El projecte de centralitat de Valldoreix enfronta el govern amb l'oposició i les entitats

El govern de Valldoreix presenta un nou projecte de centralitat redimensionat amb espais culturals i un mercat municipal

El govern de l'EMD ha recuperat el projecte de centralitat de Valldoreix, que feia anys que estava en un calaix. La proposta s'ha refet i ara preveu la construcció d'un centre cívic polivalent, un espai escènic i musical, un mercat i una plaça pública. Junts per Sant Cugat va poder tirar endavant el pla d'usos de la centralitat gràcies a l'abstenció de Ciutadans, però es va trobar amb el rebuig frontal de la resta de l'oposició (ERC, CUP i PSC) i d'entitats culturals i socials de la vila. Tots ells van reclamar aturar el projecte per obrir un procés de participació i buscar el consens.

La ubicació de la centralitat és a l'actual plaça del Centre Cultural, a la rambla de mossèn Jacint Verdaguer. A diferència de l'anterior projecte, ara l'EMD descarta implantar una gran superfície comercial, però manté la idea d'impulsar un mercat municipal de 800 metres quadrats.

Habitatges i espais culturals

D'altra banda, l'habitatge protegit es trasllada a l'altra banda de la rambla i es deixa en mans de l'Ajuntament de Sant Cugat, que haurà de comprar una parcel·la a un privat per impulsar la promoció. Amb la divisió de la zona d'habitatges i els espais culturals, es busca poder impulsar una part abans que l'altra i executar el projecte més de pressa.

Concretament es destinaran 1.800 metres quadrats per un centre cívic polivalent, 1.000 metres quadrats per un espai escènic i musical amb capacitat per 200 espectadors i una plaça pública de 4.000 metres quadrats. L'objectiu és que la zona es converteixi en un eix vertebrador de la vila.

Rebuig de l'oposició

"Estan tirant pel dret de forma precipitada i en solitari. No entenem les presses. Per què els hi fa tanta por la participació?", va lamentar el vocal d'ERC, Lluc Cahís. En aquest sentit, va reclamar deixar la proposta sobre la taula. "És important que s’aturin aquests projectes faraònics que s’estan fent amb presses. Són projectes de gran envergadura, que hipotecaran les pròximes dècades del que serà Valldoreix, i s’ha de trobar un consens que agrupi tot el ple i el teixit associatiu del poble", va emfatitzar. Una idea que van compartir des del PSC i la CUP. 

Susanna Casta: "Aquest projecte és una vergonya"

"El més evident és que cal aturar-se, mirar el que hi ha i donar veu a la ciutadania", va insistir Ferran Margineda (CUP), que va denunciar un projecte de centralitat presentat "sense participació" de la ciutadania. "Apareix la centralitat com el bolet", va recalcar Margineda, que va acusar el govern de Junts de deixar de banda la participació dels veïns de la vila i de les entitats. A més, va insistir en la necessitat d'elaborar conjuntament un pla d'equipaments per definir les necessitats de la vila amb la implicació de la població.

"Recuperar la convertida centralitat em sembla una burla a totes les persones i entitats del poble que veuen com l’EMD prefereix invertir diners públics en projectes que no són una necessitat. No pot ser una decisió unilateral, requereix el treball conjunt de tota la junta i la implicació de tot el poble", va sentenciar Susanna Casta (PSC), que es va mostrar molt crítica: "Aquest projecte és una vergonya, no s’ha consultat amb ningú".

Ciutadans salva la proposta

El govern de Junts per Valldoreix va poder aprovar el pla d'usos del projecte de centralitat gràcies a l'abstenció de Ciutadans. El seu vocal, José Miguel García, va valorar positivament la proposta i va destacar que es deixa enrere un projecte "més faraònic". Amb tot, va demanar el compromís del govern per trobar un nou espai per l'oficina de correus.

Les entitats, en contra del govern

espai garden valldoreix

El govern vol fer l'ampliació de l'Escola de Música a l'antic garden, mentre que les entitats defensen un centre cívic i cultural

El rebuig de l'oposició no ha estat l'únic amb el que s'ha trobat el govern. Entitats culturals i veïnals de Valldoreix s'han unit per mostrar el seu descontentament amb el projecte i la falta de participació. A més, han reiterat la seva oposició a destinar tot l'espai de l'antic garden a l'ampliació de l'escola de música. "La nova escola de música, sobredimensionada per Valldoreix i només un 30% d’alumnes de la vila, beneficia interessos privats del concessionari. Tenim l’oportunitat de fer el casal de cultura als terrenys de l’antic garden. Per fi, el podríem gaudir les entitats culturals i la gent de la vila", insisteixen.

Un posicionament que s'ha formalitats en una carta conjunta signada per l’Associació de Veïns i Propietaris de Ca n’Enric la Miranda, l'Associació de Propietaris de la Colònia Montserrat, l'Associació Voluntaris de Cultura Popular, l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, l’Associació de Veïns de la Serreta, Valldoreix Espais Naturals, el Casal d’Avis, els Marxosos del Vallès, el Cercle de Valldoreix i Amicart. "La resposta ha estat presentar la nova centralitat, una proposta controvertida que porta al calaix fa més de vint anys. Sembla que sigui per desviar l’atenció", lamenten les entitats sobre la seva petició de destinar l'espai del garden a associacions de la vila. 

El president de l'EMD, Josep Puig, ha assegurat que la prioritat és l'ampliació de l'escola de música, però que s'estudiarà si s'hi poden encabir les dues activitats. Tot i això, va advertir: "Si totes les entitats pretenen un lloc per ells en aquest espai, no serà possible".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem