Els ajuntaments podran invertir el superàvit per fer front a la crisi de la covid

L'Ajuntament de Sant Cugat fa anys que reivindica més flexibilitat per poder disposar del superàvit pressupostari

El  govern espanyol permetrà als ajuntaments invertir part del seu superàvit i romanents de tresoreria per reactivar l'economia després de la crisi del coronavirus, segons ha avançat infolibre.es. Es tracta d'una demanda històrica de municipis com Sant Cugat, que fa anys que reclamen poder disposar de part del superàvit per invertir, cosa que la Llei d'Estabilitat Pressupostària, aprovada amb la crisi de 2008, impedia. Una petició que s'havia emfatitzat especialment durant la crisi de la covid.

Ara, el Ministeri d'Hisenda ha elaborat una proposta en què s'especifica que els romanents de tresoreria es podran destinar a tres àrees: agenda urbana i mobilitat sostenible, programes socials i cultura. Entre altres, es podrien invertir en vianantitzacions de carrers, habitatge social, la lluita contra la violència de gènere o la promoció cultural. 

El govern ha fet arribar la proposta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i la seva voluntat és aprovar-la a finals de juliol. L'acord contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l'Administració General de l'Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Hisenda realitzarà un ingrés no financer que en dos anys, com a mínim, representarà el 35% dels fons aportats. És a dir, els ajuntaments hauran de prestar els seus estalvis a l'Estat i, el 65% del total, li serà retornat en deu anys.

El cas de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat fa anys que demana més flexibilitat per poder utilitzar els seus romanents de tesoreria i superàvit, argumentant que el deute del Consistori era baix i la situació financera molt bona. Segons la liquidació del pressupost de 2019, Sant Cugat té un romanent de tresoreria superior als 29 milions d'euros.

Segons tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, la xifra real és de 3 milions d'euros per a despesa corrent i uns 5 milions per a inversions. En canvi, l'exregidor d'Economia de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas, la situava per sobre dels 40 milions d'euros en total.

Sigui com sigui, ara l'Ajuntament tindrà més marge de maniobra per invertir i reactivar l'economia santcugatenca després de l'aturada del coronavirus.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem