Les cases de poble deixen pas a noves construccions

En els últims mesos s'han enderrocat moltes cases de poble del centre de la ciutat per aixecar nous blocs d'edificis o noves cases

En els últims mesos, moltes cases antigues del centre del poble s’han tirat a terra per aixecar nous blocs d’habitatges. Això està canviant la fisonomia del nucli antic i és una resposta a la falta de sòl per construir a Sant Cugat. Un cop sentimental per molts santcugatencs i santcugatenques que veuen com es transforma el paisatge amb el que han crescut. El sector de la construcció s'ha quedat amb poc marge de creixement a Sant Cugat i, per això, ara és el torn de tirar a terra unes cases que expliquen el que un dia va ser Sant Cugat i segurament ja mai tornarà. Cases que no estan catalogades com a patrimoni però que formen part de la història del municipi.

“La concentració de població en el centres de les ciutats demanda de més habitatge"

Per Xavier Soler (Soler Finques), aquest fenomen té una explicació clara: “La renovació del parc immobiliari respon a la gentrificació: Sant Cugat és receptora d’un client d’alt nivell econòmic, a la vegada que lamentablement expulsa la resta”.

“La renovació del paisatge urbanístic al centre de les ciutats no és quelcom nou. Ha passat sempre”, assegura Javier Pérez del Pulgar (Organ), que afegeix: “La concentració de població en el centres de les ciutats demanda de més habitatge, i allà on hi ha cases antigues de poble o petites finques urbanes, hi ha una forta demanda de pisos”. El responsable d’Organ reconeix el “sentimentalisme” d’aquests canvis, per veu necessari que les ciutats “es modernitzin”. “A Sant Cugat l’espai al centre és limitat i cada cop hi ha menys solars buits. Però també es fan moltes rehabilitacions d’edificis antics”, assegura Pérez del Pulgar.

Cal Dionís i moltes altres

Hi ha molts exemples d’aquesta demolició de cases per construir blocs de pisos o nous habitatges. Cal Dionís, al carrer de Valldoreix, és un d’ells. Una casa amb més d’un segle d’història i que encara alguns santcugatencs recordaven com s’hi venia llet a principis de segle XX.

Més info: Cal Dionís del carrer Valldoreix, enderrocat més d'un segle de la història del poble

El carrer de Sant Medir, el carrer del Sol, el Torrent de la Bomba, el carrer de Sant Magí o el carrer de la Riera són altres punts del centre de la ciutat on recentment s’han enderrocat cases de poble per construir nous habitatges. Després de créixer de manera exponencial durant dècades pels afores, el següent pas, ja en marxa, és la transformació d’aquest centre.

1. Cal Dionís al carrer de Valldoreix

Carrer de Valldoreix

 

2. Carrer de Sant Medir

Carrer de Sant Medir

 

3. Cal Boldú al carrer del Sol

Carrer del Sol

 

4. Carrer de Torrent de la Bomba

Carrer de Torrent de la Bomba

 

5. Carrer de la Riera

carrer de la riera

 

6. Cal Carlons, al passeig de Sant Magí

Carrer de Sant Magí

 

 
Comentaris

Destaquem