Volpelleres tindrà jardins, zona infantil i horts urbans

Les obres s’acabaran durant els primers mesos de l’any que ve. La zona verda juntament amb la nova biblioteca i l’obertura del mercat completarà la posada en marxa definitiva del barri

Com serà el projecte Com serà el projecte
La transformació del barri de Volpelleres cada vegada és més evident. L’últim projecte que té entre mans el govern local és el d’habilitar els solars municipals dels voltants de la masia de Can Canyameres en zones verdes, d’esbarjo, un parc infantil i horts urbans. A dia d’avui ja s’han pogut veure màquines treballant per adequar el terreny. Segons explica la tinenta d’alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, “l’objectiu dels treballs preliminars és preparar el terreny i condicionar-lo per encarregar un projecte de condicionament i millora d’aquest espai”. D’aquesta manera, l’Ajuntament té previst encarregar el projecte a algun operador per tal de crear un parc que estarà dotat amb un espai de jocs infantils, una zona d’esbarjo de gossos, una zona de passeig enjardinada i uns terrenys per a horts urbans. Aquesta actuació es farà aprofitant diferents solars municipals i arriba després que en reiterades ocasions els veïns hagin demanat que s’aprofitessin mentre estiguessin buits.

El president de l’associació de veïns de Volpelleres, Alberto Valcarce, explica que “ja fa temps que volíem que els solars revertissin en benefici del barri”. De fet, en el debat que va fer el DIARI de Sant Cugat en aquest barri, els veïns van explicar que hi havia molts solars buits i mal cuidats. Els responsables del consistori santcugatenc han explicat que aquest nou parc de Volpelleres respon a l’objectiu estratègic de ciutat accessible, neta i endreçada.

Parc i horts urbans
D’acord amb el plànol a què ha tingut accés el TOT Sant Cugat es pot veure el projecte previst per rehabilitar. El terreny està delimitat pel carrer de Pere Calders pel nord, l’avinguda de can Canyameres i l’avinguda de can Bellet. D’una banda, hi haurà una extensió de 1.068 metres quadrats destinada a la zona d’esbarjo per a gossos. També hi haurà un espai destinat a jocs infantils, on es farà un parc pels més petits, una zona enjardinada entre les avingudes de can Canyameres i can Bellet i una extensió de 1.700 metres quadrats per a horts urbans.

D’acord amb el projecte, hi hauria un total de 25 parcel·les d’entre 40 i 100 metres quadrats per horts. Segons Paraira, tot i que encara està per determinar la manera, “mirarem d’aplicar la fórmula de l’autogestió” per a veïns o entitats. Per la seva banda, Valcarce explica que encara no coneixen com es farà la seva explotació però que veuen la iniciativa amb bons ulls. D’acord amb els responsables municipals, es planificarà seguint criteris de sostenibilitat i d’adaptació a la lluita contra el canvi climàtic, perquè “es construiran murs de contenció de terres per evitar l’erosió, les plantacions de vegetació incrementaran la biodiversitat del barri i l’hort urbà fomentarà el consum de proximitat”. Està previst que el projecte s’acabi durant els primers mesos del 2015, abans de les eleccions municipals del mes de maig.

La masia quedarà tancada
Finalment, l’edifici del la masia quedarà tancat i protegit per evitar que se’n faci un mal ús. Paraira explica que “es tancarà el perímetre de l’edifici per evitar riscos”. Serà així perquè l’Ajuntament tenia la intenció de trobar algun operador privat que es fes càrrec d’aquest equipament però ningú s’ha interessat i el consistori no es pot fer càrrec de la despesa que es necessita per rehabilitar l’edifici. Un dels projectes que s’havia posat sobre la taula era el de convertir la masia en un casal municipal, semblant al de Mira-sol o el Casal de Joves de TorreBlanca, però, de moment, aquests projectes quedaran guardats al calaix, com a mínim, fins la pròxima legislatura.

El barri, en marxa
Aquest projecte se suma a les altres gestions que s’estan fent al barri per la seva dinamització. D’una banda, les obres de la biblioteca cada vegada estan més avançades i hauria d’entrar en funcionament a principis de l’any vinent. El 2015 hi ha prevista una inversió de 350.000 euros. De l’altra, l’entrada en funcionament del mercat també es farà en els pròxims mesos i les obres de millora de la Zona Esportiva Municipal La Guinardera, que comptarà amb 300.000 euros del pressupost municipal.

 
Comentaris

Destaquem