El CSRC busca la simbiosi de la Bicicleta Tot Terreny amb els altres usuaris de Collserola

Collserola Sport Respecte i Ciclisme vol que el Parc de Collserola permeti l'activitat de les Bicicletes Tot Terreny

L'associació Collserola Sport Respecte i Ciclisme ha elaborat una proposta per crear un Trail Center al Parc Natural de Collserola, juntament amb la Federació Catalana de CiclismeInternational Mountain Bicycling Association España, per donar resposta a tots els usuaris de la bicicleta en l'entorn de la Serra de Collserola.

Els punts fonamentals d'aquesta proposta es basen a compatibilitzar l'ús dels camins dels diferents usuaris que accedeixen al Parc, conscienciar a tots els usuaris sobre la necessitat de fer un ús compartit de l'espai (sempre amb respecte i cura del medi natural), informar a tots els usuaris de les pràctiques que es poden realitzar als diferents camins i formar als usuaris en valor de respecte mutu i vers la natura.

Així ho explica Xavi Serret, vicepresident de l'associació: "El projecte té com intenció primordial donar una solució a un conflicte social de més de 20 anys d'antiguitat entre els diferents usos del parc per part dels ciutadans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el més gran respecte per la millora de l'estat de preservació ecològica del parc. És un projecte que vam presentar amb un molt bon retorn inicial a tots als Ajuntaments amb territori al parc, la Diputació de Barcelona i la Generalitat".

No obstant això, la direcció del Parc de Collserola va explicar que seguirà el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) en considerar que és un projecte ja aprovat i que per tant, es prohibirà tota pràctica esportiva al Parc, amb la intenció de tancar tots els corriols (només les excursions guiades a l'interior del Parc i amb permís seran acceptades) i deixar només les pistes per a la gent.

A més, la direcció del Parc de Collserola va manifestar que la forta afluència de bicicletes durant el desconfinament per la COVID-19 va aportar "moltíssimes denúncies contra les bicicletes", i que això és un exemple clar que el BTT "és el problema real de Collserola".

Factors claus en la redacció de la proposta

En aquesta proposta redactada per l'associació Collserola Sport Respecte i Ciclisme, destacant diferents punts a tenir en compte alhora de treballar en aquest projecte: la massificació del Parc, l'evolució de l'accés al medi, la necessitat d'esbarjo de la població, els problemes resultants de l'ús de l'entorn i el foment de la formació de l'usuari, la senyalització i la comunicació.

Així doncs, CSRC assenyala que Collserola va rebre més de 4 millions de visites, igual que altres Parcs Naturals a altres països que han sapigut gestionar el flux de visites amb una diversificació d'activitats esportives i d'oci, fent realitat la comptabilització entre l'ús esportiu d'un espai natural protegit, la convivència entre activitats i la protecció d'aquest espai.

A més, l'associació explica que hi ha hagut un augment en el número de visites anuals al Parc de Collersola i que aquestes ho fan de diferents maneres (caminant, en bicicleta o a cavall) i que es necessari canalitzar aquest augment de l'afluència d'una manera normativa.

D'altra banda, en la proposta, CSRC comenta afegeix: "És una obligació de les Administracions atendre les necessitats d'esbarjo dels seus ciutadans, dotant-los d'infraestructures (naturals i/o artificials), suficients en nombre i qualitat, encaminades a fer-ho possible".

La bicicleta no danya el Parc

L'associació considera que el Parc de Collserola pateix una degradació constant degut a l'ús que se'n fa d'ell, no obstant això "el desgast no es sempre el mateix, no és homogeni ni té una pauta predicible ja que depèn de molts factors" tal com especifiquen en la proposta. Entre ells, CRSC apunta a l'erosió, a la contaminació i a la massificació, lluny de les constants crítiques que reben ens usuaris de la bicicleta.

D'aquesta manera, la proposta pretén impulsar campanyes de conscienciació perquè els usuaris puguin compaginar totes les activitats i busca l'objectiu de senyalitzar i comunicar el Parc de Collserola de forma clara i abundant, per tal que els usuaris tinguin clar què poden fer, cóm ho poden fer i on ho poden fer.

"Actualment hi ha una carència molt gran en el sector educatiu en quan a la concienciació de la bicicleta i això genera incivisme. Nosaltres volem treballar amb les escoles programes de sensibilitació" explica Serret.

A més, el vicepresident de l'entitat afegeix: "La nostre idea és marcar en els corriols les prioritats dels usuaris, prioritzant sempre al peató, senyalar els punts de perill o incloure ponts de fusta per evitar l'afectació a la flora i fauna del parc i la protecció medioambiental d'aquest. És un projecte el qual tothom surt beneficiat".

Projecte amb el suport internacional

Acutalment hi ha diferents sistemes de gestió de l'espai natural basats en Trails Centers arreu del món, els quals estan en funcionament de forma exitosa i que assoleixen la necessitat de compaginar i fer compatibles els diferents tipus d'ús i activitats.

Amb tot, els païssos pioners d'aquest sistemes van ser els Estats Units i el Canadà, però enguany, s'ha extés per tot Europa arribant a Parcs Naturals de París (França) i Edimburgo (Escòcia).
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem