Penya Regalèssia

Agrupació que es dedica, sobretot, al manteniment de l'ermita de Sant Medir i al patromoni històric de Sant Cugat

La Penya Regalèssia amb el regidor de Cultura l’any 2008 al claustre. FOTO: Localpres La Penya Regalèssia amb el regidor de Cultura l’any 2008 al claustre. FOTO: Localpres
La Penya Regalèssia o, el que és el mateix, l’APAC (Associació per la preservació del Patrimoni Cultural de Sant Cugat), fa quatre dècades que treballen per fer visible i mantenir part del patrimoni local, sobretot les ermites, de les quals se n’ocupen any rere any, arranjant-les, millorant-les i netejant-les. La de Sant Medir no és l’única ermita que està en el punt de mira de la Penya Regalèssia, ja que l’entitat s’ocupa també de la de Sant Crist de Llaceres i de la de Sant Domènec, les que obren els matins de cada segon diumenge de mes i cada primer diumenge de mes respectivament.

Història
La Penya Regalèssia va néixer al 1939 amb un grup de joves que s'ajuntaven a jugar a futbol diumenges després de sortir de missa. El seu nom fa referència a un troç d'arrel de la planta que portaven els nois a la boca. La relació amb l'ermita va començar amb Francesc Vila, que va demanar ajuda a la Regalèssia per organitzar l'aplec de Sant Medir. Al 1982 es va trencar la teulada de l'edifici i l'agrupació va decidir repara-ho ja que comptaven amb persones de tots els oficis. D'aleshores en endavant van seguir restaurant els diversos desperfectes que es van anar trobant.

Investir un ‘regalessiu‘
Actualment, la Penya Regalèssia la formen un conjunt de 16 santcugatencs, dels quals sumant les edats arriben a 1.264 anys, ja que la mitjana d’edat es fixa entorn els 80 anys. Cada vegada que un nou membre entra a formar part d’aquesta entitat és investit pels més veterans. El nou membre se’l cobreix amb una capa i se li posa un casc d’obra, se li reposa a cada espatlla i al cap un mànec de pic, com si es tractés d’una coronació, el que denota l’actitud de perseverança i esforç envers el patrimoni. A més, i durant el 2014, la Penya Regalèssia celebrarà el seu 75è aniversari des de la seva fundació i més de quatre dècades vetllant per la continuïtat del patrimoni local.

 
Comentaris

Destaquem