L'Escola d'Arquitectura presenta un model d'edificació amb blat de moro i gira-sol

L'objectiu del projecte europeu és la descarbonització en el sector de la construcció a través de subproductes de la indústria agrícola com les tiges d'aquests vegetals

L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) ha presentat una nova edificació construïda a partir de tiges de blat de moro i gira-sol, combinades amb altres materials, amb l'objectiu de buscar alternatives sostenibles en el sector de la construcció, el divendres 6 de maig. Així, el projecte, liderat pel consorci transfronterer SAVASCO, busca minimitzar l'impacte ambiental a través de subproductes de la indústria agrícola.

PHOTO 2022 05 06 18 05 21 (7)

El blat de moro i el gira-sol tenen altes propietats com a aïllant tèrmic. FOTO: Nielo Ballart


En aquest cas, els productes escollits per a la creació d'aquest prototip d'edificació han estat el blat de moro i el gira-sol, segons ha explicat Mariana Palumbo, professora de la universitat santcugatenca i investigadora principal del projecte per part de la Universitat Politècnica de Catalunya: "Com a societat necessitem descarbonitzar el sector de la construcció amb materials alternatius als convencionals, com subproductes de la indústria agrícola. Amb això, el gira-sol i el blat de moro, abundants en el nostre territori, tenen un material en l'interior que l'assimilen al poliestirè que serveix d'aïllament tèrmic".

El prototip, d'aquesta manera, és una edificació de 5x5 metres construïda a partir de les tiges d'aquests vegetals, juntament amb altres materials, com biopolímers o terra. A més, cadascuna de les cantonades ha estat creat amb 4 sistemes constructius diferents per explorar la seva versatilitat: una d'elles amb panells de terra alleugerida de gran format; una altra amb sistemes de bloc de terra alleugerida; una altra amb un entremat de fusta, la cambra d'aire de la qual conté granulat de la medul·la vegetal; i una darrera amb ceràmica i amb panells de la medul·la del blat de moro. "Volem demostrar a escala real que podem utilitzar aquests materials i volem monitorar el comportament hidrotèrmic de cadascun d'aquests sistemes" afegia Palumbo.

[TOT SANT CUGAT] NEW STORIES (1)

Cadascuna de les parets del prototip està format amb sistemes constructius diferents. FOTO: TOT Sant Cugat


Aquest projecte, liderat per la Université Tolouse III Pau Sabatier compta també amb un prototip a Tarbes (França), el qual permetrà comparar el comportament hidrotèrmic i l'eficiència energètica de les dues construccions en els pròxims 4 anys, a causa de la diferència climàtica de les zones. A més, servirà com una eina de recerca viva, que evolucionarà amb el temps albergant noves proves de materials. "Analitzarem la variació de temperatura, la humita i l'absorció i l'aïllament acústic" apuntava la professora de l'ETSAV.

Amb tot, el prototip està pensat per establir un full de ruta per al desenvolupament sostenible del sector de la construcció, tal com assenyalava Palumbo: "Els materials i el seu desenvolupament estan pensant per una arquitectura local, i és que volem un impacte en el nostre sector de construcció".

Una col·laboració transfronterera

Amb això, aquest prototip està liderat per la Université Tolouse III Paul Sabatier i compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech, la Universitat Rovira i Virgili, l'Institut National Polytechnique de Toulouse, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Coopérative d'artisans éco-constructeurs Terre de Bois, la cooperativa d'Aquitectura ARQBAG i la cooperativa de treball associat COECO, a més d'altres socis de la indústria de la construcció.

El tinent alcalde Francesc Duch (ERC Sant Cugat) i el regidor Joan Puigdoménec (Junts per Sant Cugat) van assistir a l'acte de presentació. FOTO: Nielo Ballart

El tinent alcalde Francesc Duch (ERC Sant Cugat) i el regidor Joan Puigdoménec (Junts per Sant Cugat) van assistir a l'acte de presentació. FOTO: Nielo Ballart


Aquest consorci transfronterer (SAVASCO), així, inclou diferents agents que tenen per objectiu la recerca de la descarbonització de l'arquitectura, tal com ha apuntat Adrià Vilajoana, de la cooperativa ARQBAG: "La importància del consorci és la seva mirada àmplia des de diferents agents- Volem crear una xarxa al voltant de les oportunitats d'utilitzar diferents materials i aglutinar d'aquesta manera diferent experiències amb la intenció d'afavorir la interacció de les diferents iniciatives que hi ha i aprendre d'elles".

Finalment, Francesc Duch (ERC Sant Cugat), tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, ha volgut celebrar que el municipi compti amb projectes pioners d'aquest calibre en el món de la construcció: "Des de l'equip de govern apostem per les polítiques de sostenibilitat i aquest projecte pioner de l'ETSAV és una oportunitat de reutilització del material agrari per fer servir-ho com aïllament tèrmic i acústic. Depèn de les experiències i els resultats podrem incorporar-ho en un futur en els equipaments municipals".
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem