Villa Felisa no esdevindrà un Hotel d'Entitats

Es rebutja una moció presentada per la CUP en què es demanava ubicar les entitats sense espai a aquest edifici emblemàtic de Sant Cugat

La Candidatura d'Unitat Popular ha portat a Ple Municipal de novembre una moció on proposava instal·lar un hotel d'entitats a Villa Felisa, edifici on ara es troba la Policia Local. La manca d'espais per desenvolupar l'activitat cultural de les diferents entitats de la ciutat, reivindicació històrica de les entitats santcugatenques i d'alguns partits polítics, era el principal motiu. Tot i la coincidència de la majoria dels grups de l'oposició en què Sant Cugat necessita un espai per a aquest ús, la moció ha estat rebutjada.

En el text de la CUP també demanava que es cedís l'espai mitjançant un conveni municipal que en permetés l’autogestió. I, finalment, estudiar les diferents opcions econòmiques per habilitar aquest espai per tal d’ubicar-hi un hotel d’entitats i no el Museu Català de les Matemàtiques, com proposa el Consistori.

Ignasi Bea, en la defensa del text, ha explicat que "els espais municipals destinats a les entitats no cobreixen el 100% les necessitats actuals d'aquestes ni en fomenten de manera adequada la promoció". El document presentat afegeix que "aquesta mancança històrica ha portat dificultats tals com la restricció d’horaris, necessitats de tràmits per desenvolupar l’activitat ordinària, espais massa polivalents i poc adequats, etc. I que un dels causants d’aquests problemes és el fet que les entitats no puguin gestionar directament els seus espais".

Posicions de la resta de grups municipals
Bruno de Salvador, del grup mixt, destaca que l'Ajuntament "ha posat molts esforços en ajudar a les entitats de la ciutat a desenvolupar la seva activitat". Tot i això, diu que "és lògic que els espais són limitats i diu que potser hi ha altres usos com els socials poden ser assumptes més prioritaris que els culturals.

Roser Casamitjana, d'ICV, explica que donen suport a la moció, ja que "fa temps ja van proposar diferents espais per instal·lar aquest hotel d'entitats. Diu que "cal cuidar les entitats i s'hauria de deixar que funcionessin per la seva pròpia iniciativa i que l'Ajuntament només procuri que així sigui".

Pere Soler, per part del PSC, ressalta que en el passat Ple van proposar una moció per reflexionar sobre el pla d'equipaments i es va tombar. "En el nostre programa electoral ja portàvem una proposta, la qual en el centre de la ciutat s'hi encabien uns espais culturals i socials. En tot cas, el nostre grup comparteix la reflexió que es fa però no volem donar suport a donar aquest espai en concret per aquesta finalitat, ja que ens agradaria que fos, per exemple, a Can Quitèria. Per això ens abstenim".

Jordi Carreras, del PP, no dóna suport a la moció perquè, ha explicat que, els hi sembla bé la proposta inicial de l'Ajuntament d'ubicar-hi el Museu Català de les Matemàtiques.

Xavier Escura, de CiU, penso que no és una moció oportuna. Diu que obeeix un malentès, ja que s'està treballant amb els dos projectes de ciutat (Can Quitèria i Museu de les Matemàtiques) i que el projecte de Villa Felisa encara no hi ha diners, que prioritzaran el de Can Quitèria per ubicar-hi el museu Grau-Garriga. Ha destacat que les 8 seccions de la Unió ja estan reubicades i per tant "penso que ho estem fent bé", ha afegit Escura.

Ignasi Bea, de la CUP, en el torn de rèplica, ha posat de manifest que el pla d'equipaments mai es compleix. Ha afegit que, "encara que es tombi la moció, almenys, es podria contemplar l'opció d'un ús temporal mentre es trasllada la policia local al costat de l'ajuntament".

Situació actual del projecte

L'edifici situat a l'avinguda de Gràcia, conegut com a Villa Felisa, és on es troba actualment la comissaria de la Policia Local que a principis del 2015 es traslladarà definitivament a l'antic local del Club Muntanyenc, al costat de l'ajuntament. Aquest edifici emblemàtic, doncs, quedarà lliure i des de fa temps que s'està estudiant la possibilitat de recuperar-lo per acollir el Museu de les Matemàtiques de Catalunya. De fet, Enric Brasó, president de l’Associació per promoure el Museu de les Matemàtiques (MMACA) va assegurar al TOT Sant Cugat que l'Ajuntament "pensa tirar-lo endavant" i que es posaria en funcionament el setembre del 2015. A mitjan octubre, el Consistori va anunciar que es prioritzaria la recuperació de la masia Can Quitèria abans que la de la Villa Felisa.

 

 
Comentaris

Destaquem