Una petita però intensa història de vuitanta-quatre anys de vida

L’any 1930 es considera la data oficial en què es va configurar la urbanització amb el nom de Bella Terra

Bellaterra es va configurar originàriament com a zona residencial i d’estiueig en un indret on tan sols hi havia algunes masies i camps de vinya i de conreu. La data fundacional està establerta en l’any 1930, l’any en què el tren va fer parada per primer cop a l’estació, tot i que segons alguns documents, la urbanització de Bellaterra comença dos anys abans, el 1928.

En el creixement i el desenvolupament de Bellaterra van intervenir diversos factors. El tren i la carretera són, naturalment, motius amb molt de pes. Però també ho són les persones que van fer-ho possible, que en són unes quantes. Ignasi Roda, en el llibre Bellaterra 1930-2005, crònica de 75 anys, considera Bartomeu i Bartomeu –qui va ser propietari de l’Hostal Sant Pancraç– com a “primer promotor de la idea urbanitzadora”. Amb una gran visió de futur, Bartomeu va vendre parcel·les de les terres de la seva dona que estaven en desús per donar-los una sortida. Qui va fomentar i promoure la urbanització de Bellaterra va ser una empresa privada, Fomento de la Vivienda Popular. Amb el pas dels anys, el nombre de cases de Bellaterra va anar creixent gradualment.

Aquests van ser els inicis. En els anys posteriors no es pot descuidar el paper que van tenir espais com l’Hostal Sant Pancraç i el Club Bellaterra, els dos principals espais de trobada i cohesió dels bellaterrencs. També va tenir un paper cabdal la Unió de Veïns, que ha fet històricament de portaveu i representant dels interessos dels veïns; o l’associació Amics de Bellaterra, fundada per un grup d’amics del barri i que va ser la responsable d’organitzar molts dels actes de caire social i cultural que es van fer a Bellaterra entre 1975 i 1996.

Un camí llarg de reivindicacions
Bellaterra, que administrativament sempre ha format part de Cerdanyola, ha hagut de recórrer un llarg camí per tenir una administració pròpia. La reivindicació ve de lluny. A finals dels anys 70, Bellaterra va intentar ser una entitat local menor, i l’any 1993 va presentar una demanda de segregació del municipi de Cerdanyola. Cap d’aquests dos intents va fructificar. Els tràmits per constituir-se com a EMD es van iniciar l’any 2005, quan el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va donar-hi el vistiplau.

Finalment, el 6 de juliol del 2010 es va constituir oficialment.

Llegeix el reportatge sobre Bellaterra aquí.

 
Comentaris

Destaquem