Restaurades la coberta de llevant i les façanes est i oest del Monestir

Les obres de rehabilitació realitzades han permès millorar el treball mecànic estructural, el sistema de desaigua de les cobertes, la seva funcionalitat i la percepció de l'edifici

Punt final a les obres de restauració de la coberta de llevant i les façanes est i oest del Monestir de Sant Cugat, unes obres que s'emmarquen en els treballs iniciats el 2017 amb l'objectiu de preservar i conservar un dels emblemes de la ciutat. Aquesta darrera restauració de la coberta i les façanes ha tingut un cost de 550.000€ i ha estat finançat entre l'Ajuntament de Sant Cugat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha assenyalat que el deure de l'Ajuntament és preservar i respectar el Monestir: "El Monestir de Sant Cugat és el monument més important de la ciutat i com a administracions tenim el deure de preservar-lo i treballar perquè superi totes les generacions futures. Cada vegada que fem una actuació en el Monestir coneixem més informació d'aquest monument".

Pel que fa a la rehabilitació de les cobertes de llevant de l'església, les obres han consistit en la millora del sistema d'evacuació d'aigües pluvials i permetran millorar el treball mecànic estructural de l'edifici. A més, s'ha millorat la funcionalitat, les condicions de circulació per facilitar el manteniment de les cobertes i la visita, així com l'accessibilitat a elements rellevants com l'extradós o part superior de les voltes -entre les quals hi ha la coberta romànica d'opus signinum-, el passadís defensiu intramural cobert amb volta de canó romànica i la base del cimbori.

D'altra banda, pel que fa a les façanes est i oest de l'església, l'objectiu de les obres ha estat aturar els processos de degradació. S'han centrat en quatre eixos:

  • Millorar el sistema d'expulsió d'aigües i dels coronaments de façanes
  • Consolidar els elements en mal estat
  • Netejar les parts de façana més afectades per la brutícia
  • Millorar la presentació de la façana per facilitar la correcta lectura històrica del monument

 

El Monestir, un monument en constant rehabilitació

Aquestes obres s'emmarquen en els treballs iniciats el 2017 gràcies a la col·laboració entre diverses administracions: Ajuntament, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona (en aquest últim cas aportant fons Feder). Entre altres actuacions s'ha rehabilitat la Muralla de llevant i s'ha restaurat la façana sud, les cobertes gòtiques (nord) i la part aèria del Cimbori de l'església. El conjunt de la inversió ha arribat fins als 2,3M€.El Monestir de Sant Cugat compta amb una comissió gestora que impulsa i fa el seguiment d'aquestes actuacions. Presidida per la regidora de Cultura, hi participen la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, així com la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, el comissionat del monestir, representants d'altres sectors implicats i especialistes, i tècnics municipals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem