Quasi segur que aquesta persona visitava algun dels llocs essencials per a la vida de qualsevol santcugatenc d’aleshores: la plaça d’Octavià, la de Barcelona, la de Sant Pere i el Celler Cooperatiu. Encara que segurament coneix molt bé aquests emplaçaments, li proposem una visita amb una perspectiva diferent: un passeig per la vila tradicional, un viatge al Sant Cugat vitivinícola.
Temps de verema
En aquesta època, el mitjà de transport més utilitzat és el carro i molts carrers encara no estan asfaltats; no hi ha enllumenat públic, ja que fins als anys seixanta, Sant Cugat havia estat un poble rural. A la plaça de Barcelona es concentren cases com Cal Tartraner o Cal Boldú, entre altres, que actualment encara conserven els cups originals on s’emmagatzemava el vi. A les eixides, al darrere de les cases, s’ubicava el celler i era on es guardaven les eines del camp, la collita i es criaven alguns animals. Moltes vegades hi havia un petit hort.
L’època més important del cultiu vitícola santcugatenc era la verema. Aquest temps de collita del raïm suposava esforç i treball per als pagesos locals i representava la major font d’ingressos. La verema començava amb l’estel de Sant Miquel, el 29 de setembre, o amb la Mare de Déu de la Mercè, el 24 de setembre. A finals d’agost es preparava la vinya i les eines, i els estris que faltaven s’obtenien a la Fira de Setembre o de les Portadores, que se celebrava el 8 de setembre a la plaça de Sant Pere, la qual va passar a dir-se la plaça de les Fires, ja que també s’hi celebrava la Fira de Maig.
La verema no era el fi de cicle de la vinya, quedava la seva elaboració a masies i cases particulars i, a partir dels anys vint, al Celler Cooperatiu. Aquesta instal·lació va permetre als pagesos accedir a nova maquinària, adobs a baix preu, crèdits, preus únics de venda i accés al mercat urbà. El 1960 la producció va arribar al seu màxim amb dos milions de litres, a més de la producció particular, que era força elevada. L’any 1987 serà l’últim any que es farà vi a la cooperativa. La plaça de Sant Pere ha estat el centre neuràlgic de Sant Cugat des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. S’hi havia emplaçat el mercat setmanal, l’església parroquial i el centre social i havia anat canviant de nom: plaça Major, de Dalt, de Vendre o del Mercat Vell, de la Constitució o de la República i de Pere San.
La casa que ocupa el número 7 va albergar la Fonda del Comerç i del Teatre Clavé, amb una cerveseria inclosa. De 1910 a 1933 va ser la Casa de la Vila, abans que passés a la plaça de Barcelona.

1 El plànol s’inicia a la plaça de Barcelona i finalitza a la plaça del Mercat Vell, durant l’itinerari per la rambla del Celler, no podem deixar d’oblidar que en aquell entorn hi havia horta i alguna vinya.
2 La plaça de Sant Pere ha tingut diversos noms, depenent del moment històric de la ciutat, però sempre ha estat un lloc destacat en la vida local.
3 El 1987 va ser el darrer any en què el Celler Cooperatiu va premsar el raïm collit a Sant Cugat.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok