Una sentència del TSJC obliga a l'EMD de Valldoreix a enderrocar tres cases

L'entitat valldoreixenca ha presentat un recurs perquè defensa la legalitat de la llicència atorgada

El 12 de novembre del 2014, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre una sentència que obliga a l'EMD de Valldoreix a enderrocar tres cases d'una parcel·la situada a la cruïlla entre el carrer Costers i Sant Francesc. La sentència donava un termini de tres mesos per fer l'enderrocament, però l'EMD ha presentat un recurs d'incident que paralitza, fins a un nou posicionament del Tribunal, l'enderrocament. El cost de l'enderrocament seria a càrrec del govern valldoreixenc.

Les tres edificacions, propietat de l'empresa Bei Barcelona, es van construir amb una llicència atorgada el 2000 per l'EMD de Valldoreix, llavors dirigit per Miquel Paraira (CiU). Els litigis es remunten a l'any 2002, quan un particular va posar una denúncia contra l'empresa i l'administració contra aquestes construccions.

Tot i presentar recurs, l'EMD ha fet una previsió del cost de l'enderrocament que seria de 70.000 euros; per si finalment el TSJC es reafirma en la sentència d'enderrocament de les cases. La sentència també condemna l'EMD ha pagat les costes de l'acusació durant el judici.

"Irregularitats urbanístiques"
La sentència argumenta que la llicència atorgada l'any 2000 per a la construcció d'aquestes cases no compleix la normativa urbanística. La sentència parla d'una "llicència de parcel·lació tan fraudulentament atorgada".

La normativa que incompleix, segons la sentència, la construcció d'aquestes cases és la d'una edificació per parcel·la, a banda de no complir els paràmetres de separació, el règim de distància respecte altres edificacions ni el de façana mínima a vial.

A més, el 2010, l'EMD va emetre un decret per tal de legalitzar les edificacions. La sentència actual deixa sense efecte aquest decret, que segons el TSJC tenia "l'evident i bast propòsit de burlar l'execució d'una sentència ferma del 27 de febrer del 2007".

La posició de l'acusació
Eduard Torres és l'advocat que representa l'acusació particular contra l'EMD de Valldoreix i Bei Barcelona i parla "'d'un conjunt d'irregularitats urbanístiques". Tot i això, descarta que es tracti d'una negligència ni mala fe de l'administració de l'any 2000 en l'atorgament de la llicència i parla de diferents interpretacions de la normativa: "Hi ha hagut una interpretació errònia de la norma. L'EMD ho veu d'una manera i nosaltres d'una altra".

Torres ha volgut aclarir que la denúncia no té cap intenció política ni econòmica i explica que el seu client "es va sentir perjudicat i va impugnar. És un tema totalment particular".

L'EMD defensa la legalitat

El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, ha defensat la legalitat de les llicències atorgades en el seu moment: "Les llicències quan es van donar eren correctes però després va haver-hi un canvi de normativa". Puig ha recordat que aquesta qüestió no forma part de cap decisió del seu govern: "És un tema que m'he trobat".

Per aquest motiu, l'EMD ha presentat un recurs d'incident que de moment paral·litza l'enderrocament. A més, ha recordat que "si només es tira una casa a terra ja es compleix la normativa". "La justícia es pot equivocar", ha apuntat, a més d'afegir que "si es tiren les cases a terra, l'empresa podrà demandar l'EMD".

Sobre el recurs presentat, l'advocat Eduard Torres ha explicat que espera que el TSJC es pronunciï en dos o tres mesos i considera que com que serà el mateix tribunal qui analitzarà el recurs, espera que la sentència sigui la mateixa.

Bei Barcelona, sense comentaris
L'empresa propietària de les cases, Bei Barcelona, ha declinat fer comentaris a respecte de la sentència.

Cal recordar que aquesta empresa, propietat en la seva majoria del valldoreixenc Sebastià Altet, ja va patir una sentència d'enderrocament d'unes altres edificacions de la seva propietat.

 
Comentaris

Destaquem