La Brigada municipal, al servei de Sant Cugat

La Brigada d'Obres i Serveis Municipal és l'encarregada de mantenir la via pública i els edificis municipals en bon estat

Són dos quarts de vuit del matí. Com cada dia, els treballadors de la Brigada d’Obres i Serveis Municipal es posen en marxa. En les pròximes vuit hores de feina els esperen voreres en mal estat, alguna escola que potser s’ha quedat sense llum, el manteniment d’algun clavegueram o qualsevol altra cosa per mantenir la ciutat en el millor estat possible.

La brigada és un grup d’unes 50 persones fixes, que, amb l’ajuda dels plans d’ocupació que es porten des del Servei d’Ocupació Municipal (SOM), el qual dóna feina a persones aturades de llarga durada, pot arribar a la seixantena.

Mantenen la ciutat

Moltes de les tasques que fa la Brigada són a la via Pública. FOTO: Artur Ribera

Tots ells, són els encarregats del correcte manteniment de la via pública, les dependències municipals, els centres educatius i el manteniment en general de l’espai públic, així com també són una part molt important de l’engranatge per l’organització de les festes i actes que s’organitzen a la ciutat.

Doncs ells són els que munten els escenaris i porten amunt i avall les taules i les cadires. En definitiva, la Brigada és aquell grup de persones que s’encarrega de cuidar i mantenir Sant Cugat com si de casa seva es tractés.

La Brigada està formada per un grup de persones implicat en el seu dia a dia i que, per sobre de tot, s’estima la ciutat.

La seva implicació va molt més enllà de fer bé la seva feina durant les vuit hores que dura la jornada, ja que pràcticament tots són santcugatencs i més d’un no pot evitar, tot i estar en les seves hores lliures, col·locar bé una tanca que ha caigut, passar una incidència si veu una rajola en mal estat o aturar-se i informar de qualsevol altre desperfecte.

A la Brigada hi ha paletes, electricistes, lampistes, manyans, fusters, pintors, desbrossadors i conductors especialistes. Depenen directament de l’Àrea de Serveis Urbans i Sostenibilitat.

La cap d’aquesta àrea, la tinenta d’alcalde de Presidència, Serveis Urbans i Sostenibilitat en funcions, Cristina Paraira, és la “jefa”, com alguns d’ells l’anomenen.

Paraira comparteix aquesta implicació amb el seu equip de treball i, com a mínim, un cop a la setmana fa una ruta pels diferents punts de la ciutat on els grups de treball estan actuant.

Els coneix a tots, sap els seus noms i els anys que fa que estan a la brigada. Per a Paraira, la Brigada “és una part clau del manteniment de la ciutat. Ens sentim molt orgullosos de la feina que fan, ja que tot el que fan ho fan molt bé i amb una responsabilitat molt alta. Quan la Brigada fa qualsevol obra, sigui gran o petita, tenim tota la tranquil·litat del món, i justament és pel seu valor afegit. A part de fer molt bé la seva feina, s’estimen Sant Cugat i coneixen la ciutat molt bé, i això és molt important”.

Per sota de Cristina Paraira hi ha el director d’àmbit, Víctor Martínez, i el tècnic de manteniment de l’Ajuntament, Gerard Riba, que també estan presents en el dia a dia d’aquest cos de treballadors municipal.

L’organització de la Brigada varia en funció del nombre de treballadors que hi ha a l’equip i és per això que hi ha èpoques que hi ha quatre colles de treball o tres.

Tots ells estan estructurats en dos grans grups, d’una banda, el grup d’oficis, que està dirigit per Javier Cánovas i de l’altra, el grup dels paletes, que està capitanejat per Miguel Gómez.

La Brigada atén més de 30 incidències setmanals

La Brigada està dividida en dos grans grups, oficis i paletes. FOTO: Artur Ribera

A mesura que ha anat creixent la ciutat, la Brigada ha vist com augmentaven les seves tasques.

Doncs avui dia són molts els edificis municipals que cal mantenir i la via pública ha crescut exponencialment.

Tot i això, gràcies a una molt bona organització interna, que en part, passa per la Yolanda Vallejo, l’única dona de la Brigada i administrativa, totes les incidències són resoltes.

Tot i que varia en funció de la setmana, a través d’un programa intern de l’Ajuntament es calcula que entren prop de 30 incidències. Aquestes, per això, cal afegir-les a les tasques programades prèviament.

Per tant, el nombre total de tasques que desenvolupa el cos municipal al llarg de la setmana és més elevat i variable.

Són molts, per no dir pràcticament tots, els carrers de Sant Cugat que trepitgem que, d’alguna manera, porten el segell de la Brigada, ja que en els darrers anys han desenvolupat obres grans, com la plaça de Barcelona, de la qual tant veïns com el consistori estan molt satisfets amb els resultats, l’arranjament de la rambla de Ribatallada i la de Can Mora.

En els pròxims dies podreu conèixer més detalls de les tasques que desenvolupa a Brigada, així com alguns dels membres que la formen.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem