5 llocs per descobrir a Valldoreix

Un recull dels llocs d'interès més destacats per visitar a Valldoreix

Valldoreix és una entitat municipal descentralitzada de Sant Cugat que va néixer com a ciutat jardí o urbanització residencial entre els anys 1916 i 1918, que compta actualment amb una gran quantitat de llocs d'interès per als interessats en conèixer aquest barri a fons.

Ermita de la Salut o Santa Eulàlia de Madrona

L'església de Santa Eulàlia de Madrona, actualment sota l'advocacia de la Salut, es troba a pocs metres del cim del Puigmadrona i al costat d'un antic poblat iber. Malgrat formar part del terme municipal d'El Papiol, cada any els valldoreixencs celebren un aplec a l'ermita, així com també els mateixos habitants d'El Papiol i de la Rierada de Molins. Està constituïda per una sola nau i una part és preromànica, dels segles IX i X, mentre que les absis i absidioles daten del segle XI.

Ermita de la Salut acull l'Aplec el dia 12 d'octubre. Foto: Artur Ribera

L'ermita de la Salut acull l'Aplec el dia 12 d'octubre. Foto: Artur Ribera

Masia de Can Monmany

La masia de Can Monmany és un antic mas d'origen medieval que en un inici es coneixia amb el nom de Mas Serrabona i més tard Mas Brunet. L'any 1640 va ser adquirit per Francesc Monmany, procedent de Sant Boi de Llobregat, el qual li va canviar el topònim. L'antiga masia no tenia l'esplendor que té actualment, ja que només estava formada per un mas, una capella i una masoveria. El seu actual aspecte data del 1884, quan el seu propietari, Francesc Oliver-Monmany i Reventós va decidir transformar-la en un gran edifici senyorial.

Vista exterior de Can Monmany. FOTO: Arxiu

Vista exterior de Can Monmany. FOTO: Arxiu

Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

El CRBMC és una institució de la Generalitat de Catalunya que es dedica a la restauració i a la conservació dels béns mobles que conformen el patrimoni cultural català. Les àrees d'especialitat dels professionals que hi treballen són els materials arqueològics, la pintura mural, l'escultura en pedra, l'escultura i pintura sobre fusta i la pintura sobre tela. La institució organitza visites guiades per a les persones interessades i també algunes adreçades a les escoles i centres educatius.

Centre de Restauració de Béns Mobles. Foto: Lali Álvarez

Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Foto: Lali Álvarez

Parròquia de Sant Cebrià

Al carrer de l'Església número 7, prop de l'estació de Ferrocarrils de Valldoreix, es troba l'església de Sant Cebrià. D'estil arquitectònic romànic i formada per una sola nau amb dues capelles laterals a cada costat, el que més destaca de l'edifici és el seu campanar. La primera notícia documentada és de l'any 940 i el 1066 ja tenia caràcter parroquial de dependència del monestir de Sant Cugat. Fou destruïda pels almoràvits a principis del segle XII i posteriorment va ser reconstruïda i unida a la mesa episcopal de Barcelona.

Sant Cebrià al sol (Valldoreix) FOTO: Lali Puig

Sant Cebrià al sol (Valldoreix) FOTO: Lali Puig

Castell de Canals

A la part oriental de Valldoreix es troba el castell de Canals, lloc del qual es té coneixement des de finals del segle X, quan era tan sols un espai i un riu dins del terme d'Aqualonga. Més endavant, va esdevenir terme i castell que va pertànyer a la família Canals fins l'any 1306. Actualment, només es conserva un mur de 14,7 m de llargada per uns 8,5 m d'alçada orientat d'est a oest, així com també restes de dos murs de poca alçada i altres restes més petites, que defineixen una planta de forma més o menys rectangular.

Castell de Canals. FOTO: Cedida

Castell de Canals. FOTO: Cedida

 
Comentaris

Destaquem