VÍDEO: Una marea blanca recorre Sant Cugat en defensa de la sanitat pública

La reobertura total dels consultoris de La Floresta i Les Planes ha estat una de les principals reivindicacions

Unes 300 persones s'han mobilitzat pels carrers de Sant Cugat en defensa d'una sanitat "pública i de qualitat". Convocats per plataformes d'arreu del Vallès, han denunciat la "situació preocupant" en l'atenció sanitària a la comarca i han reclamat al govern català una major inversió per revertir les retallades patides.

La reobertura total dels consultoris sanitaris de La Floresta i Les Planes ha estat una de les principals reivindicacions. L'augment de les llistes d'espera, el tancament de consultoris, el retard en proves diagnòstiques, la desatenció de les malalties cròniques o la pèrdua del metge de referència són altres denúncies del col·lectiu. Un clam en favor de la sanitat pública, que la crisi del coronavirus, consideren, ha deixat al descobert per les retallades dels últims anys.

La concentració ha començat davant de la seu de l'Institut Català de la Salut, a l'avinguda de Lluís Companys, on s'ha tallat el trànsit durant uns vint minuts, i ha finalitzat a l'Ajuntament de Sant Cugat.

Defensa d'una sanitat pública i de qualitat

marea blanca sant cugat

Concentració a les portes de la seu de l'Institut Català de la Salut a Sant Cugat FOTO: TOT Sant Cugat

"Sanitat pública i de qualitat" ha estat el principal crit que s'ha sentit durant la marxa. Els manifestants han denunciat els "anys de retallades" de la sanitat. "Estem cansades de sentir proclames polítiques que defensen la sanitat pública, mentre a la pràctica fan polítiques la de debiliten", expressava el manifest col·lectiu, que ha denunciat que Catalunya és dels territoris on menys s'inverteix en sanitat.

"Volem una atenció sanitària pública, de qualitat i accessible"

"Volem una atenció sanitària pública, de qualitat i accessible. Els CAPs s'han convertit en búnquers i demanem que es tornin a obrir a la ciutadania", ha emfatitzat Àssun Reyes, de Marea Blanca Sant Cugat. A més, ha recordat que la gran majoria dels CAPs del Vallès Occidental, on hi ha les llistes d'espera més elevades del país, estan gestionats per entitats privades (Mútua de Terrassa en el cas de Sant Cugat).

La contractació de més personal sanitari, el retorn a la normalitat dels controls a malalts crònics i atenció domiciliària, limitar la telemedicina, revertir les retallades i avançar en una sanitat 100% pública són algunes de les demandes dels col·lectius.

El cas de La Floresta i Les Planes

La marxa també ha posat el focus en la no reobertura total dels consultoris de La Floresta i Les Planes, que ara mateix funcionen de manera parcial i sense metges. De fet, la manifestació ha acabat a l'ajuntament de Sant Cugat, per reivindicar el suport del Consistori a les demandes.

"Pensem que hi ha mala fe i menyspreu als ciutadans"

Oriol Ribera, del moviment veïnal de La Floresta i Les Planes, ha denunciat "la presa de pèl" de les negociacions entre l'Ajuntament, Mútua de Terrassa i CatSalut per abordar una ampliació de l'oferta als dos consultoris. Per això, han demanat explicacions sobre els retards en la resposta a la petició veïnal: "Pensem que hi ha mala fe i menyspreu als ciutadans".

Més info: Salut no ampliarà l'atenció sanitària a Les Planes i La Floresta

"Que les paraules no es quedin dins de l'Ajuntament. Si diuen que estan amb les nostres reivindicacions, avui haurien de ser al carrer. Un Ajuntament que no surt al carrer a defensar els seus ciutadans, no és un Ajuntament", ha criticat Oriol Ribera.

Entitats participants

Les entitats convocants han estat: Marea Blanca Sant Cugat, Marea Blanca Terrassa, Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat, Moviment veïnal de La Floresta i Les Planes, Rubí per la Sanitat, Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí, Defensem el Consultori de Viladecavalls i Plataforma No al tancament d'urgències al CAP de Castellbisbal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem