Sant Cugat decideix el seu futur: com s'ha de construir el nou barri de ca n'Ametller?

Ca n'Ametller és un sector de més de 60 hectàrees que comprèn els barris de Can Cabassa, Can Mates Oest i Can Fontanals

Ca n'Ametller, que inclou els àmbits de Can Cabassa, Can Mates Oest i Can Fontanals; és l'últim gran sector per construir a Sant Cugat. Entre 60 i 70 hectàrees encara per dibuixar i que suposaran el darrer gran creixement de la ciutat. Per tal de definir com s'ha d'urbanitzar aquest nou barri, l'Ajuntament de Sant Cugat ha obert un procés participatiu que estableixi els criteris bàsics que haurà de seguir. Des del govern santcugatenc, aposten per un barri "vertebrat" que tingui en compte les "emergències habitacional i climàtica" amb valors com la sosteniblitat i l'habitatge protegit i que combini els usos residencials amb l'activitat econòmica, serveis i equipaments.

El Sant Cugat del 2030

"Com a ciutat estem en un moment clau", ha definit el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch. Per l'alcaldessa, Mireia Ingla, s'ha de reflexionar sobre com ha de ser el Sant Cugat del 2030.

Ingla ha recalcat les "febleses" de l'actual model d'urbanisme de Sant Cugat, en part per l'elevat preu de l'habitatge i el fenomen d'expulsió que provoca. "La manera d'entendre la ciutat l'haurem de transformar per entomar els reptes del futur", ha emfatitzat. Un dels principals objectius del pla és "generar un gran nombre d'habitatges públics que permeti lluitar contra l'increment dels preus i la gentrificació".

Tot i això, el govern no ha volgut parlar d'una xifra total de pisos o altres qüestions com l'alçada i deixa aquest debat per més endavant, una vegada finalitzi el procés participatiu entre la ciutadania. La idea és potenciar un "teixit urbà compacte" amb "diversitat" i que esdevingui una nova "centralitat".

1.400 habitatges

Francesc Duch ha detallat que poc després d'accedir al govern (juny de 2019), van rebre una petició de tres grans propietaris i promotors de la zona de Can Mates per construir 1.400 habitatges a la zona. Davant d'aquetsa proposta, el govern va decidir obrir un procés de reflexió. "Volem evitar una construcció aïllada, sense un projecte global. Ha de ser una zona vertebrada", ha resumit l'alcaldessa. Per això, es va començar a treballar amb l'Àrea Metropolitana i l'agència pública Barcelona Regional un estudi i diagnosi de com s'ha d'abordar aquesta transformació.

Simarro: "Barris cohesionats, amb serveis i equipaments i usos mixtos"

Marco Simarro, regidor de Participació, ha insistit en la idea d'impulsar "barris cohesionats, amb serveis i equipaments i usos mixtos". Una realitat, ha assegurat, que no es dona en molts altres barris de la ciutat. La idea del tripartit és fer l'aprovació inicial del nou planejament abans de 2023. "Els propietaris demanen celeritat i a nosaltres també ens interessa que no s'eternitzi", ha assegurat el tinent d'alcaldia d'Urbanisme. 

Procés participatiu

Per tal de definir les línies bàsiques del nou creixement, l'Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat un procés participatiu que té l'objectiu d'establir uns criteris mínims i consensuats pel seu desenvolupament. El primer pas ha estat recopilar l'opinió de 28 personalitats santcugatencs vinculades amb àmbits com les associacions veïnals, l'empresa, el sector immobiliari, la política o moviments ecologistes. L'exalcalde Lluís Recoder; l'exregidor Jordi Menéndez; el president de l'Associació de Veïns de Volpelleres, Alberto Valcarce; l'activista Kristian Herbolzheimer; l'expresident de Sant Cugat Empresarial Joan Franquesa; o la presidenta d'Amat Immobiliaris, Imma Amat; són alguns dels noms escollits. Tots ells han assenyalat mancances i reptes de l'actual model de Sant Cugat. 

 "Augmentar lleugerament la densificació en alguns sectors no hauria de ser un problema"

En aquesta diagnosi s'han abordat qüestions com la densificació i les alçades. Una de les conclusions recollides és: "Augmentar lleugerament la densificació en alguns sectors no hauria de ser un problema. Sempre amb respecte a l'entorn i per sota de 5-6 pisos". 

A partir d'ara, s'obrirà el procés al conjunt de la ciutadania: del 6 al 20 d'octubre poden fer aportacions a través d'internet. A partir d'aquó, es crearan cinc grups de discussió: Consell de Ciutat, experts en urbanisme, propietaris de sol urbanitzable, consells de participació i, un darrer, obert a tota la ciutadania. Aquestes sessions tindran lloc entre el 22 de novembre i l'1 de desembre i caldrà inscriure's prèviament.

Habitatge públic i sostenibilitat

L'aposta per la sostenibilitat i l'habitatge públic és un dels aspectes irrenunciables per l'Ajuntament de Sant Cugat. A partir d'aquó estableix altres criteris com la  diversitat d'usos, una edificació de baix impacte ambiental i que afavoreixi una mobilitat activa i sostenible que permeti desplaçaments a peu, en bicicleta i transport públic. Francesc Duch ha definit el projecte com un "ecobarri", assenyalant els valors mencionats. 

Des del govern assenyalen la ubicació de ca n'Ametller com a estratègica, prop d'estacions de ferrocarrils i Renfe i de vies de comunicació com la B-30 i l'AP-7. Justament, un dels reptes serà la proximitat amb les vies de la Renfe, que poden limitar la urbanització de les zones més properes. Per això, el tinent d'alcaldia d'Urbanisme ha parlat d'estudiar la possibilitat de cobrir aquest tram de via. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem