El "consens" i la "participació" són les bases del nou barri de Ca n'Ametller

L'Ajuntament de Sant Cugat ha assumit la construcció de l'últim gran espai urbanitzable i es podran veure les bases del projecte a l'exposició virtual 'Sant Cugat del futur'

Unes dues-centes persones han assistit a la presentació de l'exposició virtual 'Sant Cugat del futur'. Des de l'Ajuntament i altres entitats relacionades han parlat dels reptes de futur del municipi enfocats en el nou barri de Ca n'Ametller.

El subdirector general de Barcelona Regional, Juan Carlos Montiel, ha valorat la cohesió i el consens en un projecte d'aquestes dimensions, "sense cap vot en contra i amb tant de suport en el plenari de l'any passat".

Un barri d'oportunitats

La gran assistència a la presentació ha demostrat l'interès de la ciutadania pel futur de Sant Cugat. El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha explicat quines han estat les bases per aquest projecte i els reptes que planteja: "Sant Cugat és una ciutat d'èxit, on tothom vol viure, però alhora és una ciutat que expulsa a les persones que tenen dificultats per accedir a l'habitatge". El nou barri de Ca n'Ametller neix amb l'objectiu de frenar aquesta situació perquè la gent no hagi de marxar i no es perdi la identitat de la ciutat.

Més info: Ca n'Ametller, l'últim gran barri de Sant Cugat comença a prendre forma

La nova zona de referència està pensada per a millorar la qualitat de vida de les persones, "amb un urbanisme amable i uns criteris de sostenibilitat que marquin com han de ser els futurs desenvolupaments" segons ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge. També ha recalcat que "més del 50% de l'habitatge serà d'algun tipus de protecció".

El consens: la clau principal

Ca n'Ametller és l'últim gran espai urbanitzable de Sant Cugat i, per aquest motiu, l'Ajuntament ha estat l'òrgan que ha volgut encarregar-se personalment d'aquest projecte determinant pel municipi.

El portaveu del PSC, Pere Soler, ha exposat les noves infraestructures i equipaments de què disposarà el nou barri i de quina manera beneficiaran a la ciutadania: "Hem de posar la mirada no només en el nou barri, sinó a tot Sant Cugat". També ha explicat que amb l'ajuda de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han pogut dibuixar les bases i "replantejar una zona que estava sense explorar". 

El portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha parlat "d'anticipar-nos" i de "planejar un futur" fent canvis en el Sant Cugat d'avui dia, de manera que totes les generacions puguin beneficiar-se. Ha coincidit el portaveu de Junts, Josep Maria Vallès, parlant de la importància del consens i de la ben entesa entre forces polítiques perquè "aquest projecte és qüestió de més d'un mandat". Així i tot, també ha considerat necessàries accions més immediates: "El Sant Cugat d'ara també l'hem d'acabar".

'Sant Cugat del futur'

L'acte de presentació ha volgut fer de teloner i contextualitzar el projecte que la ciutadania podrà veure a 'Sant Cugat del futur', una exposició virtual que, amb el suport de l'AMB, exposa les oportunitats que el barri de Ca n'Ametller oferirà en aspectes de desenvolupament, habitatge, infraestructures, mobilitat i entorns verds, contribuint a la participació ciutadana i la millora de la qualitat de vida.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, també ha volgut recalcar els acords, la reflexió prèvia i el consens polític que hi ha darrere d'aquest projecte, on la col·laboració i la participació "han reforçat el compromís" i s'han creat "aliances i complicitats amb altres institucions" que s'han compromès a estar al costat de Sant Cugat.

El conseller de Territori, Juli Fernández, ha parlat en nom del govern i ha expressat el seu compromís per tal que el barri sigui una realitat, ja que considera qie la seva construcció és una oportunitat pel país: "Tenim mancances de sòl públic i ens apareix un espai d'oportunitat que serà un peça clau pels anys vinents".

L'acte també ha comptat amb la presència de la directora d'INCASÒL, Maria Sisternas, el president de FGC, Toni Segarra, i el gerent de l'AMB, Ramon Torra.

Com serà el nou barri de Ca n’Ametller?

La voluntat de l’Ajuntament és desenvolupar un barri amb criteris de màxima sostenibilitat i d’accés assequible a l’habitatge. Per una banda, es busca impulsar una ciutat més sostenible i pensada sota criteris claus com l’eficiència urbana i energètica, la mobilitat sostenible, la barreja d’usos i serveis o l’increment dels equipaments públics. Per altra banda, el desenvolupament de ca n’Ametller generarà un gran nombre d’habitatges assequibles (50% protegits) per lluitar contra l’increment dels preus i la gentrificació a la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem