Un hostal mític i entranyable

Fundat l’any 1932, ha esdevingut tot un símbol en la història de Bellaterra

Bartomeu Bartomeu i la seva dona, Pepita Miró, van muntar un negoci d’hostaleria davant l’estació que es va convertir ràpidament en el principal espai de reunió i trobada dels veïns. En els seus primers anys, des que es va fundar el 1932 fins que va començar la guerra, va tenir un paper molt important en el creixement de Bellaterra, ja que allà s’allotjaven molts dels futurs compradors de terrenys de la urbanització. A més d’hostal feia les funcions de restaurant i també disposava d’algunes botigues. “En aquella època, a Bellaterra no hi havia res, de manera que tot el veïnat es reunia aquí”, explica Rosa Maria Ramos, membre de la família propietària de l’hostal.

Després de la guerra, el Sant Pancraç va perdre el protagonisme que havia tingut, però va continuar la seva activitat. De fet, mai l’ha aturada. Amb els seus alts i baixos, a l’hostal s’han allotjat estiuejants, estudiants, famílies i fins i tot equips de futbol.
A la planta baixa de l’hostal, el saló disposava d’un escenari on es feia teatre. Més endavant s’hi van organitzar moltes altres activitats. L’hostal també va organitzar les primeres festes majors de Bellaterra, l’any 1934 i 1935. El 1957, el pastisser santcugatenc Jaume Sàbat hi va organitzar cursos teòrics i pràctics de l’Escola Professional de Confiteria i Pastisseria, tal com s’explica a Bellaterra 1930-2005, crònica de 75 anys.

El Sant Pancraç, avui
L’Hostal Sant Pancraç conserva encara avui l’encant del seu passat. Està regentat per la família Ramos Marcet, descendent indirecta de Pepita Miró. El bar-restaurant està especialitzat en cuina catalana i de mercat i també se serveixen esmorzars de forquilla.

Llegeix aquí el reportatge. 

 
Comentaris

Destaquem