Valldoreix engega una campanya contra l'amiant

Al Ferran i Clua hi ha plaques amb fibrociment i 16 quilòmetres de canonades de Valldoreix també en porten

La Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix s'ha compromès a impulsar una campanya informativa entre els veïns i veïnes valldoreixencs per informar dels riscos de l'amiant. Ciutadans va presentar la proposta, que va ser acceptada per la resta de formacions polítiques. L'amiant és un material que va ser molt utilitzat en la construcció a partir dels anys 50 i que ja fa temps que ha quedat provat que, en cas de manipular-se i trencar-se, suposa un problema important per la salut.

"La moció no vol amoinar ningú", va assegurar la vocal de Ciutadans, Susanna Casta, que va recordar que a Valldoreix també hi ha amiant en diverses construccions. A banda de propietats particulars, al col·legi Ferran i Clua hi ha plaques de fibrociment. En aquest sentit, s'insta al Departament d'Ensenyament de la Generalitat a retirar aquestes plaques. A més, setze quilòmetres de canonades de la xarxa valldoreixenca de clavegueram també porten amiant.

La moció de Cs aprovada per la Junta de Veïns demana revisar la quantitat i situació d’edificis i infraestructures públiques  que puguin contenir amiant i posar en marxa, si escau, un pla d’eliminació d’amiant en espais municipals. També s'insta a l'EMD de Valldoreix a "planificar una manera segura i ràpida de canviar les canonades d´aigua potable conjuntament amb Sorea".

La proposta inclou una campanya d'informació als veïns per informar sobre els riscos de l'amiant, així com d'empreses que s'encarreguen de la seva retirada o ajuts que es poden rebre d'altres administracions. De fet, la moció demana posar-se en contacte amb altres institucions per mirar de trobar ajuts econòmics per abordar la retirada del material.

"Alarmista"

El president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, va reconèixer que "molta gent té uralita" en les construccions de casa seva i va lamentar l'elevat preu que costa fer retirar aquest material. Així, va assegurar que moltes vegades que es retira, es deixa en sacs i s'acaba trencant i escampant. "És un problema difícil de resoldre, però estem d'acord en què s'ha d'actuar en aquesta línia", va exposar Puig, que va veure positiu "sensibilitzar els veïns".

El vocal de la CUP-PC, Xavier Humet, va explicar que votaven a favor de la proposta tot i no estar d'acord amb una "moció en pla alarmista". "Està bé informar als veïns", va afegir Humet. En aquest sentit, va explicar que retirar una placa de cinc o sis metres quadrats de fibrociment pot costar uns 2.500 euros per un particular i per això va insistir en la possibilitat de buscar ajudes en l'administració per subvencionar la despesa a valldoreixencs que ho necessitin.

Segons la moció presentada per Ciutadans, el Parlament Europeu va aprovar el 2013 una Resolució per eradicar l’amiant en tota la Comunitat Europea abans del 2028. "És un deure de les Administracions Públiques", exposa el text. "Els professional mèdics estimen que a Europa cap a l’any 2030 hauran hagut 500.000 morts de càncer per exposició a l’amiant", informa el text de Cs.

 
Comentaris

Destaquem