A punt per començar les obres de consolidació de la Masia de Can Rabella

Els treballs, destinats a garantir-ne la conservació, a l'espera de fer la restauració definitiva de la masia ubicada a Mira-sol

En les pròximes setmanes està previst que comencin els treballs de consolidació de la Masia de Can Rabella al barri de Mira-sol de Sant Cugat del Vallès. L'empresa encarregada de realitzar les obres serà Edisset Obres i Serveis, SL, i està previst que les obres durin entre 3 i 4 mesos, amb un cost de poc més de 93.400 euros.

Aquests primers treballs consisteixen en l'enderroc i consolidació de les parts més deteriorades de la masia, que està inclosa dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sant Cugat, amb l'objectiu de garantir-ne la conservació per una futura rehabilitació.

Així, entre les principals actuacions previstes, s'enderrocaran les estructures en més mal estat o que s'han anat afegint amb els anys, com l'antic estable de la planta baixa o els coberts del pati de davant. També es faran accions per consolidar els elements estructurals més inestables, com el sostre de bigues de fusta i la teulada, i s'implantaran sistemes de drenatge d'aigües.

 
La Miasi de Can Rabella, a Can Mates. FOTO: Artur Ribera

La Masia de Can Rabella, a Can Mates. FOTO: Artur Ribera

La masia

La masia de Can Rabella, de propietat municipal, està ubicada a Can Mates, i el primer esment documental de la masia és de l'any 1392, en què era coneguda com a Mas Turmo i, més tard, com Mas Rubió.

Al fogatge (antic cens municipal per la recaptació elaborat a partir de les llars de foc existents) de 1553 ja apareix la família Rabella, relacionada, possiblement, amb aquest mas.

Al segle XIX, les seves propietats es van parcel·lar i es van vendre a pagesos de Sant Cugat. La construcció ha estat molt refeta des del segle XIX. Està inclosa a la Carta Arqueològica de Sant Cugat com a jaciment d'època medieval.

Amb l'execució d'aquestes obres, l'edifici quedarà net i en condicions d'emprendre futures obres de consolidació i restauració definitives, que permetin la seva recuperació funcional per a la ciutadania. Així, la masia podria esdevenir un centre cívic o social, amb un programa funcional molt obert, tal com apuntava l'Ajuntament en la licitació de les obres al mes d'abril d'aquest mateix any.

 
Comentaris

Destaquem