Veïns i EMD de Valldoreix desencallen el projecte d'urbanització del Baixador

L'aprovació del projecte de la urbanització de l'avinguda de Baixador es va frenar pel malestar dels veïns

El projecte d'urbanització de l'avinguda del Baixador, aturat des del setembre per la falta de consens amb el veïnat, està a prop desencallar-se. L'Associació del Baixador i l'EMD de Valldoreix es van reunir el 2 de novembre per tal d'acostar posicions. Els veïns van acabar satisfets i expliquen que el govern valldoreixenc s'ha obert a assumir les seves principals propostes. Això permet portar a aprovació el projecte a la Junta de Veïns d'aquest 16 de novembre. Si s'acaba aprovant, es podrà continuar amb els tràmits administratius i avançar en una urbanització que acumula anys de retards i queixes veïnals per l'estat del carrer.

L'actuació consisteix en convertir el carrer en una via de plataforma única amb prioritat per ciclistes i vianants. Va ser l'oposició de Valldoreix qui va frenar l'aprovació del projecte en la Junta de Veïns de setembre, ja que el veïnat s'hi havia oposat tal com la plantejava el govern. Després d'aquesta disputa, les dues parts es van trobar i van aconseguir acostar posicions.  

Més info: La falta de consens amb els veïns frena la urbanització del Baixador

"Vam tenir una reunió bastant productiva", explica l'entitat, que afegeix: "Tot i que, amb un retard de mes de dos anys i amb molta inversió d’energia i d’esforços per part dels veïns, hem trobat finalment una via al trasllat dels canvis necessaris dins del projecte per a que sigui realista i ajustat a la realitat". Segons el veïnat, l'EMD ha acceptat incloure demandes importants dels veïns i que havia deixat fora de l'última versió del projecte.

Es tracta de l'augment de places d'aparcament, la revisió de les cotes de pendent a peu d'obra, la reducció dels costos d'urbanització pel veïnat i ser més flexible en les aliniacions de les finques per minimitzar al màxim la pèrdua de terreny d'algunes parcel·les. Ara, l'EMD ha de traslladar tots aquests aspectes a un nou informe per l'aprovació definitiva del projecte. Un cop s'aprovi definitivament, també hi hauria el compromís de desencallar les llicències d'obres, que fa anys que estan congelades.

La discòrdia amb els veïns

Al maig, el govern de Junts va fer l'aprovació inicial de la urbanització del projecte del tercer tram de l'avinguda del Baixador, que suma uns 1.600 metres entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota. Amb un pressupost de 4,5 milions d'euros, l'actuació consisteix en convertir el carrer en una via de plataforma única amb prioritat per ciclistes i vianants. Segons l'Associació de Veïns del Baixador, en aquell moment es va acordar que el projecte definitiu incorporaria més demandes veïnals.

Però el nou govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP va portar a aprovació definitiva el projecte sense incloure aquelles demandes, el que va provocar l'enuig dels veïns, que van convèncer l'oposició per frenar-ho. Ara, les dues parts han acostat posicions. Un cop es resolgui el contingut del projecte, el següent repte serà el del finançament a tres bandes: EMD, Ajuntament i veïns. 

El 2015 es van soterrar les torres de la línia d'alta tensió del carrer i, des de llavors, el veïnat ha esperat una urbanització que ha acumulat retards, disputes entre l'Ajuntament i l'EMD i promeses incomplertes. Mentrestant conviuen amb un carrer de terra ple de pols, fang i sots. A més, les llicències d'obra han estat suspeses des de llavors.

Més info: Veïns de l'avinguda del Baixador denuncien l'estat del carrer i reclamen la urbanització

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem