Cafè-Restaurant Elèctric de Les Planes

El destí del “Restaurant Elèctric” va passar per les mans de diversos propietaris i durant un curt període de temps, va ser també hotel

Aspecte del Restaurant Elèctric de les Planes poc temps després de la seva construcció. Llavors la línia de ferrocarril finalitzava en aquesta estació. El tram comprès entre les Planes i Sant Cugat estava en construcció, i no es va inaugurar fins a l’octubre de 1917. Les Planes es va convertir des de finals del segle XIX en una de les zones escollides pels barcelonins, per passar els dies festius envoltats de natura. Aquest fet provoca la proliferació de berenadors i restaurants a la zona.

En aquest context, l’enginyer nord-americà Frederic Stark Pearson, fundador de la companyia “Barcelona Traction Company Limited”, coneguda popularment com “La Canadenca”, va veure una bona oportunitat de promocionar el consum de l’energia elèctrica, què la seva empresa produïa en la recentment creada presa de la Vall Fosca. L’esperit emprenedor de Pearson, el va dur el 1912 a construir el primer restaurant elèctric, esdevenint un símbol de progrés i modernitat amb fama a escala nacional. Va tenir tanta rellevància que la inauguració va ser presidida pel rei Alfons XIII. Aquest restaurant es va avançar uns anys a l’arribada de la línia del tren a Les Planes. Va ser edificat sense permís, sobre terrenys adquirits per a la construcció del ferrocarril, i no va ser fins a l’any 1918, que es va legalitzar, poc abans d’emprendre noves obres d’ampliació.

El destí del “Restaurant Elèctric” va passar per les mans de diversos propietaris i durant un curt període de temps, va ser també hotel. Va funcionar només com a restaurant fins al seu tancament definitiu en la dècada dels setanta. Durant la seva existència no va estar exempt de llegendes, com la que explica que va tancar després que trobessin al seu cuiner mort al seu interior.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem