La Generalitat construirà pisos de protecció oficial a Sant Cugat

La voluntat de la Generalitat és incorporar 10.000 habitatges de lloguer social en 82 municipis de Catalunya, entre ells Sant Cugat

La Generalitat de Catalunya té previst incorporar uns 10.000 habitatges de lloguer social arreu de Catalunya fins al 2026, repartits en 82 municipis que han acreditat una forta demanda, entre els quals es troba Sant Cugat. L'objectiu d'aquesta acció és arribar al 15% d'habitatge social de la mitjana europea, i és que actualment a Catalunya només hi ha un 2% d'habitatge de lloguer social.

La llista de 82 municipis on la Generalitat incorporarà els nous habitatges inclou les quatre capitals de demarcació: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Pel que fa a la resta, la majoria es troben a l'Àmbit Metropolità de Barcelona, entre els quals està Sant Cugat, o aquells municipis on, sobretot durant la temporada d'estiu, es concentra una forta demanda d'habitatge, com el Masnou, Blanes, Lloret de Mar, Arenys de Mar, Sitges o Palamós.

Per incorporar els nous habitatges socials, el Govern ha previst diferents fórmules. Per una banda, una part seran propietat de la Generalitat (3.655) a través de promocions directes (2.155) i d'adquisició directa mitjançant la compra directa o el dret de tanteig i retracte (1.500). De l'altra, amb l'impuls de la Generalitat, se cedirà sòl públic per a la promoció (1.062 habitatges) i s'oferiran ajuts públics a la promoció (5.126 habitatges).

En relació amb l'adquisició directa, l'Incasòl i l'Agència Pública d'Habitatge inclouen la possibilitat d'exercir el dret de tanteig i retracte, una opció que s'ha executat en 3.800 habitatges des del 2015. Per aquest any, l'Incasòl disposarà de 100 milions d'euros per adquirir uns 1.000 pisos i l'Agència Pública d'Habitatge de 50 milions més per uns 500. En total, són 150 milions d'euros procedents de romanents de pressupostos d'altres anys. A banda, hi haurà 1.100 habitatges més obtinguts del mercat privat que serien cedits amb finalitats socials. És a dir, la Generalitat podrà captar habitatge buit provinent de grans tenidors o de mediacions de propietaris que hagin engegat un procés de desnonament d'una família vulnerable.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, admetia que l'accés a l'habitatge a Catalunya "és una necessitat social més que evident", en declaracions recollides per l'ACN. Per la seva banda, el conseller de Territori, Juli Fernández, va criticar que la situació actual en matèria d'habitatge "és fruit que ha estat tractat com un bé de mercat". En aquest sentit, va remarcar que "es necessita tots els agents" per poder construït un parc d'habitatge de lloguer públic. "Aquí no sobra ningú, tots els agents amb el lideratge de l'administració pública som els capaços d'incorporar aquests 10.000 habitatges al parc de lloguer", va constatar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem