VÍDEO: Feina, habitatge o oci, principals preocupacions del jovent de Sant Cugat

L’Oh Ficina Jove, situada al Casal de Torreblanca està pensada com una finestra única on aquest grup poblacional pot adreçar-se

Sant Cugat és coneguda per ser una ciutat “familiar”. Ho demostren les milers de famílies que des de fa més de 20 anys han canviat el lloc de residència per venir aquí i també les dades: més de 22.000 santcugatencs tenen entre 12 i 29 anys fet que representa el 22% de la població. Si, a més, mirem més avall a la taula demogràfica, trobem que la franja de 0 a 12 anys inclou aproximadament 15.000 veïns més (que seran els joves del futur). Amb aquestes dades a la mà és evident que les preocupacions, tarannà i manera d’actuar d’aquest col·lectiu marcaran el futur del municipi.

Una de les maneres que ha tingut el nou govern de la ciutat de reforçar la seva aposta pels joves és destinar-hi dos regidors. Alba Gordó (ERC) assegura que justament en temps de pandèmia és quan més falta feia reforçar serveis com l’assessorament i atenció al jovent principalment a través de l’Oh! Ficina Jove situada al Casal Torreblanca. “Considerem molt important el servei d’assessoria fet per psicòlegs en aquest espai i més en el moment actual”, explica Gordó. L’altre regidor de Joventut, Marco Simarro (CUP), subratlla que quan van entrar al govern municipal es van trobar un servei de joventut molt minoritzat. “Lluny de jutjar les prioritats de l’anterior govern, el que vam fer és emprendre accions per dignificar el servei i generar-li autonomia. Que no fos un apèndix d’un altre departament”.   

Més d’un any sense oci

És una realitat que tots els grups d’edat han patit la pandèmia d’una manera o d’una altra. Ara bé, no és menys cert que els joves han estat un dels grups més perjudicats. Tallar en sec la socialització i l’oci ha estat una estocada dolorosa en dos dels elements clau del seu desenvolupament com a persones. La psicòloga del Centre Sanitari Can Mora, Sara Signo corrobora la importància de l’entorn social en aquestes edats afirmant que la joventut és un moment d’explosió social. “És un moment en què necessiten contacte d’altres persones com ells perquè no se senten identificats amb els pares sinó amb els seus amics.”   

“Trobem a faltar espais on anàvem abans com el Bar Catalunya i sobretot locals on prendre alguna cosa quan quedem amb els amics”, explica Pol Salas, un dels molts santcugatencs de 15 anys cansat de les restriccions per culpa de la pandèmia.  El seu amic Rafael Souza també lamenta que ara les trobades amb amics han de ser reduïdes. “Ha canviat molt la manera com ens trobem. Ara som molts menys i hem d’estar sempre fora.” El nou Pla de Joventut és fer un fòrum obert a joves, entitats i tècnics per trobar amb els joves en quin punt estem i com es vol que sigui el lleure “Volem que els joves ens aportin idees i ajudin a fer-les realitat” explica Alba Gordó. L’ajuntament vol així que els joves es facin seu el pla fent-lo des de la base.

L’habitatge: el gran repte

Una de les preocupacions compartides entre administració i ciutadans és la de l’habitatge. Viure a Sant Cugat és car i això, històricament, ha expulsat molts santcugatencs de la seva ciutat. En aquesta línia el govern municipal afirma que està posant esforços per incrementar el nombre de pisos de lloguer de protecció oficial. Actualment  hi ha 235 habitatges en aquest règim amb uns lloguers d’aproximadament 300 euros al mes. La durada dels contractes és de 5 anys.

Des del goven municipal, Marco Simarro manté que s’estan fent operacions contínues per fer créixer aquests números negociant amb cadascuna de les noves promocions que hi ha a la ciutat. “La preocupació per l’accés a l’habitatge no és només un problema dels joves i el que intentem és que en cada nou creixement s’inclogui sempre habitatge protegit”. Promusa, l’ens encarregat de la gestió de l’habitatge públic, té també 80 pisos de lloguer per a gent gran i 272 per a altres col·lectius.

Reptes i preocupacions de la franja d’edat dels 15 als 30 anys

Ells i elles no ho han triat però Sant Cugat és el seu entorn i se l’han fet seu per bé o per malament. El jovent de la ciutat fa ús intensiu de les instal·lacions esportives i l’oferta d’oci però també està amoïnat per si podrà quedar-se aquí a viure i per l’accés al món laboral tenint en compte que la crisi actual no s’espera que vagi a millor a curt termini. Les seves inquietuts del present són els futurs desafiaments als quals haurà de fer front el municipi (i el país).

Carla Porras 30 anys

14 1

“Ens hem mudat per primer cop a Sant Cugat. Ens agrada perquè està a prop de Barcelona i molt ben connectat” “Ens va costar trobar pis perquè hi ha poca oferta de lloguer. Els preus, però, són similars als de Barcelona o Cerdanyola”.

Núria Fornt  25 anys

14 2

“Tenim feines i sous  que no s’adiuen als preus de lloguer de Sant Cugat” “El model del municipi està pensat per a  famílies benestants i aquest no és un entorn favorable pels joves tot i que fem el que podem per adaptar-lo. No és fàcil”.

Pol Salas  15 anys

15 3

“El que més trobem a faltar són els bars i la llibertat de sortir fins tard.” “No tinc encara gaire definit el meu futur més enllà de l’ESO. El que cada cop veig més clar és que potser treballaré a l’empresa del meu pare”

Rafael Souza  15 anys

14 4

“Em preocupa la situació econòmica actual. Veig que serà molt difícil trobar feina i que estigui ben pagada” “Abans podíem estar amb mots amics junts i a qualsevol lloc i ara sempre que quedem hem de mirar quants som”.

Queralt González  18 anys

IMG 5052

“Sant Cugat m’agrada molt. Hi estàs tranquil i hi ha gent de tot tipus” “M’agradaria viure a l’estranger un temps i més tard tornar. Estic enamorada d’aquest entorn i quan sigui gran vull viure aquí”

Alvaro Navarrete  18 anys

IMG 5048

 

“Estudio a Esade així que visc i estudio a Sant Cugat i m’hi trobo molt bé“ “Gaudeixo molt de la part esportiva. Hi ha molts camps de futbol, de pàdel i gimnassos i ho combinem amb els cinemes i el centre comercial”

Javier Esbri  19 anys

IMG 5069

“Estre les principals preocupacions que tenim els joves hi ha l’assoliment d’una feina que ens permeti viure dignament” “Crec que hauré de marxar fora a treballar perquè ni al Sant Cugat ni al país  hi ha gaire oportunitats... i després de la pandèmia encara menys”

Emma Ibáñez  18 anys

15 4

Silvia Cortizo  17 anys

15 5

“A l’nstitut hem estat fent classes online fins fa una setmana. Aquest ha estat un canvi molt dur per a nosaltres” “Aquest curs m’ha costat molt més concentra-me i estar més posada en els estudis que abans de la pandèmia”.

Alba Orenya  16 anys

15 6

“No m’agrada gens estar a l’escola sis hores amb la mascareta” “Vull estudiar una doble carrera de Dret i AD perquè espero que això em doni opcions dobles a l’hora de trobar feina quan n’hagi de buscar”

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem