Yann Duytsche: “La xocolata és un petit plaer que tots ens podem permetre”

Ja fa 7 anys que Yann Duytsche va obrir la pastisseria Dolç al final de la rambla del Celler. Aquest pastisser francès és expert en xocolata i parla amb passió de la pastisseria i de la tradició italiana i francesa en el món de la reposteria.

Arriba la Pàsqua i els més menuts només tenen una cosa al cap. La de les mones és una tradició molt nostra que no només gaudeix de bona salut sinó que a més suposa una punta de negoci molt important per a pastisseries i forns. La pastisseria Dolç encara aquesta repte donant via lliure a la creativitat però sense caure en les modes de personatges cinematogràfics i d’altres. La base és simple: ous i boles de xocolata. La combinació dona per molt...

Per Setmana Santa les pastisseries feu l’agost!

És sens dubte un dels punts forts de l’any. Juntament amb el Nadal i altres diades de l’any, aquestes són setmanes de molta feina. També és el moment on podem expressar al màxim el nostre saber fer treballant amb xocolata. I no oblidem que es fa per fer un regal, la mona, d’un padrí al seu fillol.

En què s’inspiren per fer les mones?
En qualsevol aspecte que pugui cridar l’atenció als nens però sobretot personatges i animals. Intentem no lligar-nos a una moda. Els animals que tenim són ratolins, granotes, gossos gats, lleons i després els afegim detalls perquè tinguin gràcia. No posem mai afegits de plàstic o comprats. Tot ho treballem de manera artesanal des de l’obrador i amb la millor xocolata.

És a dir, mones 100% comestibles

Tot es menja menys el cartró de la base. (Riu). Com que és dels únics moments a l’any on molta gent menja xocolata pura posem un producte de la màxima qualitat perquè els nens gaudeixin de la gastronomia i s’acostumin.

Els ous i la xocolata són elements que no passen mai de moda...

Exacte! La tradició mana i nosaltres la respectem al màxim. Les nostres mones estan fetes totes amb ous i tubs de xocolata sense motllos.

Tampoc deixen del tot de banda l’actualitat però...

Tenim, per exemple, un Leo Messi fet tot amb ous i elements de xocolata amb una samarreta del Barça. També fem ous amb més percentatge de cacau i diferents textures com pols de gerds per a un públic més adult.

La mona és només una cosa de nens?
Aquí és principalment per a nens. En altres països és diferent. A Itàlia o França és diferent i s’ofereix el dia de Pasqua com a regal. A Itàlia els ous sempre tenen una sorpresa dins i a França tenen molt èxit els peixos de xocolata. La mona de pa de pessic, ous i plomes sí que és una cosa única d’aquí.

És coneguda la tradició de la mona en cercles de pastisseria internacional?
Sí, l’escola catalana és molt coneguda, sobretot en muntatge de personatges amb ous, tubs i boles de xocolata.

La crisi fa mal als artesans?
Encara no ho sabem però ja notem que molta gent agafa mones més barates.

Quins són els preus de les seves mones per fer-nos una idea?

La més barata val uns 12 euros i la més cara uns 70. També fem mones per encàrrec amb temàtica determinada i el preu depèn del temps que li dediquem i la quantitat de xocolata que hi posis.

Què els han demanat últimament?
Un client volia una mona amb cascs amb el nom dels seus patrocinadors perquè el nen corre en curses. Nosaltres ens adaptem al que demanen i podem personalitzar-ho tant com vulguis.

Què té de màgic la xocolata?
Que és dolça i ens porta a moments alegres de la infància. Té uns elements que ataca la part del cervell que ens anima i ens fa sentir feliços. És un petit plaer fàcil que tots ens podem permetre.

Negra, blanca, amb llet..?
Gatronòmicament el millor és la negra perquè és on podem notar els diferents matisos del cacau.

D’on surt la millor xocolata?
De l’Amèrica del Sud. Països com Veneçuela, el Perú o l’Ecuador. Són els més valorats pels xocolaters.

 
Comentaris

Destaquem