La creu de Coll Favà

"Com la majoria, era de pedra tallada en forma cruciforme i estava col·locada a la vora del camí"

La creude Coll Favà, era la creu de terme o peiró, que donava la benvinguda, o bé acomiadava, els transeünts que passaren pel vell camí de Sabadell a Sant Cugat a prop d’aquest últim.

Com la majoria, era de pedra tallada en forma cruciforme i estava col·locada a la vora del camí. Acostumaven a estar alçades sobre una base poligonal amb graons, però no és el cas d’aquesta, en què el fust surt directament de la terra amb una base soterrada.

Malauradament, com va passar en d’altres, és destruïda l’any 1936 amb l’esclat de la guerra civil, però a diferència de la de Can Matas, aquesta no va poder ser restaurada, ja que no va queda cap resta, només quedà dempeus el fust malmès, durant molts anys.

Jo el recordo, molt a prop d’un transformador elèctric que hi havia al costat de la tanca sud del col·legi Viaró, i crec que va queda afectada en el moviment de terres durant la construcció de la línia de ferrocarril Mollet- Papiol. D’on es devia retirar i guardar, fins que l’any 2003, l’Associació per la Preservació del Patrimoni Cultural de Sant Cugat conjuntament amb la Penya Regalèssia, la va recuperar i instal·lar en un promontori del nou barri de Coll Fava, després de restaurar el fust i afegir una nova creu de ferro.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem