El CAR, vint-i-cinc anys d’excel·lència esportiva

Les 7 medalles olímpiques aconseguides pels seus esportistes en l’any del seu 25è aniversari confirmen que el car de sant cugat i l’alt rendiment català segueixen sent un model a seguir

El Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR) ha estat des dels seus inicis –ara fa 25 anys– la fàbrica de somnis de l’esport català. Un centre únic, on es forgen medalles, d’on surten campions, i on l’esportista troba el plus que necessita per complementar les seves habilitats o condicions innates. El CAR també va néixer d’un somni, el somni olímpic que va fer despertar una ciutat, un país, Catalunya, orfe de grans esdeveniments esportius. Barcelona ‘92 va marcar l’abans i el després del CAR.

Com el coneixem ara, el CAR va començar l’any 1987, l’any en què es va designar Barcelona ciutat olímpica. Però Joan Antoni Samaranch, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, ja havien concebut molt abans aquest centre. La idea era que per tenir uns grans Jocs calia tenir bons esportistes i, per tenir bons esportistes, calia un centre on es donessin totes les facilitats per optimitzar la seva preparació. Així és com va néixer el CAR, amb uns Jocs a l’horitzó, els millors Jocs de la història.

L’èxit dels Jocs Olímpics de Barcelona –22 medalles, 13 d’or i 5 d’esportistes del centre– va ser el punt d’inflexió. “Aquí hi va haver una aposta seriosa i rigorosa el dia després dels Jocs de Barcelona. Es va fer un esforç per seguir treballant i creient en el Centre d’Alt Rendiment”, explica Joan Fontserè, director del CAR. El model va funcionar des del principi i ha continuat essent així gràcies a l’excel·lent gestió feta durant tots aquests anys, amb Francesc de Puig al capdavant.

El CAR, avui
La pedra angular del CAR, des dels inicis fins avui, ha estat el model d’esportista català projectat pel centre: “La persona no s’acaba quan finalitza l’etapa esportiva”, apunta Fontserè. “L’objectiu principal de la casa és la formació integral d’esportistes. És clar que l’esport preval sobre tota la resta, però paral·lelament se’ls acompanya perquè la seva formació personal, acadèmica i, fins i tot, laboral pugui ser compaginable amb la seva etapa esportiva”. Seguint aquesta filosofia es va crear l’Institut del Centre d’Alt Rendiment Esportiu, el primer institut d’ensenyament públic d’un centre d’alt rendiment a tot l’Estat. D’altra banda, el CAR també és pioner i de referència en l’àmbit de la investigació esportiva i la medicina esportiva, dos eixos que complementen la formació i configuració de l’esportista d’elit.

Les instal·lacions del CAR donen cabuda a gairebé tots els esports, tant individuals com d’equip. No obstant, la majoria d’esports que tenen un grup permanent al CAR són esports individuals. Aquesta temporada 2011-2012 han entrenat al CAR 149 esportistes interns i 147 mixtos (esportistes que fan tota l’activitat al CAR però van a dormir a casa seva). Sumen un total de 296 esportistes, de 38 programes esportius diferents.

Un dels esports més representatius del CAR, pel gran nombre de medalles i títols aconseguits per les seves esportistes en els últims anys, és la natació sincronitzada. Actualment, la seva màxima exponent, després que es retirés Gemma Mengual, és Andrea Fuentes, que des d’aquest agost és també l’esportista catalana amb més medalles de la història. “El CAR és una gran família, és la meva segona casa, encara que ara ja no sóc interna”. A l’Andrea el CAR li va canviar la vida quan tan sols tenia 15 anys. Ara entrena 10 hores diàries de dilluns a dissabte, entre la sala de gimnàstica i la piscina del nou mòdul, el buc insígnia pel que fa a instal·lacions d’avantguarda i aplicació de tecnologies de l’esport. “Hem guanyat molt amb el nou mòdul, tenim una piscina exclusiva per a la natació sincronitzada, amb les mesures adients i sense haver de compartir-la”.

El nou mòdul té 25.000 metres quadrats d’instal·lacions on s’hi poden practicar 17 disciplines olímpiques. Acull piscines per a totes les modalitats de natació –natació i waterpolo (50x25 metres), salts (15x21 metres), i natació sincronitzada (30x21 metres)– i sales per a la pràctica de l’halterofília, tennis de taula, gimnàstica artística masculina i femenina i arts marcials (lluita, judo i taekwondo). “Sens dubte hem millorat molt”, assegura Fontserè. “Preval l’entrenament d’alt rendiment qualitatiu per sobre del quantitatiu. Canvia molt quan cada grup té la seva piscina i pot treballar amb les millors condicions”.

Un altre esport que té molt de protagonisme al nou mòdul és el taekwondo, en el qual s’ha gestat una de les millors generacions del taekwondo català i espanyol de tots els temps. Aquest any el taekwondo espanyol ha estat un dels esports més reeixits dels Jocs Olímpics. Dos esportistes del CAR, Joel González i Brigitte Yagüe, van guanyar les medalles d’or i plata; i Nicolas García, del CAR de Madrid, també en va guanyar una altra de plata. Un dels grans responsables d’aquest èxit és Gabriel Esparza, primer medallista olímpic d’aquest esport (a Sidney) i, actualment, preparador físic al CAR i responsable de l’oficina de l’Alt Rendiment Català. Esparza també va ser esportista resident al centre: “El valor del CAR és la seva gent, els professionals que treballen per tu en camps com la psicologia, la fisioteràpia i la nutrició. Treballen molts professionals per a cada esportista”. I afegeix: “Entrar al CAR és una aposta vital, de l’esportista i de la família”.

Jocs Olímpics de Londres
De les disset medalles aconseguides per la delegació olímpica espanyola als Jocs, set han estat d’esportistes del CAR. Mireia Belmonte en va guanyar dues de plata, en 200 metres papallona i 800 metres lliures; la natació sincronitzada en va guanyar dues més, una de plata i una de bronze; el waterpolo femení va guanyar una de plata i el taekwondo les ja citades medalles d’or i de plata de Joel González i Brigitte Yagüe.

Segons Fontserè, més enllà de les medalles, “els resultats són positius per la validació del model. Ens referma en la voluntat de seguir apostant pel model de l’alt rendiment català amb la Secretaria General de l’Esport i les federacions”. En aquest sentit, el director del CAR explica que la màxima expressió del model ha estat la medalla de plata del waterpolo, una medalla compartida per federació, clubs i CAR, que van veure en aquest esport una gran oportunitat. “És el paradigma del model, com també ho ha estat la sincro”.

Andrea Fuentes va ser una altra de les protagonistes dels Jocs. Amb les dues medalles, una en duo i una d’equips, i les altres dues guanyades a Pequín, Fuentes s’ha convertit en l’esportista catalana amb més medalles de la història: “És un honor. Estic molt contenta, sobretot perquè sigui en un esport minoritari com la natació sincronitzada. L’èxit és de tothom i, entre tots, del CAR, evidentment”.

Als Jocs també s’ha fet una important feina d’internacionalitzar l’esport català. Mitjançant una oficina a Londres, s’ha contactat amb federacions perquè puguin venir a exercitar-se a les instal·lacions del CAR. “Si amb l’esport podem donar a conèixer les nostres instal·lacions i el nostre país, encara millor. És un objectiu clar, que cada vegada puguin venir més grups internacionals”.

25 anys
Aquest 2012 el CAR celebra el seu 25è aniversari. Durant l’octubre està previst que es facin diversos actes de celebració, amb l’objectiu d’obrir el centre a la ciutadania. “La gent ha de saber què passa aquí dintre”.Es faran taules rodones en l’àmbit de l’esport d’alt rendiment i en l’àmbit de la història del centre. També s’organitzaran activitats populars i visites a les instal·lacions: “Algun tipus d’activitat en què la ciutadania pugui participar”. Així mateix, es publicarà la història dels 25 anys del centre i es durà a terme un documental sobre l’anecdotari del CAR durant els 25 anys.

 
Comentaris

Destaquem