ser acomiadat en qualsevol moment i a més a més amb una indemnització zero".

A més, des del col·lectiu han assenyalat que aquest "abús de la temporalitat és un problema generalitzat a l'administració pública. Al conjunt de l'estat espanyol hi ha unes 800.000 persones que hi treballen de forma temporal". També, expliquen que consideren que convocar oposicions no és la solució a aquest problema: "Posa en risc els llocs de treball d'aquestes persones, moltes de les quals tenen ja una edat avançada i amb càrregues familiars".

Amb tot, la justícia europea va emetre una sentència, 19 març 2020 TJUE, on sentenciava que els concursos-oposició no són vàlids per resoldre el problema de l'abús en la temporalitat, motiu pel qual els treballadors interins i temporals de l'Ajuntament defensen la fixesa com a solució per consolidar els 450 llocs de treball "en frau de llei".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem