Gómez, presidenta del CPA: "Hem programat més estones perquè la gent pugui venir a ballar"

Leonor Gómez explica el que suposa tornar a obrir la caseta del CPA per Festa Major després de tres anys sense fer-ho en un context econòmic complicat per l'entitat

Leonor Gómez és la presidenta del Centre Popular Anadaluz (CPA) de Sant Cugat des que va substituir a Miguel Jiménez el maig de l'any passat. La situació econòmica de l'entitat és complicada després de la pandèmia i, fins i tot, s'han intentat vendre l'edifici, però la bona notícia pel CPA és que, després de tres anys sense tenir-la, aquest any recuperen la seva caseta al carrer de Josefina Mascareñas durant aquesta Festa Major.

Ara fa un any que és presidenta del CPA, com va viure agafar el relleu de Miguel Jiménez?

No va ser un relleu traumàtic, perquè jo ja era la secretària de la junta i, per tant, era conscient de tot el que comportava l'entitat. No va ser res de nou, senzillament vam fer un canvi de barrets.

Quina valoració fa d'aquest primer any com a presidenta?

Ha estat un any complicat. Amb la pandèmia vam haver de tancar-ho absolutament tot i com que no hi havia activitat la gent que venia i s'associava amb nosaltres va marxar i ens vam quedar els "de tota la vida". I tornar a començar de zero és molt complicat, perquè és un gran engranatge. A més, l'edifici és molt gran i molt costós de mantenir. Tot i això, nosaltres vam apostar per continuar endavant perquè pensem que val la pena. Hi ha famílies que van fer un gran esforç per fundar aquesta entitat i no era bonic deixar perdre-ho tot, encara que hauria estat el més fàcil. Així que farem tot el possible perquè l'entitat tiri endavant, encara que som realistes, ho farem fins on es pugui arribar.

"Farem tot el possible perquè l'entitat tiri endavant, encara que som realistes, ho farem fins on es pugui arribar"

Han augmentat o disminuït el nombre de socis de l'entitat?

Va arribar un moment en què van baixar molt i durant la pandèmia i postpandèmia es van mantenir molt baixos, però quan vam tornar a obrir activitats, els que venien han tornat. El que passa és que no hi havia prou persones apuntades per tenir l'acadèmia de ball oberta aquest curs. Aquest any mirarem de fer el que calgui per tornar-la a obrir i oferir també més activitats culturals.

Leonor Gómez davant del CPA. FOTO: Bernat Millet

Leonor Gómez davant del CPA. FOTO: Bernat Millet

Com està la situació econòmica de l'entitat ara?

L'entitat ara es troba sota mínims perquè tenim pocs socis. Si no fem més activitats, no hi ha més socis i no hi ha més entrada de diners. És un peix que es mossega la cua. Intentarem apostar perquè tot vagi a més, però necessitarem que la gent respongui per poder tornar a engegar l'engranatge.

Hi ha negociacions amb l'Ajuntament perquè comprin l'edifici del CPA?

Nosaltres vam posar en venda l'edifici perquè, encara que tinguéssim molts socis, és molt costós per l'entitat i no tenim els recursos per mantenir-lo. Aleshores vam rebre dues ofertes: una d'un particular que l'assemblea va rebutjar perquè era massa baixa i una altra de l'Ajuntament. Ens van dir que els hi interessava molt i, fins i tot, van fer una roda de premsa explicant que el comprarien. D'això ja fa dos anys i mig, i no n'hem tingut cap notícia més. L'únic que sabem és que hi havia una partida pressupostària per aquesta compra, però mai la vam veure.

"Fa dos anys i mig de l'oferta de l'Ajuntament per comprar l'edifici, i no n'hem tingut cap notícia més"

Han tornat a preguntar a l'Ajuntament?

Evidentment, nosaltres hem anat insistint. Però clar, les partides pressupostàries de l'Ajuntament tenen tota una burocràcia i recorregut administratiu, i sempre ens deien que la partida estava demanda, però que en ser una partida de diners tan gran trigava a tramitar-se. A dia d'avui, no en sabem res. Si és veritat que continua aquest tràmit, no sabem en quin calaix està.

Ara ha canviat l'Ajuntament, confien que canviï aquesta dinàmica?

L'entitat sempre ha treballat amb tots els Ajuntaments que hi ha hagut. Quan demanem una cosa no la demanem al polític de torn, sinó que parlem d'entitat a administració. Els polítics poden canviar, però els tècnics que són els que porten el dia a dia de l'Ajuntament no canvien, i el recorregut administratiu no hauria de tenir res a veure amb qui governa. És veritat, però, que un canvi de govern pot suposar noves esperances.

Entrevista a Leonor Gómez. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Leonor Gómez. FOTO: Bernat Millet

Formen part de l'entitat polítics com Susana Herrada o Álvaro Benejam, això ajuda a vincular l'entitat amb la política?

Totes les entitats estem vinculades políticament, ens agradi o no, perquè sempre has de comptar amb l'administració per poder fer coses. Sense subvencions és difícil fer esdeveniments o festes. I també ens va bé que hi siguin perquè a vegades ens ajuden a resoldre tràmits administratius que coneixen millor des de dins. Aquests socis que són polítics fa molts temps qui són, i n'hi ha molts més, el que passa és que aquests es veuen perquè estan a la Junta.

Parlem de la Festa Major. La caseta del CPA no en forma part des del 2019, per què?

El 2020 no va haver-hi Festa Major, el 2021 no es podien fer activitats en espais tancats i la nostra caseta ho és, i l'any passat, que ja vam poder gaudir d'una festa oberta i sense restriccions, el nostre entrebanc va ser que havien canviat la manera de demanar les subvencions i no ens n'havíem assabentat. Ho vam fer com ho havíem fet sempre i ens van dir que estàvem fora de terminis. I clar, sense els diners de l'Ajuntament no en teníem suficients per fer la caseta. Nosaltres volíem oferir activitats igualment, així que vam muntar uns espectacles als Jardins del Vallès.

"L'any passat el nostre entrebanc va ser que havien canviat la manera de demanar les subvencions i no ens n'havíem assabentat"

Aquest any hi ha hagut algun problema per tenir la caseta?

Aquest any hem pogut fer un conveni amb l'Ajuntament aprofitant el 45è aniversari de l'entitat, amb el qual ens han donat una subvenció que ens ha servit per encetar la caseta. Després haurem de veure com va, perquè els ingressos dependran que la gent vingui i consumeixi.

Què han preparat per inaugurar la caseta aquest dimecres 28, revetlla de Sant Pere?

Inaugurem tard, cap a les 21 hores, perquè esperarem que acabi el pregó i el seguici perquè l'alcalde pugi amb tothom qui vulgui. I el que hem preparat és un espectacle de ballet i després posarem música perquè la gent balli. Ja estarem oberts, de fet, des de les 19 hores, perquè qui vulgui venir a ballar pugui venir a fer-ho, i també a menjar i beure.

Entrevista a Leonor Gómez. FOTO: Bernat Millet

Entrevista a Leonor Gómez. FOTO: Bernat Millet

Què es trobaran els santcugatencs al CPA la resta de nits de Festa Major?

Aquest any hem programat més estones perquè la gent pugui venir a ballar, però també tenim diferents espectacles i actuacions. El ballet tornarà el dia de Sant Pere, una altra tarda celebrarem l'agermanament amb La Haba amb la Festa Extremenya i aquella nit tindrem als Piratas Rumbversions, que personalment trobo molt divertits. També tindrem DJs i deixem oberta l'opció que vinguin altres entitats a actuar.

Han parlat amb alguna?

Sí, però el problema és que aquest any hem sabut més tard que podíem posar la caseta i feia tres anys que no la teníem, de manera que les entitats ja han quedat per fer les seves actuacions a altres espais. Tot i això, nosaltres deixem la mà estesa perquè qui vulgui venir a actuar pugui fer-ho. L'escenari estarà muntat amb l'equip de so. Perquè volem recuperar el fet de poder treballar conjuntament amb altres entitats, que és quan surten les millors coses i la gent acaba gaudint més.

"Volem recuperar el fet de poder treballar conjuntament amb altres entitats, que és quan surten les millors coses i la gent acaba gaudint més"

Quina importància té per Sant Cugat apostar per la cultura andalusa?

Sant Cugat és una ciutat amb molta població andalusa. I està bé que portin la seva cultura i la seva bandera per tot arreu, igual que està bé que els catalans ho fem quan anem a fora. Aquí a Sant Cugat sempre hem sabut conviure molt bé amb els andalusos, i és un fort pel qual s'ha de continuar apostant. Tothom aporta coses als altres, per què hauríem de discriminar? La nostra ciutat és una ciutat que acull. M'encanta que sigui així i espero que ho segueixi sent.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem